Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nestresuj, zkus s ním trochu cvičit každý den.. zádíčka zkoušet.. to se poddá.. holku a kluka, ještě tak velkého, nesrovnávej, každé dítko má jiné tempo ![]()
Nedokážu na vše odpovědět. Jen zrovna nedávno jsem se bavila s kamarádkou, co má chlapečka a od narození je hodně velký, jak říká jejich doktorka, statný. A prý si nikdy nožičky chytnout nedokázal.
@Karolina0311 píše:
Nedokážu na vše odpovědět. Jen zrovna nedávno jsem se bavila s kamarádkou, co má chlapečka a od narození je hodně velký, jak říká jejich doktorka, statný. A prý si nikdy nožičky chytnout nedokázal.
tím to nebude. Náš prcek má osm kilo ve čtyřech měsících, i když je i dlouhý, a nožičky má vpuse pořád.
Dcera taky nesnášela polohu na zádech, už tak ve 2 měsících musela jezdit i v kočárku bdělá na břiše
Díky tomu byla ale strašně motoricky šikovná, na to bříško se naučila dostávat na konci 2. měsíce. Já bych mu dala volnost. Polož ho na hrací deku na zem, oblož hračkama, nech ho klidně se trochu vztekat. Pak mu ukaž, jak má dát horní nožičku přes druhou, a správně se přetočit, pomož mu přitlačením na zádíčka. Možná si to vygoogli, blbě se to popisuje.
A na to bříško se dostane sám, nebo ho musíš dávat ty? Pokud sám, nechala bych ho být. Pokud musíš dávat ty, učila bych ho, jak se přetáčet, jak už bylo zmíněno v komentáři výše. Jinak mi na vývoji tvého syna nepřijde nic divného, moje děti si taky nechytaly nohy a výrazně preferovaly bříško. Palec do pusy si v životě ani jeden nedal, a to jeden z nich byl normální konstituce a dva hubení jak šindel. Jak chytali hračky už nevím, tak detailně jsem to nestudovala. A jsou motoricky zcela zdraví, mentálně i pohybové šikovní, dva z nich chodí na sportovní základku a dělají několik sportů, nejmladší jsou tři, ale je na tom podobně.
On se sám neotočí. Netočí se ani na boky, prostě tam leží jako prkno. Já ho učím otáčet, když mu tu nožku našteluju a trochu přehodím, tak se pak dotočí sám. Ale že by měl snahu sám od sebe to ne. Dcera ta měla nohy v puse pořád 😁
@Anonymní píše:
On se sám neotočí. Netočí se ani na boky, prostě tam leží jako prkno. Já ho učím otáčet, když mu tu nožku našteluju a trochu přehodím, tak se pak dotočí sám. Ale že by měl snahu sám od sebe to ne. Dcera ta měla nohy v puse pořád 😁
No tak ať leží ne? Až se začne vztekat, nasměruj ho k tomu přetočení.
Ahojky maminky. Mám druhé dítko, ale připadám si jak kdybych byla úplně tupá a měla první dítě. Malej bude mít za 9 dní pět měsíců a nemá rád ležení na zádech. A tím pádem nezvedá nohy, nepřendává si hračky z ruky do ruky, jen málo se natahuje pro hračku křížem. O otáčení nemůže být řeč. Je veliký, má 8 kg, ale on už se narodil skoro pětikilový, není vypapaný. Začínám mít strach. Vím, že každé dítě má své tempo a právě, že dcera už tohle všechno zvládala, jsem vystresovaná tím víc. Malému se na zádech prostě nelíbí, je rád na bříšku, tam je šikovný. Ale jinak. Měl by si chytat nohy, ale to vůbec. On je nadzvedne a hodí je zpátky dolů. Občas si sáhne na kolínka. Čekám, že nás doktorka pošle na rehabky, ale jdeme k ní až 21.března. Jsem z toho smutná. Rehabky se mu nebudou líbit ikdyž mu to pomůže.. Měli jste to tak taky někdo? Že máme naději a nemáme nemocné dítě?