Nelze udělat PICSI, MACS

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
1.10.22 17:54

Nelze udělat PICSI, MACS

Ahojky holky, říkala jsem si, že se tady optám a třeba bude mít někdo stejnou nebo podobnou zkušenost a nebo ví jak to funguje.
Předem se omlouvám za anonymitu.

Podstoupili jsme 2. IVF v jiné klinice než 1.IVF.
Domluvili jsme se na metodě ICSI, PICSI, MACS.
Spermiogram paní doktorka viděla z předešlé kliniky, nový dělat nechtěla s tím, že je mizivá šance, že by se pohyblivost změnila a na kvalitu spermií máme právě předvýběr spermií (metody).
Ale pokud chceme můžeme nechat udělat.
Důvěřovali jsme lékařům, říkali si, že mají zkušenosti a ví co a jak.

Ve středu jsem měla punkci, po probuzení mi pan doktor říkal, že nelze udělat metodu PICSI kvůli malé pohyblivosti spermií.
Ten den jsem psala paní doktorce email, jestli mi to může víc přiblížit.
Odepsala mi, že kvůli velmi nízké kvalitě spermií nejsou udělané metody PICSI, MACS.
Manžel má oligoasthenoteratozoospermia gravis. To ale víme už roky, že má takovou diagnózu a nikdy s metodami problém nebyl.

Měla jsem 22 vajíček, 16 zralých, oplozených 10. Ale už teď je v poznámkách, že je tam něco špatně. A dnes je počet ještě menší.

Ptala jsem se paní doktorky, když nebyly provedeny tyhle metody, tak jakou spermií byla vajíčka oplodněna.
Jestli tam byl tedy udělaný náhodný výběr. Pokud je velmi nízká kvalita spermii a nemohla se vybrat zdravá, správná spermie, tak jak ji vybrali?
Ptala jsem se tedy i na dárce spermií.
Odpověď byla úplně obloukem a na žádnou otázku mi neodpověděla.

Přečetla jsem různé články, jak fungují metody atd.
Laicky si říkám, že vajíčka byla oplodněna „špatnými“ spermiemi?

Máte někdo podobnou zkušenost prosím? :) Řešit to budeme osobně v pondělí.
Ale jen..znáte to, je víkend a pořád mně to vrtá v hlavě.
Děkuji za odpovědi a přeji hezký den :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3958
1.10.22 18:12

Tak asi udělali jen ICSI a spermie vybral embryolog pouze od pohledu ty, které vypadaly normálně. U nás taky kvůli špatným spermiím nedoporučili PICSI, není to nic neobvyklého. Na tuto metodu je potřeba, aby se spermie hýbaly. Nám nakonec pomohla metoda Microfluidic sperm sorting.
Držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
818
1.10.22 18:12

No to je přístup teda. Kde jsi na klinice? Já byla v eurofertil Ostrava a spokojenost. Hlavně vše vysvětleno. Přítel měl špatnou pohyblivost, měl jich jen 600 000 a špatná morfologie. Udělali nám MACS s ICSI. Z 19 vajíček se opodnilo 11 a do 5 dne došlo 6. Ty byly poslány na genetiku, kvůli špatné morfologii spermii. Myslela jsem že se nám jich vrátí víc, když párovou genetiku máme v pořádku a vratilo se jen jedno zdravé embryo. No byla jsem z toho hodně zklamaná a už jsem se viděla jak se bude cely kolotoč opakovat a ono nám to jedno vyšlo :srdce: Jen opravdu nechápu proč vám to nejde udělat. Právě to MACS má jakoby roztřídit ty horší spermie od lepších. Nebo jestli ma všechny horší a nešlo nic vybrat? Nebo oni to MACS ani nezkusili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
1.10.22 18:16

Kam chodíte do centra? To se mi nejak cely nepozdava. My mame spermie po Tesi a problem metody delat neni :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.10.22 18:36

Pokud tam opravdu nebyly pohyblivý spermie, tak ty nejlepší prostě vybrali podle vzhledu a zkušeností embryologa. Zase chápu, že oni nic víc dělat nemohli. Na obě uvedený metody se spermie musí hýbat, aby se jejich kvalita rozlišila. Teď už nezbývá, než si držet palce…

• Citovat
  • Upravit
5
1.10.22 18:40

Metoda ICSI je udělaná, ale je to jediná metoda kterou máme. Nic víc pro spermie nemáme.
Jen mě to překvapilo, protože právě kvůli špatnému spermiogramu chodíme na ivf ( já jsem zdravá)a potřebujeme vybrat zdravou spermií.
A ještě, když paní doktorka napsala, že máme velmi nízkou kvalitu spermií, tak si říkám, že i od toho pohledu hezká spermie asi nebude úplně ok, ale netuším.
Samozřejmě na vše se optáme příští týden osobně, ale zatím od nich nemám přímou odpověď na moje otázky.

Děkuji za Vaše
odpovědi :srdce:

Příspěvek upraven 01.10.22 v 18:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
1.10.22 18:42

Aha, už anonym nejsem. Tak nevadí. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
1.10.22 19:04

@minulaak nám právě ten výběr “od oka” + ICSI nepomohl, vždy byly vybrány špatné spermie (ikdyž na pohled normální) a embrya se přestala vyvíjet. Tak snad vám se poštěstí a natrefili na dobré spermie. Jinak, pokud by bylo nějaké příště, doporučuji tu mnou výše zmíněnou metodu výběru spermií.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
1.10.22 19:08

@Thomassss
Děkuji mockrát. Snad se poštěstí.
Už jsem na tu metodu koukala díky tobě a jsem zase o něco chytřejší :srdce: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
1.10.22 19:10

@minulaak tak dej vědět, jak se to bude vyvíjet :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
1.10.22 19:12

@minulaak nam teda pri poslednim IVF pomohla metoda Laiss, ta se pouziva u nemotilnich spermii. Ale neumi to kazde centrum, zkus se zeptat. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10921
1.10.22 19:13

@Thomassss jo ted koukam na tu metodu co jsi psala, neni to to Laiss? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.10.22 19:18

Prosim ponechat anonym!

Manzel ma stejnou diagnozu a roky mu nepomohlo nic, opravdu nic.

Na ruznych IVF klinikach pristup podobny jako u vas, ale nepomohlo nam ani PICSI. Naposledy navrhovali MFSS. Ja uz to nevydrzela a po 3. totalne neuspesnem IVF se dvema zenami (meli jsme i darkyni, aby uz muz konecne pochopil, kde je chyba, a nenutil me do zbytecnych IVF, 40 vajec a nikdy nic, statisticky stale maly vzorek na nejake zavery ale vsichni rikali ze to je nekvalitou spermii) jsme to vyresili darcem, mam v rodine rakovinu ovarii i prsu, sama mam za zivot nekolik operaci pro nezhoubne nadory v prsech.

Jestli mate tento problem, radila bych leda vyhledat embryologa Hlinku. Driv byl v PFC, ted nevim. Ten jediny by snad mohl pomoci. Anebo darce, anebo androlog Koci, za nehorazne prachy :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5
1.10.22 19:29

Děkuji, děkuji! :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
1.10.22 19:34
@DandátkoP píše:
@Thomassss jo ted koukam na tu metodu co jsi psala, neni to to Laiss? :mrgreen:

Nenee, tohle je MFSS, je to nějaký chip či co :) V tom roce 2019, co jsme to podstupovali, to byla novinka, moc s tím myslím neměli zkušenosti a jeden doktor to jen tak mezi řečí zmínil, že by nám to doporučil, a fakt to vyšlo :palec: no zázrak, bez toho bychom zůstali bezdětní. O té metodě Laiss čtu poprvé, to u nás ani nenabízeli. Tak super, že vám to taky vyšlo :kytka:

OT: co lezení, jak to u vás pokračuje? U nás furt nic a narozeniny za dveřmi :roll: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.