Nemocenská a žádost o PPM

26
17.9.24 11:20

Nemocenská a žádost o PPM

Ahoj holky, už jsem z toho jelen.. Nebudete některá prosím vědět? Budu se snažit to sepsat nějak srozumitelně..
Od dalšího měsíce bych měla nastoupit na PPM. Můj gynekolog mi řekl, ať si zjistím, zda na ni budu mít nárok. Dovolala jsem se pouze na infolinku, myslela jsem si, že si mě záda do PC a přesně mi řekne zda nárok mám nebo ne. Na OSSZ mi pouze řekla základní info.. Jsem momentálně na rizikovém takže pobírám nemocenskou, odpracováno těch 270 dní mám, ale před cca měsícem mě vyhodili z práce
Ale nemocenská z ní stále trvá. Na to mi řekla že si mám prostě zažádat a buď mi přijde PPM nebo dopis že mi to zamítli, a s tím se mám jít nahlásit na pracovní úřad.. takže to chápu dobře že pak až do porodu když mi ppm nevyjde budu „bez peněz“?? Proto bych ráda věděla zda nárok mám a zažádám si, a když mít nebudu tak si žádat nebudu ať nepřijdu alespoň o to nemocenské…na sociálku se nemůžu dovolat, budu zkoušet dál…
Děkuji za odpověď těm, co v tom umí chodit :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35872
17.9.24 11:22

No a máš odpracováno těch 270 dní za poslední dva roky? V té práci jsi byla jak dlouho než te vyhodili?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.9.24 11:28

@JancaS84
V dotazu píší že mám odpracováno 270 dní:) ale v jiné práci, stěhovala jsem se a nastoupila do nové práce když už jsem byla těhotná a pak nastali problémy a nastoupila jsme na rizikové těhotenství.. byla jsem ve zkušební době. Cca dva měsíce.
Je to takové zamotané.. nevím kam mám přímo volat aby mi to přesně řekli, myslím že to takhle z normálních smrtelníků nikdo nebude vědět 🤣

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11834
17.9.24 11:32

Pokud máš poporodní dpracovano 270dni tak bys nárok mít měla..záleží jak dlouho jsi byla v té poslední práci..protože ochranná lhůta od konce pracovní smlouvy trvá jen tak dlouho jako trvalo poslední zaměstnání…tak si vezmi kalendář a pocitej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35872
17.9.24 11:33
@Kejtyna27 píše: Více

Já ti to dokážu říct, ale potřebuji přesné info.
Těhotná jsi byla teda až v té nové práci, nebo i v té předchozí?
Od kdy do kdy jsi byla zaměstnaná v té poslední práci a kdy máš termín porodu? Nemocenskou po konci pracovniho poměru nepočítej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
17.9.24 11:41

Co je na tom zamotaného, stačí si přečíst asi 3 paragrafy v zákoně o nemocenském pojištění, abys dospěla k jasnému závěru, že nárok mít budeš, ale to je moc práce, co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.9.24 11:43

@j.a.n.i1
Mám toho načteného až moc :) jestli se tady do mě chceš jen navážet tak se nevyjadřuj, díky :) několikrát mi bylo řečeno z různých stran že nárok mít nebudu když nejsem zaměstnaná. Já si myslím že nárok mám. Tak se snažím dopátrat pravdy :hug: krásný den :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101713
17.9.24 11:44

No, kdyby to opravdu přečtené měla, tak víš, že nárok máš. A když budeš takhle milá, tak ti nikdo neodpoví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.9.24 11:48

@JancaS84
19.3.2023-31.12.2023 Zaměstnaná
3. Nebo 4.1.2024-12.2 nová práce (výpověď ve zkušební době kvůli nástupu na paragraf.
Mezi tím úřad práce.
20.4-17.7.2024 Momentální práce, ve které jsem dostala výpověď ale stále marodím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35872
17.9.24 12:23

No a ten termín porodu máš kdy? Podle té posledni práce máš ochrannou lhůtu 89 dní, takže pokud správně počítám tak máš nástup na PPM do 14.10. jestli se vejdeš tak nárok máš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.9.24 12:30
@JancaS84 píše: Více

@JancaS84
Jé promiň..termín mám 26.11
Nastoupit bych mohla 8tydnu před což je podle gyn. sestry 1.10.
No ale ochrana lhůta je jakoby za odpracovane dny? Já jsem byla věčně doma s prvním synem, je nonstop nemocný.. tak právě v tomhle si taky nejsme jistá, ale mockrát ti děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35872
17.9.24 12:34

No podle mě můžeš nastoupit až 2.10. ale jo to ti v pohodě vyjde. Nárok máš
Ochranná lhůta je doba trvání pracovního poměru, je jedno jestli si nějaké dny byla na OCR nebo neschopence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26
17.9.24 12:38

@JancaS84
Tak super, mockrát ti děkuji! Jsi zlatá :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...