Mateřská pro OSVČ?

Anonymní
11.9.24 16:57

Mateřská pro OSVČ?

Maminky, jsem OSVČ - činnost hlavní. Výdělky bída. Na rodičáku už nejsem, živí nás v podstatě manžel. Platím minimální zálohy, nemocenskou ne. Kdybych teoreticky chtěla třetí dítě - kdy, kolik a kam bych měla začít platit, abych měla nárok na slušnou mateřskou? Není to na pořadu dne, ale pokud bychom se pro třeťátko rozhodli, tak bych ráda měla nárok na PPM.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
66815
11.9.24 17:25
@Anonymní píše: Více

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají nárok na peněžitou pomoc v mateřství, jen pokud si dobrovolně a po určitou dobu platí nemocenské pojištění. OSVČ musí splnit podmínku účasti na nemocenském pojištění osob samostatně výdělečně činných alespoň po dobu 180 dnů v období jednoho roku přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Současně musí účast na nemocenském pojištění (ze zaměstnání nebo z podnikání) trvat alespoň 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na dávku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
633
11.9.24 17:34

Musíš si platit nemocenské pojištění (ne zdravotní) nejméně 270 dní během posledních dvou let, 180 dní před porodem každý měsíc. Výše nemocenské se počítá z vyměřovacího základu, minimum je necelých 300 měsíčně. Čím víc platíš, tím víc dostaneš, ale upřímně, v případě OSVČ to nebývá nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35861
11.9.24 18:53

A není lepší se zaměstnat když ti podnikání nevydělává?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101710
11.9.24 19:44
@Rimonsiley píše: Více

No, je to úplně stejně jako u zaměstnance, a nic moc to nebývá z toho důvodu, že odvody sociálního jsou taky nic moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2386
11.9.24 22:12

Úplně prakticky ti můžu napsat, že s bídnými výdělky jako OSVČ na slušnou mateřskou nedosáhneš. Jestli nechceš pobírat almužnu, kromě placení ve výše zmíněných lhůtách budeš muset taky solidně zvýšit výdělky. Pokud se nic nezměnilo, výše plateb nemocenského pojištění je omezená horní hranicí, takže to není tak, že si najednou začneš platit vysoké částky. To, co zaplatíš nad limit, ti vrátí jako přeplatek a mateřskou ti stejně budou počítat na základě toho, co máš platit podle loňského přehledu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kralovnal
12.9.24 02:58

Pro nárok na mateřskou jako OSVČ je potřeba platit nemocenské pojištění. Začněte přispívat minimálně 6 měsíců před plánovaným nástupem na mateřskou. Zvažte zvýšení záloh a přihlášení k nemocenskému pojištění, abyste měla nárok na adekvátní dávky.

• Citovat
  • Upravit
101710
12.9.24 06:25

@Kralovnal No, když se bude řídit tvou řadou, tak utratí spoustu peněz a dostane kulový a nikoliv PPM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.24 08:09
@JancaS84 píše: Více
Úplně nepodnikám, jsem freelancer. A ano, vždycky jsem počítala s návratem k zaměstnání po rodičovské, ale 1) původní smlouva mi skončila a nemohla jsem se tam vrátit, 2) musím být plně flexibilní vzhledem k práci manžela (ze dne na den odjíždí do zahraničí, někdy i na několik týdnů a pak je všechno komplet na mně) a kvůli častým nemocem dětí. Hlídání nemáme. Takže potřebuju pracovat většinu času z domova.

Děkuji za rady. Co jsem koukala, tak bych dostala s dobrovolným placením nemocenského tak 7000 mateřskou? To mi přijde teda zoufale málo, nebo je ještě nějaká jiná cesta?

• Citovat
  • Upravit
35861
12.9.24 08:12

Ještě je možnost aby šel na mateřskou po šestinedělí manžel. Mohl by při tom i pracovat, ale musí mít jinou smlouvu na jinou pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16210
12.9.24 08:25

Jiná cesta je vzít si od začátku rovnou rodicak, nastavit si vysokou částku přes příjem manžela a holt jít potom dřív do práce třeba ve dvou letech dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16210
12.9.24 08:28
@JancaS84 píše: Více

Na to se každý zaměstnavatel třese, účelově končit pozici a tvořit jinou, a přitáhnout si kontroly úřadů. Teoretická cesta to je, prakticky spíš ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24992
12.9.24 09:39
@zrcadlo píše: Více

To dost záleží na tom co chlap dělá. Přijde mi že za poslední 2 roky je to celkem rozšířené. My si to taky tak zařídili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.9.24 13:28
@debra.morgan píše: Více

Je technik a hodně cestuje, práce z domova není možná.

Mít od začátku rodičák - to bych přišla o PPM a po rodičáku čím mladší bude dítě, tím spíš skončím jako teď - tj. nezaměstnatelná, jedině zase živnost, na volné noze. Určitě mám co nabídnout - skills i praxi, ale potřebuju minimálně hybridní práci, abych se mohla sama postarat o děti i třeba měsíc v kuse.
Tzn. vodit do a ze školky, školy, na kroužky, při nemoci být doma, po doktorech. A mezitím nakupovat, vařit atd. Jen doplním, že i když je manžel normálně v práci, tak ho za ten den vůbec nepotkáme, odchází velmi brzy a vrací se, když už spíme, často i o víkendu. Pak má zas někdy ve všední den volno, ale není to pravidelně (takže nemůžu chodit například každou středu do kanceláře).

• Citovat
  • Upravit
35861
12.9.24 13:53

Upřímně jestli jsi na vše takto sama, tak bych si třetí dítě neporizovala.
Mám tři a vím co to obnáší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat