Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Moje dítě je často nemocne. Je spíš doma než ve školce. Porad doufám, že se to změní, ale zatím marně. Jenže co až nastoupí do školy? Bude taky tak často doma? Jak se to pak řeší? Řešil jste to někdo? Musel někdo opakovat třídu kvůli časté nemocnosti?
Dcera skolku vic promarodila nez navstevovala. Fakt, 2/3 dochazky za 3 roky byla doma. A jak nastoupila do skoly, tak obrat o 180°.
Prvni rok jedna strevni viroza a jedno nachlazeni, druhy jedno nachlazeni a treti jedna angina.
Neboj se niceho. Nastup do skoly je skok i co se tyce imunity a jen malo deti marodi fakt hodne, ale i tam byva jiny problem /snizena imunita apod./.
@Halamka No u nas to taky vypadá, že tak 2/3 doma. Vždycky doufám ve zlepšení. Třeba teď jsem začala dávat něco nového na imunitu a čekala první nemoc v listopadu. Naivně. Zatím dva týdny školka (vždy po týdnu a mezitím nemoc), zbytek nemoc. Nějak už ztrácím odvahu doufat, že se to nějakým zázrakem najednou zlepší.
@Sára 1 u nás to bylo loni to samé..také víc doma, než ve školce. Letos dávám Imunoglukan a tuk tuk, zatím měla jen jednu rýmu
co dáváte na imunitu?
@Sára 1 Znam to a taky jsem neverila. A hodne me prekvapila ta zmena. V soucasne dobe vidame nasi dr 2-3 rocne a prijde mi jako cizi ![]()
Vis co, netrap se tim, co by mohlo byt a ver, ze vsechno jednou skonci, ac se to zda nemozne.
Nevím jak se na docházku dívají v dnešní době. Ale když já jsem kdysi dávno chodila do školy, mela jsem zmeškaných i 100 až 200 hodin za pololetí! A k tomu samé 1. Nic jsem neopakovala. To jen k organizační strance veci.
Syn v první třídě omarodil hned na začátku října, vracel se až v půlce listopadu (byl v nemocnici) pak marodil ještě v lednu (taky v nemocnici) měl hodně zameškáno, ale prostě jsem se učili doma a v nemocnici za ním každý den chodila,,nemocniční učitelka,, v druhém pololetí,,ťuk ťuk,, snad jen jedna viroza. A zvládnul to.
Ve školce se imunita dětí buduje, ve škole je to mnohem lepší, děti už nejsou stále v jedné přetopené místnosti plné bacilů, imunita už je větší, takže nemocnost klesá. Nevím jak je to s opakováním ročníku, ale třeba je možné, že pokud dítě při vyzkoušení dokáže, že danou látku i přes velký počet zameškaných hodin zvládlo, pustí ho do dalšího ročníku.
Než spoléhat na volně prodejné léky podporující imunitu, chtěla bych po lékaři doporučení na imunologii a řešila bych to tam.
@Sára 1
Každé dítě si musí vybudovat imunitu. Tohle nejde jinak, než že se bude s viry a bakteriemi setkávat. Je to jak kdyby si kreslila mapu světa, do kterého vkročíš poprvé - poprvé vidíš strom, tak se u něj na nějakou dobu zastavíš a překresluješ si jak vypadají větve, listy apod. To samé dělá dětské tělíčko s bacilama - každého nejdřív musí poznat, aby v dospělosti mělo obrovskou databázi toho s čím se může potkat a vědělo, co s tím dělat. Časem se to zlepší, ale ze začátku je to peklo, zvlášť pokud dítě nechodilo do kolektivu hned od narození a nemělo možnost si viry prohlédnout už dřív. V některých školkách strašně řeší i jen lehčí rýmečky a pak to vypadá, že je dítko pořád nemocné. Pokud tě to víc trápí, zeptej se v lékárně na přípravky na zvýšení imunity, bývají sice drahé, ale jsou většinou přírodní a do jisté míry pomůžou. Syn je taky bral - vyzkoušeli jsme čtyři značky imunoglukanů. Hodně štěstí ![]()
A kolik je dceri? My taky doted hruza, ma za sebou dva roky skolky a taky byla vic doma nez tam..vzdy max.14 dnu v ms a pak dalsi nachlazeni
Ted je ji 5 a pul a zda se mi to od zari zatim lepsi, musim to teda hodne zaklepat!
Prijde mi, ze nejak vyzrala, vic ji to ve skolce zajima a chytla takovy rytmus, takze pusobi tak spokojeneji, tak myslim, ze u ni je to i tim. Navic jsem cetla, ze imunita deti kol.6 roku vyrazne dozrava, tak SNAD!
Zatim lecime a posilujeme bylinkama, kdyz to jde, a aspon se zlepsil prubeh tech nemoci. Jako pojistku mam imunologii, kdyby bylo nejak nejhur, tak si necham napsat doporuceni.
Syn promarodil defakto celou skolku.Az posledni rok pred skolou byl dobry. trpel hodne na rymy. Minuly rok nastoupil do prvni a prvni pul rok tragedie, ale chodil i s rymou pokud to nebylo tragicky a nemel teplotu. Nastesti zvladal skolu levou zadni.za minuly rok mel zameskano kolem 100 hodin.
Na imunitu davam echinacea kapky a vironal.
U nás je to celkem hrůza od začátku školky, ale první třída byla katastrofa. Nového dětí, nového bacily a už v září mela dcera tři virózy. Do vánoc ještě dvakrát virózy a dva těžké zápasy plic. V lednu to bylo lepší. Ještě nepočítám musím nohu v sadre a týden ruku v dlaze, to jsem ji do školy nosila. Mela asi 150 zmeškaných hodin a jen díky tomu, že jsem se s ni poctive učila doma, netrvala paní učitelka na přezkoušení. Druhého pololetí bylo lepší mela jen 80 hodin. Ted je ve druhé třídě a klepu na dřevo, byla jen týden doma. Ač jsme prošly všemožnými vyšetřením i, nic jiného nenašli. Dostává i Léky na imunitu a letos mame cosi nového tak doufám že to zabere
Vysvětlete mi někdo, co vede rodiče k tomu, že posílají nemocné děti do školy. Letos moje dítě pozvracel ve škole spolužák. Týden byl syn pak doma se střevními problémy. Maminka se mi pak omlouvala, že sice dítě v noci opakovaně zvracelo, ale myslela si, že to už bude dobré. Maminka je doma s mladším dítětem.
Něco podobného se stalo i tento týden. Byla jsem si pro syna dřív a tam vyzvedával tatínek dítko, že zvracelo. V noci prý byli na pohotovosti, dítko zavodnili a oni ho ráno dali do školy. Syn to samozřejmě chytil.
Nejsou to jediné zážitky. Vidím to kolem sebe pravidelně. Dítěti se lupne Nurofen, aby přežilo a šup do kolektivu.
Pak to odnáší děti se slabší imunitou. Řeším to, protože moje dítě má už absenci víc jak 100 hodin.
Neexistuje rada. Jen jsem naštvaná, že kvůli nezodpovědnosti některých nám padly plány na Velikonoce.
To nevím co je k tomu vede, já bych zvracející dítě do kolektivu nedala, minimálně ten den pokud by se jednalo pouze o přeplácaný žaludek. Jinak dle zdravotního stavu.Sice chápu že rodiče musí vydělávat, ale dát nemocné dítě do školy se mi taky nelíbí. Zvlášť v případech pokud jsou s mladšími dětmi doma. Tohle prostě nevyřešíš. Vždycky bude někdo bezohledný k ostatním.
@Anonymní píše:
Vysvětlete mi někdo, co vede rodiče k tomu, že posílají nemocné děti do školy. Letos moje dítě pozvracel ve škole spolužák. Týden byl syn pak doma se střevními problémy. Maminka se mi pak omlouvala, že sice dítě v noci opakovaně zvracelo, ale myslela si, že to už bude dobré. Maminka je doma s mladším dítětem.
Něco podobného se stalo i tento týden. Byla jsem si pro syna dřív a tam vyzvedával tatínek dítko, že zvracelo. V noci prý byli na pohotovosti, dítko zavodnili a oni ho ráno dali do školy. Syn to samozřejmě chytil.
Nejsou to jediné zážitky. Vidím to kolem sebe pravidelně. Dítěti se lupne Nurofen, aby přežilo a šup do kolektivu.
Pak to odnáší děti se slabší imunitou. Řeším to, protože moje dítě má už absenci víc jak 100 hodin.
Neexistuje rada. Jen jsem naštvaná, že kvůli nezodpovědnosti některých nám padly plány na Velikonoce.
U matek, co se válí doma na pr.deli, to fakt nechápu… ![]()
Ale pracující lidi? To chápu. Já si třeba nemůžu dovolit jako OSVČ, nechávat dítě doma s každým smrknutím…
Se zvracením a teplotou bych dítě do školy/ školky nedala. Ale nějaká slabá rýma, či menší kašel fakt neřeším. Dítěte se ptám a pokud se na to samo cítí, tak prostě jde.
A díky Bohu, máme normální učitelky a nějakou rýmičku neřeší ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.