Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Když vezmu období od října do května, tak průměrně 1× měsíčně, ale někdy to stihne i dvakrát ![]()
Synovi jsem delala statistiku
a prvni rok v MS odchodil 48% dni, zbytek nemocny. Holky na tom byly o mnoho lepe, tem jsem statistiky nevedla.
Moje nastoupila od dubna do jeslí ve 2 letech a za celý duben tam byla týden, pak doma, pak tři dny, pak doma, pak jeden den a doma. Takže tam moc nepobyla. Prý covidové děti
a máme počítat s tím, že to bude trvat tak 2 měsíce, než se to “uklidní”. ![]()
A podobne jak pise @stanuska3, tak zari, kveten a cerven odchodil prakticky cele. Tady jsem nasla cely rok: 17, 8, 15, 11 dni (zari-prosinec, to jeste slo) a leden-cerven: 10, 0, 3, 4, 20 a 14 dni
.
První rok ve školce nazývají imunologové rokem jedné nepřetržité nemoci střídané občasnými chvilkami zlepšení. Myslím si, že to problematiku nemocnosti dětí po nástupu do školky přesně vystihuje.
Pokud bych jen trochu mohla, tak bych se snazila situaci nastavit tak, aby dite porad nemocne nebylo.
Takze „tri dny ve skolce - 14 dni doma“ u nas nebylo.
Dcera chodila do lesni skolky, takze maly kolektiv, zdrave prostredi a jidlo, sem tam sopel se neresil. Druhe dite zacalo dvema dny v tydnu tamtez, na denni dochazku v jine skolce az pozdeji. A nejmladsi je jeste doma, nic ji neutece.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat, jak casto jsou vase deti nemocne,?zajimaji me deti, ktere chodi prvnim rokem do skolky? dcera je vice doma nemocna, nez ve skolce a uz je mi docela trapne
Ahoj, první rok ve školce byl syn nemocný klidně i dvakrát měsíčně. Druhý, třetí, čtvrtý rok dost podobně. Pak dostal od imunologa léky a ted bývá nemocný jen jednou za dva měsíce. Někdy zvládne i léto v kuse bez nemoci ![]()
Nejstarší šestiletá byla bezmocná cca čtvrtinu skolkoveho casu, zbytek chodila. Ted je ve školce čtvrtý rok a nemocná je tak dva tydny za půl roku. Nemocí myslím rýmu, nic moc jiného nemívá, nebo vzácně. Šla ve 2,5 na dvě dopoledne v týdnu do „dětského klubu“, v čerstvých třech na dopoledne do státní školky.
Prostřední dítě je nemocné tak polovinu skolkoveho času, a to chodí druhý rok. Vždycky týden chodí, pak dostane žlutou rýmu, s tou je týden doma, a tak furt. Tohle dítě taky občas má i něco jiného než rýmu, třeba teplotu nebo zvracení, tak jednou dvakrát za půl roku. Šel v necelých třech letech do státní (je v září), předtím byl covid.
Nejmladší šla v necelých 2,5 do státní (šla v září, tři jí byly v dubnu), má občas trochu rýmu, ale jinak nic. Kvůli rýmě zameska tak tyden za dva měsíce, je z nich nejzdravější - na ten věk.
Všichni chodí od 8.15 do 12.15.
Naštěstí minimálně. Největší vlna byla, když byla starší dcera po rotavirech a první rok školky. Tehdy při ní batole a miminko něco chytlo. Co chodí všichni do školy (i ve školce byl klid). Tak jediný zádrhel je potkal v podobě neštovic. Letos je po letech sejmula srajdoblučka viróza. To musel být echt bacil. Že běžně takové záležitostí nechytají.
Ale na jiných dětech vidím, že je nemoci válcují. Jsou často doma.
Od září nebyla ve školce v kuse dýl jak týden a půl. Vždycky nejpozději druhou středu už zůstává doma. Pak se z toho liza 2-3 týdny a znovu.
takže tam absolutně není zvykla a stále chodí domu po obědě
@LucEm píše:
Od září nebyla ve školce v kuse dýl jak týden a půl. Vždycky nejpozději druhou středu už zůstává doma. Pak se z toho liza 2-3 týdny a znovu.![]()
takže tam absolutně není zvykla a stále chodí domu po obědě
Tak to máme úplně stejně. Jen s tím, že synovi to nijak nevadí a normálně tam je do odpolední svačiny.
Dcera chodí do školky druhým rokem. V prvním roce dohromady cca nemocnost 6 týdnů. V druhém roce zatím dohromady 3 týdny. Má téměř plnou školkovou docházku, ale dávám do školky s lehkou rýmou a kašlem. Má běžné virozy, které do pár dnů odezní. Denně dávám omegu 3 + komplex vitamínů. Oproti svým vrstevníkům má velmi nízkou nemocnost.
Chodí od prosince. V každém měsíci je tak týden. I když na Vánoce byla doma, pak týden hory - jako rekonvalescence mi to prislo ok. Tak i pak byla porad nemocná - rýma a rýma, covid, kašel, 2× pichane ucho a 14 dni ATB na zánět dutin. Teď byla týden a zase už je s rymou skoro týden doma. Jenom zaplatím 5 tisíc a pak řeším hlídání. Taky mi přijde, ze to je tím narozením do covidove doby.
Mám dceru už teda ve 2. třídě ZŠ, ale v MŠ mi nemarodila snad vůbec. Akorát teda byla doma s laryngitidou a pak měla neštovice. Nemocná nebývá 🤷🏻♀️
Ahoj, chci se zeptat, jak casto jsou vase deti nemocne,?zajimaji me deti, ktere chodi prvnim rokem do skolky? dcera je vice doma nemocna, nez ve skolce a uz je mi docela trapne