Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky prosím o radu..mám tříletému synovy převařovat čerstvé mléko přímo od krávy? vím že jak byli ty automaty na mléko, tak se to doporučuje, ale zase se tím asi ztratí ty živé bakterie ne?
@petutitka Já to nepřevařuji, ohřívám v mikrovlnce, nic se klukovi nestalo.2,5 roku. Mléko bereme v místním kravíně.
Bereme z mlíkomatu u kravína, nepřevařujeme, jsme všichni očkovaní na TBC. U nás dosud žádný problém ani střevní příhoda.
Berem mléko z biofarmy vyhlášené nejlepší farmou roku 2012, tak se nebojím a nepřevařujeme. Převařováním se ztrácí hodně živin a taky se hůř vstřebává vápník a ze zásadotvorné potraviny se stává kyselinotvorná, více zde: http://vyzivujicitradice.cz/tag/mleko/
Chce to mít ale opravdu ověřený zdroj - s mlékem z automatu nemám zkušenost, odrazuje mě, že je to pořád mléko z klasických velkochovů..
Nápis, že se mléko musí převařit, tam být vyvěšený všude musí, podle legislativy..
Dělám z nepaster. jogurty, tvaroh a sýry, jíme všichni vč. dcery od 2 let věku..
@petutitka děti ještě nemám, ale beru čerstvé mlíko z automatu a nikdy jsem z něj problém neměla. Teď když jsem těhotná, si z něj dělám spíš caro a to akorát ohřeju v mikrovlnce. Spíš jsem měla problémy po té krabicové bílé vodě ![]()
19 mesacnemu klukovi neprevaruju a je ok, ziadne problemy ![]()
bereme z mliekomatu priamo na farme ![]()
@petutitka píše:
Ahojky prosím o radu..mám tříletému synovy převařovat čerstvé mléko přímo od krávy? vím že jak byli ty automaty na mléko, tak se to doporučuje, ale zase se tím asi ztratí ty živé bakterie ne?
nám se v rodině vyskytla z nepřevařeného mléka encefalitida…
Ja koukala na peklo na taliri o mlece a tam pred tim pani inspekce potravin hodne varovala.
Ještě zítra zeptám dr..díky moc za názory:)..něco jsem si o tom přečetla a převařením by si opravdu hodně ztratilo..ale i zaleží z jakého chovu mléko pochází
@Janichka píše:
Ja koukala na peklo na taliri o mlece a tam pred tim pani inspekce potravin hodne varovala.
No já tedy té paní v „Pekle“ moc nevěřila, když srovnávala jednotlivá mléka a říkala, že ty krabicové patoky jsou stejně kvalitní, jako jiná mléka.. ![]()
@petutitka píše:
Ještě zítra zeptám dr..díky moc za názory:)..něco jsem si o tom přečetla a převařením by si opravdu hodně ztratilo..ale i zaleží z jakého chovu mléko pochází
Klidně se s tebou vsadím o co chceš, že dr. ti na 100% řekne, že musíš převařit.
@Micudka77 píše:
nám se v rodině vyskytla z nepřevařeného mléka encefalitida…
Mohla bys to prosím trochu rozvést? Třeba z jakého chovu to bylo mléko atd…samozřejmě k ničemu nenutím, jen jestli chceš o tom mluvit.
@Evulina píše:
No já tedy té paní v „Pekle“ moc nevěřila, když srovnávala jednotlivá mléka a říkala, že ty krabicové patoky jsou stejně kvalitní, jako jiná mléka..
mam stejny nazor, hlavne ako deti sme tiez pili neprevarene mlieko a nikdy sa nam nic nestalo
![]()
Bereme taky přímo z kravína, kde mají kontorlované mléko a nepřevařuji, jen ohřeju v mikrovlnce a nikomu nic nebylo. Holky pijou mlíko cca od dvou let a v pohodě.