Neplacené volno a nástup do MŠ

515
24.8.14 08:12

Neplacené volno a nástup do MŠ

Nedávno jsem zakládala diskuzi, ohledně mateřské při druhém dítěti a neplaceném volnu při prvním. Celá situace se ale změnila. Syna přijalido MŠ a nakonec může nastoupit už od září. Ale já mám neplacené volno do jeho 4.let věku - do listopadu. Nyní jsem znovu těhotná a mám nějaké zdravotní problémy. Tím, že jsem se synem doma nemusím řešit neschopenku. Ale teď když nastoupí syn do MŠ od září a já do práce, tak hned půjdu na neschopenku (tím se mi sníží průměr platu k výpočtu mateřské). Nevítě někdo prosím, zda můžu zůstat na neplaceném volnu a syn moct chodit do školky na celý den, pokud bych si platila zdravotní pojištění sama? Někde jsem si přečetla, že dítě může navštěvovat MŠ jen 4 hod denně, pokud je rodič na neplaceném volnu z důvodu starání se o dítě a v tomto případě hradí zdravotní pojištění stát. Tak mě napadlo, když si zdravotní těch pár měsíců pbudu platit sama, jestli může syn chodit do MŠ celodenně :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101599
24.8.14 09:12

Ano, můžeš, jen to prober se zaměstnavatelem, protože reálně to platí on a ty jemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
24.8.14 09:21

@j.a.n.i1 Děkuji :D, to nebude problém. A platí se zdravotní z výše mého původního platu? Nebo to základní, když teď ten rok neberu plat žádný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
24.8.14 09:44

@Avatar To základní nějakých 1150,– cca

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
24.8.14 09:55

@j.a.n.i1 Děkuji, kdyby to nebylo to základní, to by pak byla jiná pecka :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
24.8.14 09:58

Ale jinak ani neschopenka nemá vliv na výši mateřské, ale zas by mohly být problém vycházky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
24.8.14 11:00

@j.a.n.i1 Nemá? Mě říkala paní na úřadu, že se pak počítá ten průměr platu a když bych byla na nemocenské, tak bych dostávala méně peněz :think:. Že by pak mateřská byla díky tomu nižší. Tak jsem si říkala, že by bylo lepší zůstat na neplaceném volnu (i skrz ty vycházky) a platit si zdravotní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
27.8.14 10:51

@j.a.n.i1 Ještě bych měla jeden dotaz. Dnes jsem byla na pojišťovně a ta paní byla dost zmatená. Jen abych se teda ujistila, musím podepsat na pojišťovně že už nebudu dál pečovat o dítě do 4.let věku. U zaměstnavatele budu dál vedená jako že jsem na neplaceném volnu a bude za mě odvádět zdravotní pojištění, které po domluvě zaplatím já jemu. Je to tak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101599
27.8.14 11:30

@Avatar Jo, tak, ale mám pocit, že to nemůžeš vyřídit ty, ale musí to udělat za tebe zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
515
27.8.14 11:48

@j.a.n.i1 Dobře, děkuji. Začnu to vyřizovat se zaměstnavatelem :).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin