Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@kukukulina píše: Více
Promlčecí lhůta?
To tak maximálně až syn umře…. Řekl ti proč teď už neplatí? Já bych to řešila, máš na alimenty právo (Resp syn).
@izabe píše: Více
pokud není v RL, tak na alimenty nárok nemá. Napřed by musela nechat otce bud dobrovolně nebo soudně zapsat do RL
Není zapsaný v rodném listu, takže vlastně ani platit nemusí.
Pokud ty prachy nepotřebuješ, tak do toho nerýpej a buď ráda za klid. Pokud je ale potřebuješ, tak ti nic jiného, než soud nezbývá … ![]()
Otec se loni oženil a má též svoje děti, o dítě nemá zájem, takže má cenu do toho jít, d
@izabe píše: Více
dá, ale dokud tam není, nárok na alimenty není.
Asi to má cenu, za ty roky je to nezanedbatelná částka. Ale zkusila bych se s ním dohodnout, ať se nechá zapsat do RL, nebo to poženeš před soud. Nicméně je to vysilující. Pokud bych na tom byla finančně dobře, nechala bych to být. Ale je fakt, že člověk nikdy neví, v jaké situaci se ocitne a každá koruna může být dobrá. I kdybys to dítěti měla spořit.
Tak to si musíš rozmyslet jestli ho dát k soudu a bude mít povinnost platit výživné, ale i právo na dítě. A nebo to nechat tak jak to je.
Právě, já se bojím, aby nedělal nějaké potíže, třeba kdyby se to dozvěděla jeho žena a pod, ráda bych se dohodla, ale nemusí reagovat a právě mi jde o to, že jednou může syna chtít vidět a on bude koukat, kde se vyloupl najednou táta, d
@kukukulina pokud není v rodném listě tak má s nárokem na syna smůlu. Ovšem nemáš ani ty nárok na alimenty.
No a co teda chceš? Peníze ale aby neměl nárok na dítě
tak to sis měla rozmyslet než jsi dítě plodila. Jednou není otec zapsaný v RL, tudíž nema žádnou povinnost platit výživné. V momentě uznání otcovství mu samozřejmě vzniká povinnost podílet se na výživě a VÝCHOVĚ. Co je na tom nepochopitelneho?
Já to chápu, dát ho do rodného listu a následně vymáhat peníze když se nedohodneme, jak jsem psala, pokud by se začal o syna zajímat, může mu být třeba už 8 let a není to trochu pozdě vysvětlovat mu, kde se vzal najednou táta o to mi jde, třeba to nebude, nebude mít zájem, ale kdyby, d
ono to „dát do RL“ není jen tak…on by s tím souhlasil?
@Keyllah píše: Více
tak když to půjde přes soud, tak on vůbec nemusí souhlasit
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Dovolte dotaz, mám 5 letého syna, otec dítěte na něho neplatí, má svoje další 2 děti, ze začátku platil, už ne, není zapsán v rodném listu, a dítě neviděl, nemá zájem, na co se ptám, bojím se ho dát k soudu, protože si myslím, že se může stát, kdyby začal platit, že třeba za nějaký rok se začne o syna zajímat a synovi může třeba být už 8 let, pak mi to připadá divné, že se najednou objeví tátu, který si bude dělat na něho nárok a jak se bude kluk tvářit najednou na objeveného tátu, který doposud nebyl, nemusí se to stát, ale nikdo neví, není najaká promlčecí lhůta, kdy už by dejme tomu neměl na něho nárok, nebo jak se správně zachovat, jestli to ještě má cenu, d