Neplatí alimenty, bude odvolací soud na mé straně?

Anonymní
26.9.25 22:46

Neplatí alimenty odvolaci soud

Zdravím, holky, mam zde takový problém třeba se tu najde někdo kdo měl podobnou zkušenost poradí… od Ledna 2025 se tahl soud o navýšení výživného a vcasne placení výživného. Ex mi má 3 roky zpětně doplatit.. v červenci skončil soud a od srpna 2025 jsme měla měsíčně dostávat 17000 kc vždy 1 k měsíci… 7 tis. vyzivne a 10 tisic splátka za ty 3 roky zpětně..celkem to dělá 350 tis. Ex se odvolal, neplatí ani KČ, a dceru nemel 8 měsíců dcera má 10 let. Myslíte že odvolací soud bude na me straně nebo na straně otce že se odvolal že to platit nebude? A lze nějak dát exekuce na výživné nebo nevím jako jsem od srpna bez peněz od něj a dcera má plno výdajů a dela mi to čáru přes rozpočet že… je to na prd že ty české soudy se táhnou…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
522
27.9.25 02:05

Zákon který umožnil poslat neplatiče do vězení, který byl alespoň pro ně hrozbou letos skončil a není za něho náhrada.
Z věznic bude tak propuštěno na 500 pachatelů této trestné činnosti a další adepti (ex mé partnerky) nebudou už za toto souzeni.
Sami čekáme na verdikt půl roku a on dluží na čtvrt milionu, děti si nebere schválně aby mám rozbil vztah.
Policie krčí rameny, on pracuje na černo a oficiálně nic nevlastní. Trvalé bydliště má na adrese kde nebydlí, oficiálně i neoficiálně je nedostižné z něho něco dostat.
Nepotěším tě bohužel, ale stát na maminky v této situaci nemyslí a na svého ex nemáš žádnou páku, my jsme žalobu k soudu podali v březnu a nyní v září nám volali od policie (tam jsme to podávali), že nám nemohou pomoci a dokonce už se chystá změna, že policie už tyto případy nebude ani řešit.

A největší “sranda” je ta, že pokud policie nebo stát či soud prostě, shledá, že z něho nelze nic dostat, zastaví řízení a tím zastaví i náhradní alimenty takže mamině v této situaci seberou poslední peníze.

Nechápu kam jsme se to dostali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42029
27.9.25 07:27
@Alwin píše: Více

neplacení je stále trestné a normálně se to odsuzuje…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1196
27.9.25 09:42

Rozhodnutí o běžném výživném je předběžně vykonatelné, můžeš dát návrh na exekuci, tj. na částku 7000 Kč měsíčně. U doplatku budeš muset počkat na rozhodnutí odvolacího soudu. Doporučuji ho písemně vyzvat, ať začne výživné platit, jinak podáš návrh na exekuci, pokud platit nebude ani tak, tak to můžeš klidně podat. Druhou variantou je počkat na odvolací soud, ale to může ještě trvat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
27.9.25 09:57

@Keyllah neodsuzuje, za 3 měsíce končí platnost zákona a soudy to odkládají protože zatím neexistuje jiný zákon který by nahrazoval původní. Nemá smysl pro soud posílat někoho do vězení když ho v prosinci 2026 stát omilostní.

Kupříkladu zde:

https://dostupnyadvokat.cz/…estnym-cinem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.9.25 10:01

Jako jasný chápu, ale porad muze přijít o ridicak ne? Jako v sms mam ze platit nebude jelikož je trestně stíhán za podvody a proto mel prijem 1000000 každý rok.. proto doplácí tolik peněz uvidime no.. stát tady nemysli na nic koukám

• Citovat
  • Upravit
42029
27.9.25 16:04

není pravda, policie to stále řeší, státní zástupci to podávají a soudci odsuzují…právě naopak, co mají rozdělané se snaží dotáhnout do konce za stávající právní úpravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
27.9.25 16:08

@Keyllah tak pak nechápu proč nám policisté volali, že náš případ bude nejspíše odložen protože soudy už tohle co píšete nedělají - nedává jim smysl odsuzovat aby za dva měsíce byl odsouzený propuštěn. Podávali jsme to v březnu a nyní je takřka říjen. Žádný efekt a žádný už nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42029
27.9.25 16:18

a proč by měl být propuštěn? jakon že budou propustet všichny za výživu? a jak dlouho zpět? půl roku? rok? ale no tááááák…tak to přece nefunguje. Navíc zapomínáš, že jsou i jiné tresty…jde o to, že to, co nebude pravomocně odsouzeno, to bude muset být zastaveno nebo odloženo a proto se to každý snaží stihnout před koncem roku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
522
27.9.25 16:22

@Keyllah ano propustí momentálně více jak 500 vězňů kteří jsou za toto odsouzeni. Dával jsem nahoru odkaz jak to bude probíhat. Proč už tedy ten náš borec není odsouzen nebo nemá alespoň nějaké jiné tresty v podobě veřejně prospěšných prací atd. Směje se nám do obličeje s přítelkyní. Kéž vy to tak bylo jak píšete, přál bych mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42029
27.9.25 16:25

jen pro zamyšlení, pokud by to bylo jak říkáš ty, proč by policie, státání zástupci a soudci marnili svůj čas a stále dál na tom pracovali? :think: víš, možná než na nějaké odkazy mrkni na to, jak jsou ty zákony psány, na jejich platost a účinnost. Můžeš mi třeba hodit odkaz na konkrétní zákon, kde je psáno, že se budou rušit dřívější pravomocná odsouzení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81582
27.9.25 16:26

@Keyllah v tom článku to takto píšou. Tak kdoví. Tak jsem si to našla. Bude to dál trestný čin, pokud neplatí déle než čtyři měsíce a pokud tím vystaví osobu hmotné nouzi. A tam bude zakopaný pes. Tohle se bude dokazovat blbé.
A na to vystavení nou6i se odkazuje i při tom propuštění před dovršením trestu.

Příspěvek upraven 27.09.25 v 16:33

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42029
27.9.25 16:28
@inkakřivák píše: Více

víš kolik takových článků jak něco v budoucnu bude jsem četla? vím, že to soudci stále dále odsuzují, proč by to dělali? aby si přidělávali práci? ted to odsoudí a v lednu to budou nějak rušit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81582
27.9.25 16:34

Jo je to paragraf 196

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42029
27.9.25 16:34
@inkakřivák píše: Více

a ten pořád platí a dokud platí musí orgány činné v trestním řízení podle něj pracovat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna