Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ráda bych se zeptala, zda některá z Vás nepracuje a soudu… Jde mi o to, zda pro soud jsou nějakým způsobem závazné „termíny“, které jsou uvedené v usnesení. V USNESENÍ je uvedeno: "Obvodní soud pro Prahu 10 přenáší svou místní příslušnost na Obvodní soud pro Prahu 4, kam bude spis po právní moci tohoto usnesení zaslán. Kdy nabyde spis právní moci? A dále bych se ráda zeptala, zda jsou nějaké termíny do kdy musí proběhnout, nebo být nařízeno soudní jednání?
Předem moc děkuji za Vaše odpovědi ![]()
Právní moci nabude, jakmile už proti němu nelze podat odvolání. Lhůty soudy žádné nemají.
@TERMAT tohle je jen usnesení, že se věc bude projednávat u jiného soudu… právní moci nabývá rozsudek, a ten bude asi až ve chvíli, kdy příslušnou věc projedná soud a rozhodne… na termín konání asi lhůty nejsou, prostě až přijde na řadu..
@TERMAT píše:Že pokud se někdo z účastníků (ty ani nikdo jiný, koho se to týká)neodvolá, tak za 15 pracovních dní předá P 10 spis P4 a ta bude o vás (taky na Míčánkách)rozhodovat.
Ráda bych se zeptala, zda některá z Vás nepracuje a soudu… Jde mi o to, zda pro soud jsou nějakým způsobem závazné „termíny“, které jsou uvedené v usnesení. V USNESENÍ je uvedeno: "Obvodní soud pro Prahu 10 přenáší svou místní příslušnost na Obvodní soud pro Prahu 4, kam bude spis po právní moci tohoto usnesení zaslán. Kdy nabyde spis právní moci? A dále bych se ráda zeptala, zda jsou nějaké termíny do kdy musí proběhnout, nebo být nařízeno soudní jednání?
Předem moc děkuji za Vaše odpovědi
Termíny určuje soud, obešle vás, je to závazné, ale většinou se dá omluvit nebo dohodout jinak.
@TERMAT pokud je v poučení usnesení možnost podat odvolání, pak právní moci nabude, když se proti němu žádná ze stran neodvolá. Pokud je v poučení, že se nelze odvolat, pak nabývá právní moci dnem doručení poslední straně. Lhůty nejsou - lze jen slušně požádat o urychlení z nějakého důvodu nebo se písemně dotázat na předpokládaný termín nařízení jednání - ale soud může vyhovět nebo taky nemusí - může tam mít stovky dalších řízení…
Moc děkuji… To jsem si přesně myslela… Právní moc usnesení nabylo 14. 1. a dodnes nebyl spis předán ![]()
@TERMAT píše:
Moc děkuji… To jsem si přesně myslela… Právní moc usnesení nabylo 14. 1. a dodnes nebyl spis předán
Však oni ho předají, soudy jsou zahlcené a proti tomuto usnesení je odvolání přípustné..neboj, nevím, o co se jedná, jestli je to opatrovnická věc, tak P4 jednání nařídí brzy.
Maminky, prosim poraďte, čeká mi soudní
podala jsem návrh na úpravu výživy a výchovy pro dobu před a po rozvodu. Pracovnice ze sociálky u nás už byla, ale během rozhovoru jsem si byla docela nejistá. Ptala jsem se, jestli v ten den, kdy se rozhodne o výši výživného a určení styku s otcem -dítě má 5 let, nevim jak to časově určují- zapíšou do rozhodnutí dny a hodiny. Paní ze sociálky mi neustále odpovídala, že při stání se nemam o tom vůbec zmiňovat, to že musí být jiné stání. Mně se to zdá postavené na hlavu.Moje kamarádka se nedavno rozváděla, je z jiného kraje a řikala, že automaticky ji hned určili vše najednou. Jedná se o soud v Plzni. Děkuji za každou radu a pomoc. ![]()
@Kimberly67 asi uplne nerozumim dotazu, ale z osobni zkusenosti- pri soudu o svereni ditete do pece, urceni vyzivneho a uprave styku- preferuje se dohoda, pokud neni, bud soudce rozhodne nebo odroci, kdyz rozhodne, je 15 dni na odvolani (nebo se muzete vzdat prava na odvolani rovnou) a pak do mesice prijde „rozsudek“
@Zuziky píše:
@Kimberly67 asi uplne nerozumim dotazu, ale z osobni zkusenosti- pri soudu o svereni ditete do pece, urceni vyzivneho a uprave styku- preferuje se dohoda, pokud neni, bud soudce rozhodne nebo odroci, kdyz rozhodne, je 15 dni na odvolani (nebo se muzete vzdat prava na odvolani rovnou) a pak do mesice prijde „rozsudek“
My právě dohodu o styku nemáme, ani jsem nic nepsala do návrhu. Jedná se mi o to, zda je i přes to možné, aby při stání, kdy určí výživné a svěření dítěte do péče zapsali také určení styku - zkusim to tam nahodit k tématu. Dohoda nefunguje - sliuje hory doly, zkrátka špatná zkušenost.
@Kimberly67 tak v tom pripade prijit k soudu s nejakym navrhem a sdelit, ze snaha o dohodu nefunguje a ze prosis, at jsou navstevy urcene… pevne nervy ![]()
Styk se bude upravovat v případě, že to některá ze stran navrhne. Takže je třeba říct, že dohoda nefunguje a jak by sis to představovala.
@Kimberly67 píše:
My právě dohodu o styku nemáme, ani jsem nic nepsala do návrhu. Jedná se mi o to, zda je i přes to možné, aby při stání, kdy určí výživné a svěření dítěte do péče zapsali také určení styku - zkusim to tam nahodit k tématu. Dohoda nefunguje - sliuje hory doly, zkrátka špatná zkušenost.
Ahoj, nic u soudu nenahazuj a doplň rovnou svůj návrh. Napiš, jak si to představuješ a to podej na soud.
Ideální by bylo kdybyste s otcem dítěte sedli a sepsali, jak si to představujete. To můžete podat i při soudním stání.
Pokud žádný návrh nedáš, tak se můžeš dočkat překvapení v podobě styku, který by se Ti vůbec nemusel líbit.
Poraď se s právníkem.
My jsme šli s dohodou, kterou soud schválil. Byl tam přesně určený styk a výživné.
Nedávno jsem dávala na soud návrh na změnu styku i výživného a soudce to rozdělil na dvě stání.