Nepřibývání na váze

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
315
27.11.04 12:51

Nepřibývání na váze

Ahojky sluníčka,
mám na Vás dotázek,
mám 16-ti denního chlapíka. Porodní váha byla 3700g. Z porodnice nás pouštěli a měli jsme 3400g. Ve středu jsme byli na kontrole a místo aby malý přibýval, tak ubral na 3350g. Přitom kojím každé 3h. Napije se a odpadne. Pije jak kdy, někdy 10min. z každého prsa,někdy 20min. Večer má největší hlad. Jelikož jsme ubrali,byla nám doporočená beba na dokrmování,připadá mi to jako když cpu husu na Vánoce. Ve čtvrtek jdeme na kontrolu, ale nezdá se mi že by nějak přibýval. Kolik má vlastně vypít na jednom krmení?
Stalo se Vám to někdy? Jsem z toho nějak špatná, po jídle si občas krkne, ale ani moc nezvrací. Mám pocit že svoje síly vyčerpá při brečení u přebalování a koupání…
Za Vaše rady jak na něj budu vděčná.
Mějte se krásně Mon a Denis 16dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
27.11.04 19:27

Já být tebou tak s přikrmováním ještě počkám, měla jsem také problémy s mým chlapečkem, který špatně přibýval, je tedy pravda, že to bylo až v pozdějším věku. Bylo mi řečeno, že dokud neztratí 1/2 své váhy, tak to jde… jenže já ty problémy měla cca od 5. měsíce, otázka je, jak se to hodnotí u takhle malých dětí… Počkej ještě do čtvrtka, příkrm můžeš dát vždycky. Já nemám s příkrmy žádné zkušenosti, já jsem jen kojila… Nebo zavolej do laktační ligy, já tam taky několikrát volala, když mi dr. říkala, ať začnu s příkrmy, byli tam příjemní a ochotní pomoct, řídila jsem se jejich radami a vyplatilo se mi to! www.kojeni.cz

ahoj katy

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.11.04 19:53

Souhlasím s Katy, ty příkrmy bych brala až jako úplně poslední možnost. Určitě zavolej na Laktační ligu, mně tam moc pomohli, když jsem měla „kojící“ krizi :-) Malej mi naopak přibýval do 5. měsíce 1 kg každý měsíc, ale pořád chtěl papat a plakal. Na Lize mi poradili a povzbudili mě. Dej vědět, jak to dopadlo. V.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
27.11.04 20:06

Tak jsem si sama zaběhlana sránky Laktační ligy a připomněla jsem si to, co jsem měla kdysi (před skoro dvěma lety v malíku). Takže jak poznáš, že je malý je dobře kojené dítě? 6-8 pomočených plen denně (2-4 stolice), taky je třeba si uvědomit, že může dosáhnout porodní váhy až ve 3 týdnech… skutečně se koukni aspoň na ty stránky, to tě uklidní.

čau katy

• Citovat
  • Upravit
210
27.11.04 20:08

Ahoj, meli jsme podobny problem, maly hodne zhubnul a nabiral moc pomalu. Byl liny pit, je mozny, ze tvoje mimi taky:o) UM bych urcite neprikrmovala, ja to nakonec vyresila tak, ze jsem odstrikavala a dokrmovala ho po kojeni strikackou MM. Trvalo to dva mesice a diky tomu kojim doted:o) Byla to sice drina, ale rozhodne se vyplatila! Ted je mu 10 a pul mesice.
Lenka&Matysek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
27.11.04 20:36

Ahoj,

já bych s těmi radami „nepřikrmuj“ byla opatrná.. Připadá mi, že je ten klučina docela už dost pod porodní váhou… Jedná se o dost rizikové počínání… potřebuje energii, může dojít k určitým poškozením, když vlastně nenakrmí tolik, aby stále neubýval..

Chápu, že kojení je důležité, ale ohrožovat případně mimko nemá cenu.. Dokrm na pár dní, aby se to nastartovalo a mezitím odstřikovat co nejvíc, aby se produkce nejen udržela ale nejlépe zvýšila (to se mi povedlo ručně, protože malá sáním produkci prostě nezvedla)..
My jsme byli v 5 týdnech stále 20dkg pod porodní váhu a tehdy jsme už dokrm zavedli, ale 20dkg a 35 je možná docela rozdíl.. Nechala bych posouzení na lékařce..

Dokrm vy:,–(íš třeba za pár dní. Nedělala bych ho ale z lahvičky, aby si mimísek nezvykl na pohodlný přísun mlíčka).

Držím palce, ať jste za chvíli za Otesánka, jako ta naše holčina.

E.

P.S.: Není pomočená plena jako pomočená plena.. Take jsem se těch prvních 5 týdnů uklidňovala, že pomočí dost plen, ale až když se jednou pořádně napila a pořádně vyčůrala, tak jsem pochopila, že do té doby tam jen tak ucvrkávala.. Nicméně nejevila známky dehydratace, tak jsem byla stále v klidu, na rozdíl od doktorky, která šílela, a v 5. týdnu, kdy jsme stále nebyli na porodní váze a byli o těch cca 20 stále v mínusu, nám ten dokrm dala už rozkazem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
27.11.04 23:30

Efino, nezda se mi ze by ten ubytek vahy byl az tak drasticky, normalni je 10% z porodni. My to meli stejne.
A pokud bude odstrikavat, aby se zvysila produkce mleka, nechapu,proc dokrmovat UM. Tohle doporuci temer kazdy pediatr, moje dr. se o tom taky zminila, ale kdyz jsem ji rekla, ze dokrmim odstrikanym, zarazila se, protoze tahle moznost ji nenapadla:o))
Ja to delala tak, ze jsem po kazdym kojeni odstrikala, dala do lednicky a po dalsim kojeni tim dokrmila. Nekdy se odstrika vic, nekdy min (i treba 5 ml), ale timhle zpusobem se vzdycky neco nasbiralo. Ze zacatku jsem davala 10ml, pak 20 a koncila priblizne s 50-60ml. Postupne se snizovalo i mnozstvi dokrmu za den. Kdyz byly malemu necela dva mesice, na:,–(ila jsem misto strikacky lahev od Aventu a za tyden jsme byli bez dokrmu, protoze se rozpil sam od sebe.
Nejvic mleka se tvori pres noc, proto je dulezite pred spanim odstrikat vsechno a po rannim kojeni taky…
Ja mam odsavacku od Aventu, ale asi bych si dneska poridila spis elektrickou Medelu, je to o dost min prace:o)
Drzim palce:o)
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
27.11.04 23:32

Mon jeste me napadlo, ze to vazeni u pediatra nebylo smerodatne, protoze vazil na jine vaze, nez v porodnici. Ten rozdil muze byt vetsi. To mi rekla i nase dr. Takze to treba nebylo az tak dramaticky:o)
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6429
28.11.04 12:33

Leni, jasan že když se odstříká tolik mlíčka, aby začal mimís nabírat, tak ne UM. U nás to ale ani tak nestačilo a jak říkám, mimko bylo v 5. týdnech na tom stejně, jako když jsme odcházeli z porodnice, resp. trošku ještě níž…
Tak všem brzkým Otesánkům zdar,

E.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
28.11.04 15:16

nepřibývání na váze...2

Ahojky sluníčka,
díky moc za pomoc a rady.
Je to tak že já kojím s kloboučkem od aventu,protože moje bradavky nejsou dostatečně velké aby z nich mimís sál. Dokrm už dávám,protože mi byl nařízený, dávám mu ho z lahvičky od aventu,protože je v podstatě jedno jestli pije z kloboučku u prsa nebo z lahvičky,obojí je ze silikonu :-) Jinak se snažím odstříkávat mléko, ale fakt ho asi není dost, někdy se mi povede 35ml, někdy jenom 15,takže dokrm je fakt nutný,jen doufám že to na přibývání bude stačit.
Jinak s těma pomočenýma plínama,před kontrolou u dr. jsem si říkala že mi připadá že má větší výdej do plínek než co vypije, ale to se teď nedá srovnat když ho dokrmuji :-)
Dokrmuji Bebou,je tam přídavek železa,takže má Denísek takovou tužší stoličku,snad je to taky v pořádku.Ještě štěstí že ta žloutenka ustupuje,doufám že když bude růst tak bude mít i větší hlad.
Je to docela náročné,závidím Vám kdo kojíte a nemusíte přikrmovat.

Ještě jednou díky,s odsáváním nepřestanu,piju meltu,kojící a fenyklový čaj,jím maso i mléčné výrobky,ale tolik toho nléka asi není :-(
Pa Mon a Denis 17dní

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
28.11.04 16:10

Ahoj Mon,
no dej si na to radsi pozor, ono to neni tak uplne jedno…taky jsem kojila pres kloboucek, protoze to v porodnici malyho naucili a on to pak pres dva mesice jinak nechtel, ale: kojeni pres kloboucek je daleko narocnejsi, dite musi vyvinout vetsi silu, nez kdyz kojis bez nej…a s lahvickou je to naopak, i kdyz ta od Aventu je lepsi, nez ty obyc.
Odstrikavas docela hodne, byt tebou, zkusim dokrmit jen tim odstrikanym, treba to staci, chce to vazit jednou za par dni, na stejne vaze. Ono te to bude i vic motivovat k tomu odstrikavani, znam maminy, co zacinaly stejne jak ja, ale pridavaly i UM…a brzo s kojenim skoncily uplne, protoze jak rikaly, najednou mely min mlika. Davaly UM vic a vic a dite to poznalo, tak se pri kojeni tak nesnazilo.
Jestli mel zloutenku, tak je s tim jidlem pomalejsi, to bude ten duvod, meli jsme to taky kvuli zloutence. Jak bude silit, zacne zvladat to kojeni lip:o)
Naridit ti nemuze nic zadny dr., muze ti jen doporucit, byt tebou, tu Bebu bych zrusila a na:,–(ila ji az v pripade, ze to odstrikane vazne nebude stacit. Funguje totiz poptavka a nabidka, tim UM si to rozhodis a uz se to nemusi uplne srovnat.
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
28.11.04 17:15

Ahojky Lenko,
no já myslím že toho odstříkaného není tolik. Třeba teď mi 20min sál z prsou, a pak ještě dopil 60 mého odstříkaného. A začíná zkracovat ze 3h. na 2h. A tak rychle se mi to mlíko nevyrábí.
Což mám vyzkoušeno už z porodnice.Jinak ten klobouček mít musím,aspoň na levém prsu,protože mám vpáčenou bradavku a on jí prostě na žádný způsob do papulky nechytí.
Večer třeba mám mlíka daleko míň než přes den a to mu nestačí tak ječí,takže jedině ta UM ho zasytí.
No snažím se jak se dá,třeba až se úplně zahojím tak bude mléka víc,zatím mám trošku nervíky,i když hodně piju tak ho zase tolik není.
Snad se to vydaří.
Díky za pomoc
 Mon

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
28.11.04 17:57

Mon to je v pohode, ze mas kloboucek, ty bradavky se casem vytahnou, akorat je trosku problem to potom. prcka odnaucit:o) Spis aby nezacal pit min od tebe, protoze mu to da vic zabrat nez z flasky…tak to vetsinou skonci.
Laktacni poradkyne radi, aby se prikladalo co nejcasteji, takze se ridit hodinama nema smysl…bohuzel hlavne v noci, staci par dni a budes mlikarna:o) Vecer je uplne normalni, ze je mlika min, s tim bojuje vetsina mamin. Je to hodne o sebeduvere, nechapu, jak je to mozny, ale v tomhle jsem ji mela az na pudu a proste si nepripustila moznost, ze by mu mliko ode me nemelo stacit:o)) Sice nejdriv evidentne nestacilo, ale jsem rada, ze jsem nevymekla:o))
Vim, ze ted se mi to rika, po tolika mesicich, ale dulezity je: verit si, odstrikavat jak silenec a nenechat si do toho kecat babickama (neco jako: mas slaby mliko…:o))) Jinak Matysek pribiral pomalu a ma to tak doted, je to dedicny, a rozhodne ho kvuli tomu nebudu vykrmovat… Ted vazi priblizne 8 a pul kilo, ma deset a pul mesice, porodni byla 3,6kg, takze trojnasobek porodni vahy do jednoho roku nestihnem tutove:o))
Vazne se nenervuj, uvidis, ze si s tim poradis:o)
 Lenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
210
28.11.04 18:01

A jeste: to jak jsi to mela v porodnici vubec neni smerodatny, tam se to teprve rozbiha a trva nekolik tydnu, nez se srovna poptavka a nabidka… Pak prijde krize tretiho mesice a jsi zas na zacatku… :roll: To je taky doba, kdy hodne maminam rupnou nervy a najedou na UM, protoze si mysli, ze uz nemaji mliko.
 L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
28.11.04 23:14

Ahoj Mon, myslím, že bys měla raději než z lahve přikrmovat lžičkou, stříkačkou nebo z hrníčku. I když je lahev od aventu dost tvrdá (také jsme ji doma měli), je to přece jen lahev. Snaž se dokrmovat jen MM, já jsem odstříkavala cca 14 dní, protože malý nechtěl vůbec sát, po každém pokusu o kojení jsem vzala odsávačku a odsávala a odsávala, mám dobré zkušenosti s tou „pumpou“ od aventu. A hlavně přikládej co nejčatěji!

ahoj katy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky