Neschopenka a ukončení pracovního poměru

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
21.10.16 08:40

Neschopenka a ukončení prac. poměru

Dobrý den maminky, jsem na dlouhodobě neschopence skrz úraz a tento týden jsem zaměstnavateli odeslala zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Zaměstnavatel po mě chce ukončení neschopenky a že až potom skončí pracovní poměr. Já vím, že nemá pravdu, že jsem postupovala správně, ale ráda bych našla odkaz na zákon, který říká, že pracovní poměr můžu zrušit ve zkušební době, i když trvá neschopenka. Mohl by mi prosím někdo poradit? Já to nemůžu najít. Děkuji

Příspěvek upraven 24.10.16 v 09:26

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15814
21.10.16 09:06

Je to zákoník práce, par. 66:

§ 66 Zrušení pracovního poměru ve zkušební době
(1) Zaměstnavatel i zaměstnanec mohou zrušit pracovní poměr ve zkušební době z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
(2) Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.

tedy jediné omezení je zrušení v prvních dvou týdnech nemoci, pokud nemoc ruší zaměstnavatel, jiné omezení není.
 http://business.center.cz/…cast2h4.aspx#…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
239
21.10.16 09:09

Dle ustanovení § 66 zákoníku práce mohou jak zaměstnanec tak i zaměstnavatel zrušit pracovní poměr ve zkušební době v pracovní neschopnosti z jakéhokoliv důvodu anebo i bez uvedení důvodu. Tudíž není zde potřeba žádné dvoustranné dohody.
Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr v době prvních 14 kalendářních dnů a v období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 v době prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti (karantény) zaměstnance.
Pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době se vyžaduje písemná forma, jinak se k němu nepřihlíží. Pracovní poměr skončí dnem doručení zrušení, není-li v něm uveden den pozdější.
Ochrana 21 a poté 14 dnů je v době kdy nemocenskou platí zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.10.16 09:14

@sagina @Lplosinar děkuji. Tento paragraf mám přímo zmíněn v písemném zrušení PP ve zkušební době. A přesto chtějí první ukončení PN a až potom výpověď. :nevim: Ještě se zeptám lístek na peníze potom musím zaslat bývalému zaměstnavateli a nebo mohu přímo na OSSZ? A pokud přímo na OSSZ musím ho poslat i bývalému zaměstnavateli (v kopii)? A ukončení PN poté zašlu přímo bývalému zaměstnavateli a nebo taky na OSSZ?

• Citovat
  • Upravit
239
24.10.16 08:31

Doporučuji se informovat na OSSZ kam spadáte. Každopádně by jste měla lístek trvání pracovní neschopnosti a ukončení pracovní neschopnosti předat zaměstnavateli. Jste totiž v ochranné lhůtě, ale nejsem si jist jak je to při podání výpovědi ve zkušební době.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
24.10.16 08:35
@Anonymní píše:
@sagina @Lplosinar děkuji. Tento paragraf mám přímo zmíněn v písemném zrušení PP ve zkušební době. A přesto chtějí první ukončení PN a až potom výpověď. :nevim: Ještě se zeptám lístek na peníze potom musím zaslat bývalému zaměstnavateli a nebo mohu přímo na OSSZ? A pokud přímo na OSSZ musím ho poslat i bývalému zaměstnavateli (v kopii)? A ukončení PN poté zašlu přímo bývalému zaměstnavateli a nebo taky na OSSZ?
@Lplosinar píše:
Doporučuji se informovat na OSSZ kam spadáte. Každopádně by jste měla lístek trvání pracovní neschopnosti a ukončení pracovní neschopnosti předat zaměstnavateli. Jste totiž v ochranné lhůtě, ale nejsem si jist jak je to při podání výpovědi ve zkušební době.

Ona nepodala výpověď, ale zrušila pracovní poměr ve zkušební době. Napsala to tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.16 08:38

@eumedon ano, přesně tak. Můžeš mi prosím poradit? Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
19784
24.10.16 08:46
@Anonymní píše:
@eumedon ano, přesně tak. Můžeš mi prosím poradit? Děkuji.

No, nechtěl jsem, aby ses spletla. Kam lístek na nemocenskou, to se zeptej na OSSZ. Tvůj pracovní poměr skončil, takže taky budeš potřebovat zápočtový list, a ten si vyžádej písemně (protože jsou to popletové, jak vidím, resp. účetní nebo personalistka nebo co za cilku tam mají je líná podívat se do zákoníku práce) od zaměstnavatele. O zápočtový list se lze soudit (a vymáhat náhradu škody, kterou způsobí jeho neposkytnutím).

Předpokládám, že o tom zrušení pracovního poměru ve zkušební době máš důkaz - tedy kopii a potvrzení o doručení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.16 08:50

@eumedon napsala jsem jim průvodní dopis, kde je žádám o zaslání doporučeně dokumentů - zápočták, ELDP, Potvrzení o průměrném čistém výdělku, Potvrzení o zdantielných příjmech na základě přílohy - Zrušení PP ve zkušební době dle §66 ZP. Plus tedy tu přílohu - Zrušení PP. To vše jsem dala do obálky, a poslala s dodejkou. Dodejku jsem od pošty již potvrzenou obdržela a přicvakla k průvodnímu dopisu a Zrušení PP.

V čem jsi nechtěl abych se spletla?

• Citovat
  • Upravit
19784
24.10.16 09:14
@Anonymní píše:
@eumedon napsala jsem jim průvodní dopis, kde je žádám o zaslání doporučeně dokumentů - zápočták, ELDP, Potvrzení o průměrném čistém výdělku, Potvrzení o zdantielných příjmech na základě přílohy - Zrušení PP ve zkušební době dle §66 ZP. Plus tedy tu přílohu - Zrušení PP. To vše jsem dala do obálky, a poslala s dodejkou. Dodejku jsem od pošty již potvrzenou obdržela a přicvakla k průvodnímu dopisu a Zrušení PP.V čem jsi nechtěl abych se spletla?

No, tady se běžně používá slovo „výpověď“ jako synonymum slova „ukončení pracovního poměru“. Což je nesmysl. Výpověď je jen jedním z 4 způsobů, který může skončit pracovní poměr na dobu neurčitou (a jedním z 5, kterým může skončit PP na dobu určitou - tam je navíc uplynutí doby, na kterou byl sjednán).

Použila jsi správně „zrušení PP ve zkušební době“, rádkyně použila „výpověď ve zkušební době“, což je špatně. To není slovíčkaření. Kdyby někdo zaslal „výpověď ve zkušební době“, tak dal výpověď i s výpovědní lhůtou, lhostejno že ve zkušební době, protože i ve zkušební době lze dát výpověď.

Zaslat hlavní podání - tedy zrušení PP ve zkušební době - jen jako přílohu průvodního dopisu je dosti netypické. Asi bych napsal místo průvodního dopisu přímo to zrušení a pod text hlavního sdělení - tedy že zrušuji poměr ve zkušební době - bych připsal v dalším odstavci, o co vše žádám a seznam příloh. Ale budiž. Máš tedy aspoň to zrušení PP ve zkušební době zmíněno v tom průvodním dopise, v textu anebo v seznamu příloh?

Odpověděli ti písemně?

Hmmm… O zápočtový list jsi tedy písemně požádala, zbývá tedy vyzvat je k tomu písemně s pohrůžkou žaloby a pokud se ani potom nepodívají do zákoníku práce, tak zažalovat.

Pár judikátů:
Tady:
http://www.nsoud.cz/…7A4E0068D729?…
zaměstnavatel zadržel bývalému zaměstnanci zápočtový list jako zástavu za údajně zcizenou motorovou pilu v hodnotě 7.682 Kč a pak platil škodu přes 70 tisíc Kč za nevydání zápočtového listu.

http://www.danarionline.cz/…hrada-skody/?…$source=3

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.16 09:25

V textu mám : v příloze zasílání zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Na základě této přílohy vás prosím o zaslání doporucene těchto dokumentů: zapoctovy list, potvrzení o průměrném čistém výdělku, eldp 2016, potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zalohach na daň a daňovém zvýhodnění za rok 2016. A na dalším listu to konkrétní zrušení pp ve zkušebce. To převzali dle dodejky a navíc mi napsali maila, že to obdrželi, ale že první musím ukončit pn a až potom pp. Na to jsem jim napsala, že pn trvá a ještě trvat bude a že dle mých informací pp ukončit mohu. V dalším e-mailu se dotazovali na co chci potvrzení o průměrném čistém výdělku

• Citovat
  • Upravit
19784
24.10.16 11:01
@Anonymní píše:
V textu mám : v příloze zasílání zrušení pracovního poměru ve zkušební době. Na základě této přílohy vás prosím o zaslání doporucene těchto dokumentů: zapoctovy list, potvrzení o průměrném čistém výdělku, eldp 2016, potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zalohach na daň a daňovém zvýhodnění za rok 2016. A na dalším listu to konkrétní zrušení pp ve zkušebce. To převzali dle dodejky a navíc mi napsali maila, že to obdrželi, ale že první musím ukončit pn a až potom pp. Na to jsem jim napsala, že pn trvá a ještě trvat bude a že dle mých informací pp ukončit mohu.
Takže to nezapřou.
PP netrvá, protože jsi jej zrušila ve zkušební době, což zaměstnanec může i během pracovní neschopnosti. Nejsi povinna je školit z pracovního práva, mají se podívat do zákoníku práce.
Máš nějaký doklad, kdy přesně to bylo doručeno?
@Anonymní píše:
V dalším e-mailu se dotazovali na co chci potvrzení o průměrném čistém výdělku

Ony jsou totiž myslím dva formuláře o průměrném měsíčním výdělku, jeden pro daňové účely a druhý pro sociální dávky, nebo tak. Takže jim odpověz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.10.16 11:37

Mám, datum je na dodejce. Na e-mail jsem jim odpověděla. Ještě se zeptam, na neschopence můžu stále být a bude mi i vyplacena, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

Mám, datum je na dodejce. Na e-mail jsem jim odpověděla. Ještě se zeptam, na neschopence můžu stále být a bude mi i vyplacena, že?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat