Neschopenka - konkrétní výpočet

5251
8.3.12 09:01

zaměstnavatel platí pouze pracovní dny pracovní neschopnosti, nikoliv kalendářní.
Zkus si to hodit do nějaké kalkulačky na internetu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3513
8.3.12 09:18
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
8.3.12 09:25

Ahoj , výpočet nemocenské není až tak jednoduchý…
Potřebuješ znát rozhodné období - 12 kal. měsíců před kal. měsícem, ve kterém vznikla pracovní neschopnost.
Vyměřovací základ - je úhrn započítatelných příjmů z rozhodného období a z tohoto se udělá průměr započitatelných příjmů tzv. denní vyměřovací základ.DVZ se potom ještě upravuje procentuálně.
Pokud se ti výše nezdá, určitě běž přímo za mzdovou účetní, ta ti musí výpočet vysvětlit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
8.3.12 09:50

Výpočet není opravdu jednoduchý… nicméně rozhodné období není 12 měsíců, ale minulé kalendářní čtvrtletí, vypočte se průměrný hodinový výdělek a z něj je to pak určité procento. Ale odhadem mi ta částka přijde odpovídající.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
242
8.3.12 13:14
j.a.n.i1 píše:
Výpočet není opravdu jednoduchý… nicméně rozhodné období není 12 měsíců, ale minulé kalendářní čtvrtletí, vypočte se průměrný hodinový výdělek a z něj je to pak určité procento. Ale odhadem mi ta částka přijde odpovídající.

Upřesnění :lol:
Základem pro výpočet nemocenské,(která je hrazena státem) je denní vyměřovací základ, kterým je hrubý příjem ve 12 předcházejících kalendářních měsících na jeden den.
Obyčejný zaměstnanec bohužel vůbec netuší jak a z čeho se nemocenská vypočítává.
Ale po dobu prvních 21 kalendářních dnůdostává zaměstnanec „nemocenskou“ ve formě náhrady mzdyod zaměstnavatele, tedy ne od státu. Náhrada mzdy přísluší jen za dny, které pro konkrétního zaměstnance měly být původně pracovními (v tom se liší od nemocenských dávek - tam se platí dny kalendářní).
Vždycky mě :cert: berou, když mi nějaká kamarádka tvrdí, že je už druhým rokem na mateřské dovolené, když je to rodičovská dovolená

Příspěvek upraven 08.03.12 v 13:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
8.3.12 13:17

Ale zakladatelka se neptá na nemocenskou, ale na náhradu mzdy za prvních 21 dní od zaměstnavatele a tam je to pouze z kalendářního čtvrtletí, nemocenská od ČSSZ pak už z 12 měsíců, to souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
10.5.12 16:12

Ahoj! Můžu mít dotaz? Použila jsem internetovou kalkulačku (mesec.cz) pro výpočet nemocenské a nějak se mi to nezdá… :think: Tak jestli to po mně můžete někdo zkontrolovat, zda jsem postupovala správně: počet kalendářních dnů nemoci - to je jasné, např 6 měsíců, 180 dnů, to je fuk; počet prac. dnů do 21. dne - to je taky jasné, +/- 15, o to taky vcelku nejde; délka denní prac. doby je mi taky jasná; ale teď: průměrná hrubá mzda (denní/měsíční) - mám před sebou výplatnici a je tu kolonka „průměr pro náhrady“ a „red. průměr při DPN“ (=dlouhodobá prac. neschopnost????). Když teda dám tu redukovanou hodinovou částku, vynásobím počtem hodin prac. dne a zaškrtnu, že uvedená částka je denní příjem, tak mi to hodí částku, která je skoro vyšší než co mi chodí na účet normálně!!! :nevim: Teda nemyslím tím první měsíc, co platí zaměstnavatel. Je to tím, že do těch průměrných hodinových částek pro náhrady mi ve výplatnici započítávají i bonusy, co chodí jednou za čas, stravenky co mi dali, penzijko a životko (to si nejsem jistá) a pak se mi to takhle zvedlo… Je to teda v pořádku? Budou to takto počítat i na tom úřadě včetně těch bonusů apod.? Nebo existuje ještě třeba krácení, že ano, výpočet v pořádku, ale nedostanete stejně víc jak XY Kč, prootže existuje strop. A tyto kalkulačky, jsou spolehlivé? Díky za zkušenosti a tipy. Snad je dotaz pochopitelný. :oops: :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101642
10.5.12 16:51

@Kapaz Mě tyhle kalkulačky vždy přišly takové divné, líbil se mi výpočet, co je přímo na stránkách CSSZ, tam jsou excely, kde člověk vidí co a jak se tam počítá… A jinak nemocenská se počítá (myslím to co platí ČSSZ) z hrubých příjmů za posledních 12 měsíců děleno počtem dní a tím ti vyjde DVZ, a ten se pak podle dalších kritérií redukuje a z toho redukovaného se pak vypočte nemocenská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3686
10.5.12 17:00

No to je věda. :roll: Tak já zkusím mrknout ještě na jejich stránky, děkuju! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
10.10.14 11:38

Holky já mám taky problém. Jsem od 30.9 na neschopence. Kolegyně byla na neschopence 3 týdny (v září) a dostala cca 2070,– za září. Hrubý plat je od srpna 9890,–, smlouva od června a v červnu a červenci byl plat 8890,–

Jsem těhotná, mám neschopenku, vůbec nevím na jak dlouho a začínám šílet protože z 2.000,– prostě nevyjdu :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
10.10.14 12:00

@ArumLily0 tak podle kalkulačky to vychází že když budeš doma celý říjen měla bys dostat kolem 4000..ale nevím jaký máš průměr..jinak po necelých třech týdnech už ti platí i víkendy tudíž když budeš doma až do porodu vychází mi to měsíčně na 4500..a před tim si někde dělala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3503
10.10.14 12:05

Počítám, že v říjnu dostaneš náhradu mzdy kolem 1700 Kč (ve výplatě) a nemocenskou od OSSZ tak 2700 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
10.10.14 12:05

@Leniczka23
Od 5.12.2012-2.11.2013 pracovní smlouva, hrubý plat 10.000,–
Od 3.11.2013 do 31.5.2014 na ÚP a od 1.6.2014 do 30.11.2014

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1201
10.10.14 12:13

@ArumLily0 Já právě nevím jak se to počítá když je člověk na ÚP..ale myslím, že to bude plus mínus jak jsem psala..teď kolem 4000-4300 a potom kolem 4700..Pak nastoupíš na mateřskou tak to bude o něco lepší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1461
10.10.14 12:17

@Leniczka23
Děkuji moc :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...