Mám nárok na odstupné?

361
7.3.12 12:43

mám nárok na odstupné?

Holky mám dotaz,teď mi v březnu končí 3 letý rodičák. V květnu čekám druhé mimi..Myslela jsem,že mě zaměstnavatel nemůže propustit ale prej mi musí držet místo jen během prvního rodičáku..Chystám se za ním tento týden zajít domluvit co a jak, jestli si mě tam ještě nechá nebo ne.No a jestli mi řekne, že další tři roky mi místo držet nebude, musí mi dát odstupné? Já myslím, že jo..Poraďte prosím ať vím čím mám argumentovat až za ním pojedu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14679
7.3.12 12:48

Mohu ti jen poradit zavolat na inspektorát práce, tak ti poradí. Nejsem si jistá, že ti při druhém nemusí držet místo. Ale na odstupné máš právo jen v případě, že ti zruší pracovní místo. V tomto případě tě mohou propustit i behem rodičáku.

Já na inspektorát volala, a mně osobně radili, neprojevovat iniciativu :nevim: Ale já jsem jiný případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
7.3.12 12:50

A jak ti vychází konec rodičáku a TP? Můžeš snad normálně přejít z RD na MD 8 týdnů před porodem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
7.3.12 12:52

No zalezi, jak to mas. Jestli jak skoncis prvni rodicak okamzite nastoupis na materskou tak Ti misto musi drzet dalsi 3 roky. Pokud ovsem budes mit nejakou prodlevu muze trvat na tom, ze musis nastoupit do prace, popripade ti muze dat vypoved z organizacnich duvodu. Pokud by Ti dal vypoved musi Ti dat odstupne - tri mesice. Tedy melo by to byt 2 mesice vypovedni lhuta a tri mesice odstupne takze nekteri zamestnavatele rovnou davaji 5 mesicu odstupne.
Pokud ti to primo nenavazuje tak by tu jedine byla moznost jit na nemocenskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
7.3.12 12:53

Po skončení rodičáku buď nastoupíš zpět do práce nebo jdi na nemocenskou, poté nastoupíš na mateřskou a opět na rodičovskou. Zaměstnavatel ti bude držet místo stejným způsobem jako u prvního.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
7.3.12 12:54
Lussye píše:
Mohu ti jen poradit zavolat na inspektorát práce, tak ti poradí. Nejsem si jistá, že ti při druhém nemusí držet místo. Ale na odstupné máš právo jen v případě, že ti zruší pracovní místo. V tomto případě tě mohou propustit i behem rodičáku.Já na inspektorát volala, a mně osobně radili, neprojevovat iniciativu :nevim: Ale já jsem jiný případ.

To opravdu nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14679
7.3.12 13:01
mag píše:
Lussye píše:
Mohu ti jen poradit zavolat na inspektorát práce, tak ti poradí. Nejsem si jistá, že ti při druhém nemusí držet místo. Ale na odstupné máš právo jen v případě, že ti zruší pracovní místo. V tomto případě tě mohou propustit i behem rodičáku.Já na inspektorát volala, a mně osobně radili, neprojevovat iniciativu :nevim: Ale já jsem jiný případ.
To opravdu nemůže.

Mě to potvrdila paní na inspektorátu práce, tak doufám, že by tomu měla rozumět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
7.3.12 13:09
Lussye píše:
mag píše:
Lussye píše:
To opravdu nemůže.
Mě to potvrdila paní na inspektorátu práce, tak doufám, že by tomu měla rozumět.

Během rodičáku ti zaměstnavatel může dát výpověď jenom pokud se ruší nebo pokud se přemisťuje. Ne pro organizační změny.
 B

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
7.3.12 13:23
mag píše:
Po skončení rodičáku buď nastoupíš zpět do práce nebo jdi na nemocenskou, poté nastoupíš na mateřskou a opět na rodičovskou. Zaměstnavatel ti bude držet místo stejným způsobem jako u prvního.

A nebo ji vychazi rovnou materska zalezi kdy ji konci rd a kdy ma termin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
361
7.3.12 13:24

přechod z jedné mateřské na druhou mi bude navazovat plynule, počítali jsme to už s doktorem..Takže když mi končí mateřská 31.3. a na PPM nastoupím 8 týdnů před porodem tj 29.3 tak mě propustit nemůže? To je fajn..díky za rady..spadl mi kámen ze srdce. Já jsem se na to ptala před měsícem na sociálce a řekli mi totéž.Ale mluvila jsem včera s účetní a ta mi tvrdila, že ze zákona mi musí držet místo jen u prvního rodičáku..Takto se spletla ta účetní..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5251
7.3.12 13:27

Jestli Ti RD končí 31.3. tzn že Tvé první dítě má 31.3. narozeniny, tak si nech MD napsat od 1.4.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2073
7.3.12 13:30

Nene tak v tomto pripade Te propustit nemuze. Opet ti musi drzet misto 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
672
7.3.12 13:36

Jo, jo, tak to máš super, to tě fakt propustit nemůže, jen kdyby byla firma zrušena nebo se přestěhovala.Jinak mateřská normálně, pak plynule přejdeš na RD.Hlavně si nezapomeň po MD zažádat o proplacení dovolené.To jsou takový hajzl… ty šéfové to je hrozný! :cert: :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9434
7.3.12 13:43

Záleží na zaměstnavateli. Místo ti držet musí, ale vzít zpátky ne. Když jsem odcházela na mateřskou, rovnou mi řekli, že když budu mít jen jedno dítě, tak se mnou počítají. Ale 6 let, že čekat nebudou. Čekáme teď druhé, tak počítám, že mě propustí, až se budu chtít vrátit po rodičovské do práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.3.12 13:55
lokynka píše:
Jestli Ti RD končí 31.3. tzn že Tvé první dítě má 31.3. narozeniny, tak si nech MD napsat od 1.4.

RD je do dvou let ditete, ne na 2 roky? Tzn, ze kdyz jsem nastoupila na RD v prosinci, ale dite ma narozeniny v cervnu, tak RD stejne konci v cervnu? 8o 8o 8o

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat