Rekvalifikace - zahradník
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
rekvalifikace - zahradník
Ahoj, ženy ![]()
Manžel již velmi dlouho hledá práci, a tak uvežujeme o nějaké rekvalifikaci (má sš zemědělskou, ale praxe většinou administrativa, manažerské pozice, ne že by ho to naplňovalo, ale peníze byly samozřejmě příjemné, teď by se rád vrátil k původnímu snu a já ho chci samozřejmě podpořit). Uvažujeme o rekvalifikaci na zahradníka, myslíte si, že je to dobrý nápad? Je ve vašem okolí poptávka po této profesi a šikovných ručkách?
Jde i o to, že časem bychom chtěli (delší časový horizont) založit malou farmičku, teď zakládáme farmu včelí (z čehož penízky příliš nejsou, ale radost veliká).
Co vy na to? Je to dobrýnápad, nebo ztráta času? A proplácí stále úp rekvalifikační kurzy?
Velice vám všem děkuji za názory a postřehy, popřípadě jaká rekvalifikace by byla rozumná? (Vyjma elektrikáře, toho se fakt muž bojí jako čert kříže
)
Díky!!!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
ahoj,
myslím, že zahradník není vůbec špatná profese. Pokud je ovšem dobrý (ale to platí obecně pro jakýkoliv obor).
Se zahradníkama mám čerstvou zkušenost - před 3/4 rokem jsme dělali zahradu k našemu novému domu v Praze (o předchozí zahradu se nám staral také zahradník).
Najít šikovného zahradníka je fakt umění… nechtěla jsem, aby zahrada vypadala jako ty, které jsou kolem domů v satelitech (tzn. trávník, kolem v mulčovací kúře nasázené nějaké keříky, sem tam túje - to jsou zahrady přes kopírák.
Takže pokud je partner v této oblasti kreativní, má nápady, kontakty na dodavatele rostlin a stromů, ví jak založit zahradu, a hlavně jak se o ni starat dál a rozvíjet… jo to je mmch na tom to dobrý - zahrada je kontinuální proces, práce nekončí založením (dobří zahradníci mají v péči zahrady několik let).
Jste z Benešova, to je do Prahy kousek. Spousta lidí, co znám, tak se jim o zahrady někdo stará. Manžel má rozhodně šanci se uplatnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
BO - děkuji za reakci. Chci se především vyvarovat dalších zklamání - nemluvě o manželovi.
Myslím, že o zahradě ví mnoho - vlastní budujeme již třetím rokem
ale to je otázka i financí a času.
Opravdu děkuji, třeba to mého muže trochu nakopne a inspiruje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak držím palce, ať to vyjde.
jinak, před nějakou dobou jsem četla zde tvé deníčky, tak jsem se jen chtěla optat, jak se daří?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji, včera to manžela docela nadchlo, ale je přesně ten typ, že si k tomu musí dojít sám. Já to chápu. Ale názor zkušených je prstě pro nás „vesničany“ důležitý ![]()
Jinak k deníčkům, no, delší dobu uvažuji, jestli napsat nějaký další, ale nějak mě přešla potřeba ventilovat svůj život do světa, tak až mě zase chytne humorná slina, tak snad.
Zatím stále nezdětní bez nadějných vyhlídek
, ale protože je manžel teď nezaměstnaný, tak si říkám díky Bohu … Holt teď je čas pracovat na sobě, a pak až na dětech ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, manzel ma zahradnickou firmu. Delaji vse i rizikove kaceni stromu. Manzel ma VS v oboru zahradnictvi. Jinak asi takhle, uzivit se tim da, ale je to makacka. Hlavne shaneni prace. Hodne delavali pro obce, jenze tem pristrihli dotace, pro verejne zakazky je dobre si udelat jeste kurz evropsky certifikovany arborista. Zakazky pro soukromniky, hm no, takovy trochu monkey business.Vis, ono to neni jen sem tam picnout kytku, je to manualni a tvrda prace. Hlavne v zime, kdy je obdobi vegetace a muze se kacet a prorezavat a strihat.Maka se temer za kazdeho pocasi a na to je taky dobry myslet. A taky zalezi, kde byste chteli podnikat. Pokud jste v okoli Prahy, jak bylo vyse zmineno, tak je to asi ok. Kdybys neco, ptej se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dufko - děkuji za reakci.
Myslím, že ani manžel, ani já nemáme iluze o tom, že práce by to byla snadná. Jak jsem již psala, je manuálně šikovný a zdatný, navíc trochu hyperaktivní, takže mu fyzická práce vyhovuje.
Je mi jasné, že s VŠ vystudovaným zahradníkem se prostě nemůže měřit. Jde o to, že u nás v okolí domku, který rekonstruujeme, je po těchto venkovních pracech skutečně poptávka … Tak jsme uvažovali, zda je to dobrý nápad, či ne … I jsme přemýšleli nejen o rekvalifikáku, ale o dálkové SŠ.
A myslíš tedy, že je v okolí měst poptávka? My máme zkušenost, že ano, i správné nářadí by již bylo, jen nevím, jestli to nebyl jen takový sezónní nátlak, ale to ukáže asi až praxe, mno ![]()
Jinak i s rizikovým kácením stromů a prací ve výškách má zkušenosti, on se toho prostě nebojí /o sobě pomlčím
/, zákazníci byli spokojení. Je otázkou, zda ale má někdo ještě zájem do poctivé práce investovat. Lidé šetří všude a na všem, a když nejsou schopni věnovat „kapitál“ ani do vlastního zdraví, zda v tutpo chváli nenechají raději zahradu zplesnivět a zplanět … ![]()
(Omlouvám se za pravopisné chyby a překlepy, mám v práci nové PC a hledám písmenka
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Romčo, já myslím, že když bude šikovný a pracovitý, v okolí Prahy si zákazníky najde. Předminulé léto sháněli sousedi někoho, kdo by jim se zahradou pomohl a nemohli nikoho najít - bylo to v plné sezóně a všichni prý už měli práce až moc.
Takže pokud ho to baví a nepočítáte s tím, že by to byl zlatý důl bez námahy, šla bych do toho. Nevím, jak s tou prací v zimě.
Záleží, co všechno by dělal - jestli údržbu, zakládání zahrad nebo i jejich plánování (ale to už je myslím obor na VŠ - zahradní architekt). Případně to brát tak, že v zimě si bude muset najít ještě něco jiného.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prave, ze v zime se dela dost. Je obdobi vegetace, tudiz povoleno kaceni a prorezavani stromu. Puda se taky pripravuje pres zimu. Travniky nekdy na podzim. Jak pises o tom, ze lidi ted setri, je to pravda. Nejen soukrome osoby jsou v posledni dobe dost namydleny. Zahrady si radeji udelaji sami. Ale myslim, ze v okoli Prahy bude trochu jina situace. To uz musite zhodnotit sami. Taky se ted hodne setkavame s tim, ze je dost firem, ktere udelaji mnohem levnejsi nabidku prace a pak napr. strom uriznou jak se jim zlibi (protoze tomu samozrejme nerozumi), nezamestnavaji odborniky pouze delniky. Lidi na ceny slysi, ale vubec si neuvedomuji, ze vsechno ma svuj rad a pravidla. Jestli chces, poslu ti do zpravy odkaz na manzelovy stranky, abys mela alespon trochu prehled, co vsechno se dela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
rekvalifikace zahradník
Ahoj pročítala jsem si tady Vaší diskuzi ohledně zahradničení. Zajímá mě to především proto, že je to i můj sen, který jsem se rozhodla si vyplnit. Nemyslím, že na tom zbohatnu a už vůbec že to bude bez námahy, ale slibuji si od toho sice tvrdou práci, ale na něčem co mě opravdu baví a příjmy průměrné. Otázka je zda to může ženská zvládat. A další otázkou je kde najít dobrý rekvalifikační kurz, nejlépe i se základy zahradního návrhářství. Měla jsem v plánu dvě školy ale jedna pro malý zájem neotvírá další rok vůbec, druhá jen v Ostravě, což je pro mě nesmysl, jsem z Prahy takže zvládám Prahu a okolí. Nějáký tip?? Děkuju moc.
- Citovat
- Upravit
@Bafy píše:
Ahoj pročítala jsem si tady Vaší diskuzi ohledně zahradničení. Zajímá mě to především proto, že je to i můj sen, který jsem se rozhodla si vyplnit. Nemyslím, že na tom zbohatnu a už vůbec že to bude bez námahy, ale slibuji si od toho sice tvrdou práci, ale na něčem co mě opravdu baví a příjmy průměrné. Otázka je zda to může ženská zvládat. A další otázkou je kde najít dobrý rekvalifikační kurz, nejlépe i se základy zahradního návrhářství. Měla jsem v plánu dvě školy ale jedna pro malý zájem neotvírá další rok vůbec, druhá jen v Ostravě, což je pro mě nesmysl, jsem z Prahy takže zvládám Prahu a okolí. Nějáký tip?? Děkuju moc.
Ahoj, Bafy. Myslím, že žena to může zvládat, pokud jsi na to stavěná. Mám kamarádku, která lítá po stromech (abor.). Jde o to, čeho se bojíš a nebojíš, ale když se zakousneš, půjde to.
Mně osobně se velmi líbila tady ta škola, nevím, zda to náhodou není ta, kterou jsi našla i ty:
http://www.zahradnickaskola.cz/
hodně úspěchů přeji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit