Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přečtěte si článek: Mateřská škola
Prozkoumejte rozsáhlou databázi Mateřských škol »
Ja bych si na řešení domluvila čas s učitelkou. Ono něco řešit třeba ráno při příchodu, kdy je tam jedna učitelka na celou třídu, do toho se vítá s dětmi, do toho sleduje tu třídu a ještě něco má řešit … nemusí být vhodný prostor ![]()
@Kriss Tina no odejít mě paní učitelka v půlce věty tak asi udělám bengál, jak může taková paní učitelka dát nějaký příklad mému dítku, když sama je nevychovaná. Já vím v dnešní době je problém sehnat školku.
Napadá mě, jestli nemáte v životě celkově pocit, že jste přehlížená. Pokud ano, tak to pak vidíte všude - i tam, kde to tak úplně není. Učitelka se může s některými matkami srdečně vítat, protože jsou v běžném životě přítelkyně. Pak třeba mnohem víc znají i jejich děti a tudíž i k nim se mohou mít trochu víc, než k jiným dětem. Je to normální. Nikdo se ke všem nechová se stejnou srdečností - ani učitelky ve školce. Prostě někteří lidé si sedí víc a někteří míň. Obvykle nemají problém ti otevření, co neřeší. Největší problém mívají právě takové ty uzavřenější, tišší typy. Jim to asi nepřijde, ale často působí, že se ani moc družit nechtějí a spousta lidí u nich neodhadne, jestli se jen ostýchají, anebo o nějaké bratříčkování (zvlášť s cizími) nestojí… Obecně mi přijde, že lidé, kteří moc řeší kdo se ke komu jak chová a všechno takhle analyzují, nejsou oblíbení. Ono to je cítit. Ne že přímo poznáte, že ti lidé ten problém mají, ale něco vám říká, že si tam chcete nechat nějaký odstup, že tam takové to přirozené vřelé chování úplně nesedne… Vždycky platí, že když se k nám hodně lidí chová stejným způsobem, tak je to proto, že náš přijímač je na to nastavený. Je to námi, ne jimi. A to nemyslím ve smyslu, že si za to někdo může sám a je s ním něco špatně. To ne. Nejde o vinu. Je to o tom, že každý něco k druhým vysíláme a oni na to reagují. Děje se to na podvědomé úrovni. A dá se to změnit… Dítě bych kvůli tomu, že není nejoblíbenější mazlíček učitelek, jinam nedávala. Pokud se k němu chovají slušně, je všechno ok. Děti jsou většinou nastavené jako jejich rodiče. Když budou rodiče neoblíbení úzkostní asociálové, tak jejich dítě s největší pravděpodobností nebude sebevědomá hvězda třídy…
Já bych ty pocity zakladatelky nebagatelizovala. Většinou tohle bývá dost intuitivní. Já mám situace a kolektivy, kde se cítím normálně a neřeším, kdo se jak na mě dívá a nesrovnávám, jak se chová k ostatním. Pak jsou ale kolikrát jiné skupiny, kde se cítím nekomfortně, ani to nemusí mít racionální vysvětlení. Neumím si představit, že by učitelka v půlce věty odešla, navíc opakovaně
je to strašně nezdvořilý. Mně se to stalo jednou na dni otevřených dveří jedné ZŠ a to jsem teda dost jasně dala najevo, že takovéhle jednání se mi ani trochu nelíbí. Ale já, i když jsem introvertní a spíš si dělám odstup, tak se taky umím ozvat. Příště se při stejné situaci nenech odbýt, nemusíš být nepříjemná, prostě počkat a znova se připomenout, že jsi neskončila a chceš to doprobrat. Na to ale člověk musí být asertivní, což se dá naučit. ![]()
Blbý je, že zrovna školka je místo, kde potřebuješ s lidma vycházet. Hlavně s učitelkama, ale i s těmi rodiči, přeci jen nevíš, s kým pak dítě bude chodit do školy a budete se třeba víc potkávat. Takže chápu, že ti to dělá starosti a že to řešíš.
Diky vsem za reakce.
Vec se ma tak, ze je to mala, komunitni skolka zalozena na vztazich jak mezi rodici, tak i rodice-ucitele.
Dite je predskolak a tak ted resime vselijake veci. Vybrali jsme malou skolku tak, aby na vse byl cas, a tak to bylo i drive prezentovano. A neni to rozhodne tak, ze bych kazde rano valila 10min neco do ucitelek, to si pod tim prosim nepredstavujte. Ale treba 1× tydne/2 tydny se vyskytne nejaky posun nebo uspech ditete, tak to v ramci minuty reknu. A jini rodice rake s nimi resi vsechno mozne.
Mam jeste mladsi dite, ktere si tam rano taky pohraje, nemusime spechat a neni to hlavne problem, i ostatni sourozenci si tam hraji, bere se to jako takova predadaptace. Takze to nefunguje tak, ze bych dite predala mezi dvermi a slo se, to nedela prakticky nikdo. Je tam zvykem rano pobyt dle svych casovych moznosti a mezi sebou poklabosit.
S rodici (povetsinou maminkami) to jde, ale s ucitelkami proste ten dobry pocit nemam. Ale jak jsem psala v uvodu, hrozne blbe se to popisuje.
A jak se nekdo zminoval, tak ano, na okraji zajmu jsem asi cely zivot. Diky jedne skutecnosti jsme byli trosku izolovani a ja pak pozdeji byla takova ta osoba co „ty to prece nevadi“, ta prece zvladne byt v posledni rade.
Jedno obdobi jsem mela i docela hodne kamaradu, ale vsechni se postupne vyparili. Jsem tak nejak nornalni, vstricna, zajimam se o druhe, vyslechnu, tak nejak normalne vesela, ale mam v sobe po rodicich neco, co ostatnim rika se tak nejak rychle podivat jinam.
Ja se asi hlavne potrebovala vypovidat, hrozne to na me vecer padlo, dlouho se to stradalo. A zjisteni, ze je jsou i dalsi skleneni lide (a ano, byla jsem i skleneny sourozenec), existuji.
@Anonymní píše: Více
Ano, tak nejak to je. Blbe se to popisuje, vid? Rada bych to nejak zmenila a poprala se s tim, ale nevim jak.
zajímavá školka a zajímavá bublina, to tam maminky nechodíte žádná do práce, že máte ráno čas si vykládat a zdržovat se ve školce?
@stinga píše: Více
Hodne maminek ma jeste mladsi dite, tudiz jsou na RD (taky jsem s druhym ditetem). A co dela presne kdo jiny nevim, ale vetsina dela neco na HO a proste odchazeji se zacatkem programu deti.
jak píšu, zajímavá školka, my jsme vůbec do třídy nemohli z hygienických důvodů, vyzouváte si boty například, když tam jste? a jak učitelka hlídá ostatní děti, které už tam jsou, když debatuje s každou maminkou?
venku na zahradě? i teď, když bylo měsíc minus 10 stupňů? a pak jdou děti hromadně dovnitř a učitelky je vysvlékají v šatně?
@stinga píše: Více
Ne, deti maji dopoledni program venku. Kvuli cemuz jsme sli do teto skolky.
aha, tak to už úplně vidím před očima, z nějakého důvodu jsi pro ně málo „komunitní, málo elitářská“, a vůbec to nemusí znamenat, že bys něco dělala špatně, pro mě by taková školka nebyla, ty ostatní maminy jsou z nějakého důvodu víc pro učitelky „dobré“, řekla bych, že to ani nerozklíčuješ, není to v tvých silách,
dítěte se to vůbec nemusí týkat, to by ti učitelky říkaly, že je problematické, nějak jsi jim nesedla ty, ale jak píšu, nezměníš to, nic špatně neděláš
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.