Neslyšící dítě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Nionka
20.3.26 11:32

Neslyšící dítě

Ahoj, nenašla jsem tohle téma. Tak zakládám novou diskuzi.

Máme 3,5 letou dceru, které nyní zjistily ztrátu sluchu. Dokáže reagovat pouze na hluboké tóny nad 70db. Bude mít naslouchadla a nejspíš možná i kochleární implantát. Byl by tu někdo, kdo si tím taky prošel? Je mi z toho pochopitelně na nic. Kdyby se to zjistilo mnohem dřív, mohlo by se i dřív jednat. Ale jo, lékaři jsou přece nejchytřejší :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8768
20.3.26 11:53

Znám pouze pracovně malinko starší dítě. Máme ve škole dítě se stejnou sluchovou vadou. Vede si dobře. Má teda od školky AP, ve škole od první třídy taky. Ale pro něj to je jen drobná opora. Funguje hezky, samostatně. Jen si musíme pamatovat, že je třeba dobře artikulovat a mluvit přiměřeně rychle. Neotáčet se zády nebo bokem, když mluvíme u tabule, ať zachytí slova. Byl nabízen mikrofon do výuky. Ale zatím nebylo třeba využít. Dítě mluví teda velice hlasitě. Což je vlastně návaznost na jeho potíže. Je od rodičů naučený, že umí i baterky vyměnit v naslouchadle. Jinak ho běžně venku potkávám, že litá s kamarády, na kole, koloběžce. Normální kluk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8994
20.3.26 12:09

Zkus Facebook, určitě tam najdeš skupinu pro rodiče neslyšících dětí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30571
20.3.26 12:46

@Nionka :hug:, kamaradi maji dcerku s kochlearnim implantatem, te vadu nastesti zjistili vcas. Je to uplne normalni plnohodnotne fungujici holcicka, jen musi mit „nabite baterie“. Samozrejme cim drive se na to prijde, tim lepe, snad vase mala vsechno dozene :hug:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24117
20.3.26 12:50

Můj taťka má praktickou hluchotu. Na jedno ucho neslyší vůbec. Na druhém jsou zbytky sluchu - tam má sluchadlo. Vyučil se a je moc šikovný ve svém zaměstnání. Ano, musíme si dávat pozor, aby nás opravdu slyšel, ale jinak to problém není. V dnešní době si hlavně myslím, že to mají děti už jednodušší. Pak máme v rodině dvě děti s implantáty. To starší dítko dostalo implantáty až taky kolem třetího roku. Přišlo se na to pozdě. Za mě jsou to hodně šikovné děti. Dlouho jsem je neviděla a tak jsem je hned nepoznala. Musím říct, že když promluvili, tak nebylo hned poznat, že mají implantáty. S rodiči prostě zvládli logopedii skvěle. Syn měl ve školce také dítko s implantáty a za mě v pohodě. Bral to naprosto normálně. Vysvětlili jsme si o co jde. Mají skvělé učitelky, takže se dětem v tomto ohledu věnovali. Učili se i částečně znakovou řeč. Dítě chodilo teda do státní školky a pokračuje ve státní škole. Bohužel tam ta péče byla ze strany rodičů menší a tedy dítě mluví hodně špatně. Implantáty byli dávány pozdě. Takže si myslím, že teď máte velkou šanci, že malá bude žít úplně normální život ;) a fakt, když budete mít štěstí na skvělé učitelky, tak může chodit do státní školy a školky. Ale určitě bych koukala na ty fb skupiny. To vám pomůže nejvíc :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5865
20.3.26 13:27

Nemám zkušenosti, ALE!
Když jsem dělala manažerku v jednom fast foodu, tak nastoupila mladá slečna na brigádu 15-16). Dělala na servise, takže chystala veškeré sendviče, vytahovala vše smažené atd.
Já na ni normálně mluvila, ona normálně fungovala. Asi po měsíci jsem se někoho ptala, proč tak špatně artikuluje a někdo, že slečna je hluchá.

Nevěřila jsem, že hluchý člověk dokáže takto běžně fungovat a už vůbec ne někde ve fast foodu, kde je to o rychlosti a dobré komunikaci.

To jen tak pro povzbuzení :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75920
20.3.26 14:12

@Nionka já nemám zkušenosti, jen také povzbuzení, na základku se mnou chodila holčička s naslouchadly, měla to od první třídy, ale nevím kdy předtím,
seděla v první lavici, byla velice šikovná a vystudovala vysokou školu, tuším že právnickou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15360
20.3.26 14:35
@Nionka píše: Více

A ty jako matka sis za 3,5 roku nevšimla, že dítě neslyší? 8o Když už teda flušeš na doktory?

Ale neslyšící paní znám a funguje více méně normálně. :) Je to věc, se kterou se dá žít v pohodě. 🙂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64838
20.3.26 15:06
@Nionka píše: Více

a ty jsi to řešila jak. Dceři se zdálo (neměl ani tři roky), že špatně slyší. Šla k doktorce a ta ji prostě poslala na ORL. Bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.3.26 15:18
@Šmoulice píše: Více

Tohle je asi zbytečné, ne? Zakladatelka vyjádřila, že sama není šťastná z toho, že se to potvrdilo až tak pozdě, tak myslím, že nepotřebuje, aby někdo naznačoval, že zanedbala péči nebo podobně.

Jinak, já mám také pracovní zkušenost, neslyšící slečna v kroužku. Měla kochleární implantát, kterého bych si snad ani nevšimla, kdyby si neudělala culík. Fungovala v pořádku, jako intaktní dítě. Ve škole měla asistenta, ale běžně zvládala vše sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64838
20.3.26 15:31
@JenTuOkouním píše: Více

nejde o to, že by zanedbala péči. Ale že za na tom mají podle ní vinu doktoři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15360
20.3.26 16:28
@JenTuOkouním píše: Více

To je dost diskutabilní … A trochu bych s tím zanedbáním i souhlasila. :nevim:
Kdyby vynechala tu větu o doktorech, tak by si takto nenaběhla. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
20.3.26 17:11

Já jsem to z toho pochopila tak, že na špatný sluch upozorňovala a bylo to zlehčováno/přehlíženo :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64838
20.3.26 17:25
@KáťaKašpi píše: Více

na ORL můžeš i bez žádanky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8768
20.3.26 17:34

Myslím si, že teď je nejdůležitější vytvořit podmínky a dítě učit, ať žije přirozeně, jak kdyby měla sluch bez použití. Nějaká opatření budou třeba. Bude mít těžší podmínky.
Nic nevyřeší, když se bude někdo hnípat a vyčítat si, co mohlo být jinak. Dítěti to nijak nepomůže. Nepřenášet na něj stres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí