Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj všem, potřebovala bych se s Vámi pobavit o tom co mne trápí, protože z lékařů nic kloudného nevypadne a jen mi motají hlavu a já nevím jak se rozhodnout, snad mi někdo poradí, nebo snad byl někdo či je podobně…
K jádru… Mám za sebou 7 operací břicha, z toho 5 se týkalo dělohy, je mezi nimi i jeden cs… Momentálně po 5 letech čekám druhé dítko a při rozhovoru s několika lékaři o porodu jsem mimo… Pár lékařů mi tvrdí, že normální vag. porod nepřipadá v úvahu, že je to velmi velký risk ( kvůli jizvám, které by mohly při tlaku třeba i prasknout ) a jiní mi tvrdí, že žádný problém v normálním porodu nevidí… Před 14 dny jsem se bavila s vrchním gyn. v centu, říkal, že mne podpoří pro vag. porod, a že díky zjizvení dělohy, to budu mít rychlé a hladké a že problém nevidí. Min. týden jsem skončila ve špitálu se zánětem a tak jsem o tom řekla i rovnou lékaři ( býv. primář ) a ten mi řekl, že s vysokým % to musí být cs, že normální porod je opravdu risk, kor když první porod ani po 22hod nepostupoval a dítko mělo 3600g, ( nyní je miminko trošičku taky větší )… Byla jsem před 14 dny si celkem jistá, že zvládnu normální, ale teď po poslední debatě nevím kudy kam… riskovat protržení jizev nebo zkusit normální porod, když někteří v tom problém nevidí??? Ani nevím, zda si mohu,,dupnout,, a říct těm, co problém nevidí, že chci cs… samozřejmě bych chtěla zažít ten normální pocit porodu, ale za ten,,ASI,, risk??? Jak by jste se rozhodli, když Vám někdo tvrdí to a zbytek tamto? ![]()
Já bych volila SC. Kamarádka zažila rupturu dělohy (druhý porod po sc a pokus o druhý vaginální) a opravdu jim málem zůstala na stole. A doteď (rok a půl po) není úplně na 100% fit. U tebe ještě ty další operace…Já bych neriskovala.
Přeju hodně štěstí, ať vše dopadne na výbornou a ať se ti daří ![]()
Nemám nejmenší zkušenost, jen jednu od známé. Rodila dvojčata před asi 9 lety cs a před půlrokem se jim narodilo třetí dítě. Nechávali to tak, že se prostě uvidí podle jizvy, kterou pravidelně kontrolovali. Už to vypadalo na přirozený porod, ale jizva se za poslední týdny tak rapidně ztenčila, že šla nakonec na cs.
Co vím, tak např. po dvou cs už třetí rodit přirozeně nenechají.
Ale chápu tě, tady ta šílená neinformovanost od doktorů je tady bohužel normální a to i když jde o sebemenší blbosti.
@Apaji toho se právě bojím, abych tam nezůstala nebo tak něco
a s jednou jizvou ) našívaní dělohy ) mám docela pořád problémy
já jenom nevím, zda si mohu cs,,vyřvat,, když jsou někteří pro normální ![]()
@Aries6 mě právě nikdo jizvu neměří
a jak píšeš jsem toho v háji a nevím co si z těch odlišných názorů vzít
fakt nevím ![]()
@Frederi Pokud by se porod sám rozjel, tak bych zkusila přirozeně (pokud o to hodně stojíš). Pokud bys ale nezačala rodit do nějakého 39tt, tak raději jít na plánovaný SC. Co jsem si tak četla, tak u porodu po SC se doporučuje SPÍŠE plánovaný císař, ale vždy záleží na rozhodnutí rodičky. Taky mám za sebou SC před 5 lety, do toho pár laparo gyn. operací a 2 zákroky na děložním čípku, ale jsem ani ne v půlce těhotenství, takže zatím se nikdo k porodu u mě nevyjadřuje. Nicméně i první porod byl plánovaný císař, sice k vůli poloze dítěte, ale můj doktor řekl, že je to vzhledem k dalším zákrokům, co jsem prodělala, lepší. Takže doufám, že i druhý bude plánovaný císař, jelikož se docela bojím ruptury dělohy.
Anonymní děkuju, tak byla jsem rozhodnutá pro normální a těšila se na to, po tom co mi vrchní řekl, že vše je bez rizika, ale pak přišly ty odlišné názory a jsem v háji, jako zažít bych to chtěla, ale ne za tu cenu
jen právě nevím, zda jim mohu říct, hele bojím se, udělejte cs,,
oni tady u nás jsou trošku někdy radikální a na nšem centru se zrovna přiznal, že podporují,,radikální,, matky a přírodu a že zbytečně už do porodu nezasahují ![]()
A máš už vybranou nemocnici, kde chceš rodit? Co by řekli lékaři tam? Pokud chceš SC, tak si myslím, že by ve tvém případě žádný lékař neriskoval, pokud bys řekla, že tě děloha pobolívá, že ji cítíš po chůzi nebo po námaze, či večer…
Ale z věty, co řekl tvůj lékař „že by tě podpořil pro vaginální porod“ cítím, že rozhodnutí nechává spíše na tobě a teprve POKUD se rozhodneš pro vaginální, podpoří tě. Promluv si s ním otevřeně, až si rozmyslíš, zda riziko podstoupit chceš nebo ne. Otázka je, jak by to lékař řešil, kdyby šlo o jeho manželku, že? ![]()
Aha, dočetla jsem příspěvek výše, že podporují „radikální“ matky a přírodu. Což je u zdravých žen super, ale ne v rizikových případech, což ty jsi ![]()
@Apaji máme v centru 3 lékaře, ke svému se málokdy dostanu, ale vrchní říkal právě, že by ten normální porod podpořil, že problém nevidí a že si osobně myslí, že je to výhoda, mít zjizvenou dělohu, že porod bude rychlý a hladký, a že další cs je zbýtečný zásah do těla
ale když jsem se v nemocnici min. týden zmínila o tom, tak býv. primář říkal, že je opravdu vysoké % pro cs, že by neriskoval, a že když min. porod nepostupoval, že si myslí, že to bude úplně to samé
nicméně i můj gyn říkal, že by to viděl na normální… jsem už fakt v rozpacích, ve čt jdu konečně ke svému na KO, tak se ještě optám, ale bojím se, že to uvidí stejně na ten normální
@Apaji taky by mě zajímalo zda by svou manželku nechal cs nebo normálně
pokud je tam takové riziko, je jasné že do toho nejdu a zvolím cs spinálem, ale on mi říkal, že riziko žádné není, ale ve špitálu zase opak ![]()
@Frederi píše:
@Aries6 mě právě nikdo jizvu neměřía jak píšeš jsem toho v háji a nevím co si z těch odlišných názorů vzít
fakt nevím
Já tě naprosto chápu. Mě stačila operace slepáku. Měla jsem ji plánovanou a na příjmu mi něco řekli, pak na pokoji naprostý opak a ve finále mi řekli, ať si teda rozmyslím, jak tu operaci chci ![]()
@Frederi Hodláš rodit v Brně? Já bych před lékaři vyjádřila obavy z vaginálního porodu, případně můžeš zmínit bolestivost v místě jizvy - jak psala Apaji. Případně si zajít na prohlídku do porodnice, kde chceš rodit a zeptat se jich, jak se staví k porodům po SC - jestli dávají rodičce na výběr s tím, že jí vysvětlí všechna pro a proti dalšího SC a nebo jestli se primárně snaží o přirozený porod - vždy. Já se tak byla zeptat v porodnici, když jsem čekala dítě KP - a tam mi řekli, že záleží na matce, ale podle nejnovějších doporučení se oni přiklání k SC. Teď mám taky v úmyslu se jít před porodem zeptat do porodnice, jak se staví k dalšímu porodu po SC.
Ja mam za sebou teda jen jeden cs a po 3 a pul letech spontalni porod. Nasli se dr co me podporili i dr co se divili ze chci rodit normalne. Kazdopadne rozhodujici bylo par parametru, porod se musel rozebehnout prirozene, nesmi se vyvolavat (max muzou udelat hamiltna to byl muj pripad a nebo prasknout vodu, nic jineho se nesmi), plod nesmi mit vahovy odhad nad 4kg a hlavne jizvy musi byt v dobrem stavu, ja mela 4mm coz jsem koukala na netu je tak bezny stav. A i tak jsem byla upozornena kdybych citila nejakou jinou bolest nez normalne at hned hlasim. To riziko ruptury tam je ale po jednom cs jsem nasla studii je jen asi o 1,5% vyssi. Ve tvem pripade bych se asi poradila s vice lekari a rozebrala do podrobna jak moc muzou mit jednotlive operace vliv, jak jsou na tom jizvy a pod. Ono stejne nakonec rozhodne porodnik ktery te bude rodit… Teda u me nakonec se pred porodem nestlihla zkontrolovat ani vaha mimca ani stav jizvy
takze to bylo hop nebo trop ale je fakt ze cely porod jsem jizvu absolutne necitila a maly mel 3070. Kontrola pred tim a indukce byla v poradku ![]()