Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
A dulezite bylo i me rozhodnuti
ja chtela prirozeny porod pokud to jen bude mozne… Nechali to na me kdyz vse ostatni je ok.
@Frederi píše:
@Apaji taky by mě zajímalo zda by svou manželku nechal cs nebo normálněpokud je tam takové riziko, je jasné že do toho nejdu a zvolím cs spinálem, ale on mi říkal, že riziko žádné není, ale ve špitálu zase opak
A ty jako laik se máš rozhodnout a mít to na zodpovědnost, viď? Nepříjemná situace
- ačkoliv vlastně ani nevíš, zda máš na výběr a rozhodnout tě nechají…
Jak říkám, je to nepříjemná situace, ale ne beznadějná. Já bych se rozhodla (dala bych na intuici, klidně bych i zkusila meditaci se svým nitrem. Zklidnit se, sednout si jen sama se sebou a mimčem v bříšku…) a podle rozhodnutí bych začala podnikat kroky, abych dosáhla své volby - možná jiný výběr porodnice, možná si začala stěžovat na bolesti kolem dělohy (pokud bych se tedy rozhodla pro SC). Když zvítězí chuť zkusit přirozený porod, pak nemusíš dělat nic a jen čekat.
Když ti lékaři neumí pomoci při rozhodování, budeš to muset udělat sama, podle svého nejlepšího mínění. A tvůj nejlepší přítel je tvé nitro, jsi to ty. Tvé nitro by tě nevystavilo nebezpečí a chce pro tebe to nejlepší. Jen ho musíš nechat promluvit. Tak to vnímám já ![]()
@Frederi Jestli to chápu správně, tak před pěti lety byl císař a k tomu máš ještě další čtyři operace dělohy? V kolikátém týdnu teď jsi a jak dlouho je to od poslední operace dělohy? To všechno bych vzala v úvahu. Mám dvě kamarádky, které rodily vaginálně necelé dva roky po císaři a bylo to celkem v pohodě. Do poslední chvíle jim kontrolovali jizvu. Vagnální porod si pak pochvalovali, sice to bolelo, ale rekonvalescence byla mnohem rychlejší. Takže spíš bych se soustředila na ty operace po císaři, jak velké zásahy to byly a tudíž jak velké jizvy to jsou a tak.
Hm, to je téma do pranice. Za sebe můžu říct, že mám za sebou asi 8 zákroků v břiše, žádný císař, mám plné břicho těžkých srůstů a porodila jsem v tomto stavu 4 děti přirozeně i s vrozenou vadou dělohy (zdvojená). Jenže nikdo Ti nezaručí, že to budeš mít stejně v pohodě, zase na druhou stranu další zákrok v břiše je další zákrok v břiše. No kdyby bylo na mě, asi bych zkusila přirozený porod. ![]()
Anonymní, no on můj gyn a i zbytek z centra ordinují i v porodnici, musela bych si asi vyžádat primáře, ale to nevím jak chodí
@zabicka22 mě nikdo jizvy ani neměří, jen mi říkal, že pokud mimčo bude bude mít do 3100 tak normální porod pokud přes 3100 tak cs, ale při 1 těhu měla 3600 a ted je už taky větší, jsem teprve 28tt a má přes 1200g, nevěřím že by se to vlezlo do těch 3100g ![]()
@Apaji mám takový pocit, že bych to možná zvládla, ale znejistuje mě jizva která staršně bolí i jen při kýchnutí
a ted to je občas tak, že ani nemůžu chodit jak moc bolí ![]()
@Amys po cs je to 5 let, po posledních je to 2 roky, ale byly 3 operace ob den, našití dělohy ta jedna jizva občas bolí k zbláznění
nevím jak se rozhodnout a jaká rizika opravdu jsou, každý říká něco jiného z doktorů
Napadlo mě napsat ještě na jiné pracoviště a optat se tam ![]()
@Zabatko já se bojím té ruptury, nebo aspon té jizvy z našití, která děla velké problémy ![]()
@Frederi píše:
@Apaji mám takový pocit, že bych to možná zvládla, ale znejistuje mě jizva která staršně bolí i jen při kýchnutía ted to je občas tak, že ani nemůžu chodit jak moc bolí
Ach jo, tohle už je, myslím si, dost závažná indikace k neriskování. Plus tedy váha děťátka. A ví lékaři, že tě jizva opravdu bolí, a to docela hodně? A to máš ještě kus těhotenství před sebou…
@Apaji zmínila jsem se tak cca před půl rokem, že je to občas k nevydržení, řekl mi jen, že by museli dělohu zase odšít zpět jak byla, ale s tím, že se mi vrátí ty problémy co jsem měla než se našila dopředu
ve čt jdu ke svému, zkusím se s ním poradit a,,donutit,, ho aby mi řekl vše, ale oni tam moc času nemají, je to hrk hrk a další prosím ![]()
Ano, lékař je tu pro tebe. Hrk hrk může být u bezproblémových pacientek - taky jsem to tak do určitého týdne měla. Nebylo moc co řešit, žádný problém.
Normálně se mu svěř, že to po psychické stránce strašně špatně neseš, že nevíš, na co se máš připravit. Že nevíš, co tě vlastně tak moc bolí - ergo, která jizva to je. S tím měřením - já ti nevím. Já byla v klidu, protože kamarádka měla podle měření jizvu ukázkovou. A stalo se
Takže už úplně téhle metodě nevěřím, musí se vzít v úvahu další faktory.
@Apaji to mě nenapadlo, že i po měření může nastat tohle, doufám, že mě ve čt vyslechne a fakt poradí, nebo řekne at si sama zvolím, ráda bych věděla co mě čeká a na co se pro jistotu připravit… bohužel už přemýšlím i nad tím, kdyby mě nechali normálně a něco se pokazila, co tu bude chlap dělat s novorozencem
už mi z toho fakt hrabe, omlouvám se, ale takový zmatek od lékařů jsem nikdy neměla ![]()
@Frederi píše:
@Amys po cs je to 5 let, po posledních je to 2 roky, ale byly 3 operace ob den, našití dělohy ta jedna jizva občas bolí k zblázněnínevím jak se rozhodnout a jaká rizika opravdu jsou, každý říká něco jiného z doktorůNapadlo mě napsat ještě na jiné pracoviště a optat se tam
Mně přijde divné, že ti tu jizvu nijak neměří, nekontrolují. Asi bych si to snažila vynutit nebo tak něco. Protože to chce sledovat déle, aby se z toho dalo poznat, jstli se s ní něco děje nebo ne ![]()
Nu, u kamarádky začali „lehce“ vyvolávat, jakože jemně, jednu tabletečku - a po SC se vyvolávat prý nemá, ani lehce. Doktoři, že lehce nevadí a možná to nakonec vadilo. To už se nezjistí, co se stalo a proč. Hlavně, že přežila.
Jestli se cítíš takhle nejistě až vyplašeně, že „co by se stalo, kdyby mě nechali přirozeně a ono to nedopadlo…“, tak si myslím, že ti nitro něco říká. Osobně bych začala prosazovat, že chci SC a neřešila jak to bude vypadat, nebo jak se budou tvářit. Je to sice břišní operace a další zásah do organismu, já vím. Jsem po SC také (k tomu po operaci mozku a dvou operacích srdce, takže vím, jak je člověku po operaci), žádná hitparáda, ale to sama víš. A radost z mimča taky pomáhá postavit se na nohy, což u neporodnických operací jaksi není.
Normálně lékaři řekni, že každý ti říká něco jiného, osobně máš obavy z toho a toho. A přikláníš se k SC, jak to vidí on?