Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@janher co na to doktor/ doktorka?
Já bych už očkovat dala.
Nebo alespoň jednu mých obou synů byla přesvědčená pokud do 12 let nedostanou neštovice,tak zakročím.
@janher možná bych ještě před očkováním zkusila udělat test na protilátky. Někdy mají neštovice tak mírný průběh, že se to ani nemusí zaregistrovat. Stává se to občas, když to má sourozenec a dotyčný má pak třeba jen jeden dva pupínky ![]()
Nech mu udělat test na protilátky, jak píše @Keyllah a od toho se odpíchni. Já chci dělat už za rok, synovi táhne na sedm…
Já nechala dceru očkovat v 8mi letech, v květnu dostane druhou vakcínu (9. narozeniny má v červenci).
@janher píše:
Očkování si platím sama?
Ano, stojí, tuším, 1760,– jedna dávka.
@janher píše:
Chci se zeptat muj syn ještě neměl neštovice. Je možné ho proti nim naočkovat aby už je nedostal nebo to ještě není nebezpečný? Děkuji
Jestli chodil do školky, a proběhly tam neštovice, tak mohl mít natolik mírný průběh, žes to nezaregistrovala. Nechala bych raději zjistit zda nemá náhodou protilátky. (V „naší“ školce bývaly neštovice každé cca 2 roky, takže děti byly dostatečně promořené.)
Okolo syna lítaly neštovice celou školku a on nic.
Měla sem v plánu, po dohodě s doktorkou, že když je nechytne do těch 11 let, tak že uděláme test na protilátky a případně naočkujeme.
Nakonec je chytil v na konci předškoláku, tak to měl tiptop do školy ![]()
Dcera chodí do školky, je ji 5 let, vyskytly se v její třídě nestovice, dcera je ještě neměla. Problem je v tom, že mám 12 letého syna a ten je taky neměl, docela se bojím průběhu, pokud by je dostal. Proto zvažují, zda by nebylo lepší syna nechat naočkovat proti planým neštovicím? Popřípadě jaký byl průběh u vašich starších dětí?
No, jestli se teď neštovice vyskytly, určitě není vhodná doba očkovat, dle mě. To spíš pokud by je syn dostal, tak hned k doktoru. A očkovat až bude jasné, že je dcera nechytla.
@bbludička píše:
Dcera chodí do školky, je ji 5 let, vyskytly se v její třídě nestovice, dcera je ještě neměla. Problem je v tom, že mám 12 letého syna a ten je taky neměl, docela se bojím průběhu, pokud by je dostal. Proto zvažují, zda by nebylo lepší syna nechat naočkovat proti planým neštovicím? Popřípadě jaký byl průběh u vašich starších dětí?
Od manžela dcera měla vloni ve 13ti letech a v pohodě. Neměla ani teploty, jen mysllím první den. Chytla to od naší čtyřleté. Byla jen tedy hooodně opupinkovaná. Toho měla fakt fest. Ale jinak v poho. Jen to tehdy chytla i má kamarádka ve 30ti a to byl nářez. Ta měla horečky několik dní, uzliný zduřelé, pupinku strašně moc… pak šla do práce a dostala hned kovid
. Takže teď už bych asi počkala zda se to domu k vám donese. A jak nee teď pak bych zvažovala už to očkování. A taky bych ještě nechala vzít krev, zda nemá protilátky v sobě. Dcera ta čtyřletá měla asi 25-30 pupínku, až jsem uvažovala zda to vůbec prodělala. Ale jak to pak chytla ta starší o 14dní pozdějí byla u nás a mladší už pak níc, tak asi prodělala.
@bbludička nejstarší syn je prodělal v necelých jedenácti letech a průběh bezproblémový. Zato tehdy čtyřletá dcera měla průběh šílený.
@bbludička píše:Řešíš to dost pozdě. Ockuje se před sezonou.
@jita22 píše:
No, jestli se teď neštovice vyskytly, určitě není vhodná doba očkovat, dle mě. To spíš pokud by je syn dostal, tak hned k doktoru. A očkovat až bude jasné, že je dcera nechytla.
A pokud by to dostal neletěla bych s ním určitě k doktorovi… to by měli fakt radost… plné čekárny děti kašlajích, nachlazených a ještě chytnout neštovice… prostě dávat fenistil proti svědění, léky na teplotu… co by doktor více udělal???