Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky prosím dotaz ![]()
Dnes ráno jsem byla s malým na pohotovosti chytl neštovice..včera ještě nic a ráno se mu vyselo pár pupínků které jsou vodnaté na tváři..od pondělí jsem byla na paragrafu protože byl nachlazený tak byl semnou doma..dotaz zní? Jak velká je pravděpodobnost, že neštovice chytnu taky, když jsem je podle mamky údajně v detsvi neprodělala?
Dr dnes ráno na pohotovosti říkala že je můžu chytnout a taky nemusím? Nějaký osvědčený recept na to když už je chytnu tak v lehčím průběhu? Nějaké vitamíny jako ovoce a zelenina atd jsou mi jasné ale např béčko nebo céčko z lékárny? ![]()
Hrozně se toho bojím, protože kamarádka měla ve 35 letech šílený průběh
a mě je taky 35 ![]()
Je dost pravděpodobné že je chytneš, ale jaký budeš mít průběh těžko říct. Myslím, že žádné vitamíny nepomůžou.
Starší syn 20 let je měl teď v létě, chytil je od mladšího. Průběh měl tak nějak stejný jako ten mladší, pět dní horečky, byl marnej, jen ležel. Osypaný byl hlavně v horní polovině těla, hodně obličej… vypadal strašně. Ale zahojil se pěkně, měla jsem strach, aby neměl jizvy, ale je v pohodě.
@Daniela251 píše:
Holky prosím dotaz
Dnes ráno jsem byla s malým na pohotovosti chytl neštovice..včera ještě nic a ráno se mu vyselo pár pupínků které jsou vodnaté na tváři..od pondělí jsem byla na paragrafu protože byl nachlazený tak byl semnou doma..dotaz zní? Jak velká je pravděpodobnost, že neštovice chytnu taky, když jsem je podle mamky údajně v detsvi neprodělala?
Dr dnes ráno na pohotovosti říkala že je můžu chytnout a taky nemusím? Nějaký osvědčený recept na to když už je chytnu tak v lehčím průběhu? Nějaké vitamíny jako ovoce a zelenina atd jsou mi jasné ale např béčko nebo céčko z lékárny?
Hrozně se toho bojím, protože kamarádka měla ve 35 letech šílený průběha mě je taky 35
nikdo ti neřekne, jestli je chytneš nebo ne. Jsou rodiny, kde to chytnou dvě děti, třetí ne. I když jsou v blízkém kontaktu. A známá učitelka to chytla od děcek ve škole, druhý stupen, takže to není tak blízký kontakt. A bohužel to vypadá, že čím je člověk starší, tím větší pravděpodobnost horšího průběhu,.
@Daniela251 píše:
Holky prosím dotaz
Dr dnes ráno na pohotovosti říkala že je můžu chytnout a taky nemusím? Nějaký osvědčený recept na to když už je chytnu tak v lehčím průběhu? Nějaké vitamíny jako ovoce a zelenina atd jsou mi jasné ale např béčko nebo céčko z lékárny?
Hrozně se toho bojím, protože kamarádka měla ve 35 letech šílený průběha mě je taky 35
mazat na očkovací centrum a nechat se naočkovat, v určitém časovém oknu to zabrání propuknutí infekce v případech, jako je ten tvůj
@Daniela251 píše:
Holky prosím dotaz
Mela jsem je jako dospela taky kolem 35, chytla od kluka a jo brutal, pupinky uplne vsude i na hlave, bolelo to, celkobe k. o nesmelo se to drbat, tak ze jsem byla od pudru jak beruska vsude..
uz diky nechci.
S nestovicema na pohotovost? Proboha proč? Vždyť jste mohli nakazit půl nemocnice, to je nemoc, která u dětí v naprosté většině případů probíhá tak, že je doktor vidět vůbec nemusí..
Jinak mne mamka taky tvrdila, že jsem neštovice neměla. Že jsem je sourozencům mazala, chodila na návštěvy k nemocným, pořád mi kontrolovali každý cm³ těla… a nic. No a když byly neštovice ve školce v době, kdy jsem byla těhotná, nechala jsem si ve strachu nabrat protilátky a já je mám. Tudíž jsem neštovice mít musela. Asi třeba jeden pusinek někde schovanej nebo prý vzácné mohou být i úplně bezpriznakove.. tak si taky nech nabrat protilátky a uvidíš.
Moje mamka je ode mě chytila, když jí bylo 36. Já byla za pár dní ok a mamka chudák 3 týdny na neschopence. Většinou to dospělí snáší hůř.
Mladsi syn chytil kdysi nestovice v nemocnici, manzel je chytil od nej a zadna hitparada to nebyla. Samozrejme je mozne, zes je treba prodelala bezpriznakove nebo si to tvoje mamka pamatuje spatne. To ale bez naberu nezjistis.
Kamarádce je přes 30 a nechytila je. Byť se prý v dětství snažili. Ani když je měly děti tak nic. Těžko říct, jestli ano nebo ne.
![]()
Šance ze to chytnes je hodně velká, hlavně teď už je pozdě, pokud to u dítěte propuklo, je nakazlivy už před vysevem, takže už to v sobě muzes mít. Syn je přinesl ze školky loni, já ani manžel sme je jako deti neprodelali a oba nás to skolilo. Odpadli sme cca týden po synovi. Já s těžkým průběhem byla i par dni hospitalizovana ![]()
@kavenka píše:
A proč jsi to infekční dítě tahala na pohotovost?
Aby si to uzili vsichni ![]()
Proboha proč si byla s dítětem na pohotovosti když má pár pupínků?
Doufám, že si tam aspoň zavolala předem a šli jste hned do izolační místnosti.
@JancaS84 píše:
Proboha proč si byla s dítětem na pohotovosti když má pár pupínků?Doufám, že si tam aspoň zavolala předem a šli jste hned do izolační místnosti.
Samozřejmě jsem volala předem!!! Mudr říkala ať se přijdeme ukázat když má syn i horečky
A nebyli jsme v místnosti s ostatními
určitě bych dítě netahala kdyby mi neřekli ať přijdeme fakt tak blbá nejsem!!
A navíc já ani nevěděla že jsou to neštovice já je nikdy neviděla a nemám zkušenost.