Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, dostal jsem neštovice v 19 letech. Jsem muž střední výšky i váhy, nicméně mám třetí nebo čtvrtý den výsev vyrážky. Pres vyrazkoi jsem mel par dni bolest hlavy a rymu coz nyni preslo. Máte někdo zkušenosti s neštovicemi v tomto věku?
V tomto věku ne, já je měla před týdnem, ve 29 letech
jako bylo to peklo, horečky, osypana od hlavy k patě, ale nejhorší přišlo až po týdnu, když už to přestalo tolik svědět, začla mi šílená migréna, nevolnosti, opět teploty, bolesti svalů a nechali si mě pár dní v nemocnici na kapackach a silných lekach proti bolesti. Sem fakt ráda, že si to děti odbyly jako malé s lehkým průběhem.
Mela jsem ve 24 a ex nekdy kolem 35.
To svedeni a pupinky jsou hrozny opruz, nejhorsi je donutit se dost pit.
(Na tohle jsou ty kapacky super.)
Ale dalo se to, no. Jsou horsi veci.
Měla jsem v osmnácti. Horečky a pupence hlavně na obličeji.🙄 Ve špitále jsem naštěstí nebyla. Manžel je chytil od dcery v necelých třiceti a snášel to úplně v pohodě. Asi lip než já ![]()
Já měla v 27 a oproti dětem jsem to odnesla o dost hůř. Dala jsem si to komplet - i s angínou a pupínky i uvnitř úst. Před výsevem urputná bolest hlavy, usnula jsem na podlaze v koupelně. Po výsevu bolest ustoupila, ale co se dělo následujících 5 dní prostě nevím. Jen jsem byla v takovém kómatózním spánku, došla jsem si jen na záchod - a to ještě v mrákotách. Neměla jsem ani sílu se najíst, nic, ono by to přes tu angínu stejně nebylo příjemný. Chlap se staral o děti, ale vůbec netuším jak a co se dělo. Cca po 5 dnech už jsem byla aspoň chvílemi vzhůru, ale z postele byla schopná vylézt až tak po 10. Hojila jsem se déle a taky jsem dost zhubla za těch pár dní. Oproti tomu - syn je měl nedávno ve svých 13 a dozvěděli jsme se to, že mu dr. nechala nabrat krev na protilátky. Neměl ani pupínky, nic. Jen slabou rýmu a jeden den teplotu v době, kdy měla neštovice jeho sestra. Ten neměl projevy vůbec žádný.