Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli některá z vás rodila nějak míň tradičně (např. Do vody nebo v dřepu/v kleče)? A případně jaké s tím máte zkušenosti? ![]()
@Juliee jedna moje kamarádka mela porodní bazének (tuším ve Znojmě) a nemohla si ho vynachválit, prý to bylo supr.
@Marie432875 Prý jsou na to většinou pozitivní ohlasy. Mně přijde, že to má samé výhody, ale u nás je to dost neobvyklé ![]()
Tak jestli porod v tebou zvolené poloze jiné než na zádech považuješ za netradiční, tak se hlásím. Druhé dítě jsem rodila v kleče, bez jakékoli medikace a zásahů a zcela bez poranění. Čtyři hodiny po porodu jsme odcházeli domů do vlastní postele. Zkušenost to byla veskrze pozitivní a doufám, že napotřetí se to povede podobně. Někde tu o tom mám deníček, můžeš si počíst.
@Juliee píše:
@Marie432875 Prý jsou na to většinou pozitivní ohlasy. Mně přijde, že to má samé výhody, ale u nás je to dost neobvyklé
Bazének jsem teda neměla, samotný porod proběhl na suchu, ale většinu první doby jsem strávila ve vaně a bylo to velmi příjemné.
@Kassy Děkuji, to si určitě přečtu
Jak varianta porodu do vody, tak v kleče, mi přijde lepší jak na zádech. Tak nějak mi přijdou přirozenější. Ale proto, že to není tak obvyklé, tak si myslím, že někdo třeba ani nemá odvahu to zkusit
A to je asi můj případ, takže ráda si přečtu vaše zkušenosti na povzbuzení ![]()
@Juliee: Nemáš odvahu to zkusit nebo spíš se za svá přání postavit proti zdravotnímu personálu, který si pojede rutinu? Na to druhé pomůže dobře si zvolit porodnici, mít porodní plán a doprovod, který tvá přání zná a podpoří tě.
Já měla netradiční porod - začala jsem rodit 11.1. letošního roku a skončila 13.1. v noci
. A tlačila jsem v kleče. Měli jsme naplánovanou s přítelem jinou polohu, co mi vyhovovala, ale nebyl na to čas a prostor (konec přišel překotně, měla jsem píchlou kapačku a chytala jsem křeče do křečových žil). Nicméně za mě super, tlačilo se mi tak skvěle. Měla jsem tedy v plánu porodit bez tlačení, s porodní asistentkou jsme na tom byly domluveny, ona mě do toho motivovala, ale pro mě byl ten tlak tak veliký, že jsem byla ráda, že jsem tomu mohla po 2 dnech konečně aktivně pomoct. Do dneška mě to trochu mrzí…
@Kassy píše:
@Juliee: Nemáš odvahu to zkusit nebo spíš se za svá přání postavit proti zdravotnímu personálu, který si pojede rutinu? Na to druhé pomůže dobře si zvolit porodnici, mít porodní plán a doprovod, který tvá přání zná a podpoří tě.
Pod to bych se podepsala. Já rodila v porodnici, která je v tomto dost vstřícná (bydlím v Brně a jela jsem 50 km daleko), a měla jsem svoji porodní asistentku. Mám tedy výhodu, že ji znám už 8 let profesně i lidsky, takže je mi blízkým člověkem. Takže jsem měla u porodu jen kamarádku PA a přítele. Vůbec neznám nic z toho, co popisují kamarádky, že se jim na porodech nelíbilo, že je někdo do něčeho tlačil, nepomohl nebo tak.
Souhlasím, že výběr porodnice je důležitý. Já rodila sice „klasicky“, ale to proto, že mně samotné ta poloha byla jediná příjemná. Jinak ani při jednom porodu mě nikdo nenutil být v nějaké konkrétní poloze, naopak PA mi navrhovala různé polohy, které můžu zkusit, i na normálním porodním pokoji měli porodní stoličku, žebřiny, gymnastický míč. U druhého syna mi sama PA navrhla, že mi monitor natočí při hopsání na míči, protože už byl porod rozjetý a já bych nezvládla ležet (mmch, bylo to v Brně
@Mari.G ). Já měla původně v plánu rodit do vody, ale jak začal porod, tak jsem si to rozmyslela. U prvního porodu jsem před odjezdem do porodnice strávila hodinu ve vaně doma a už jsem do další neměla chuť, ani do sprchy. Takže jsem si nakonec ani neřekla o nadstandart, i když mi ho nabízeli, protože byl zrovna volný. Nakonec jsem většinu porodu strávila právě na tom gymnastickém míči, dost mě to uvolňovalo, když už jsem potřebovala tlačit, zkusila jsem porodní stoličku, ale ta mi byla nepohodlná, tak jsem se ještě vydrápala na křeslo a porodila tam, téměř v sedě. U druhého porodu to bylo víceméně to samé, zase nejvíc času na míči, pak jsem zkusila využít ty žebřiny, ale to bylo pro mě asi nejhorší z těch možností a nakonec jsem skončila zase na tom porodním křesle a trochu si pohrála s polohováním.
Rodila jsem v zahranici. Bazenek byl automaticky k dispozici, ale kdyz jsem po 15h chtela epidural, uz to hrozne bolelo, tak jsem o tuto moznost prisla. Tam lze jit jen bez medikace. Pak jsem rodila dalsich 16h, ve vsech moznych polohach, m. j, v klece, zavesena na nejakych provazech, asistentky zkousely vse a miminko slo nakonec pumpou. Tak nyni podruhe to snad pujde lepe
Jana