Stres ze závěrečných zkoušek

Anonym348
28.5.25 11:00

Rada ohledně školy

Dobrý den.
Studuju střední školu s výučním listem. Bohužel jsem v náporu stresu pravděpodobně zapomněla napsat do výdeje surovin pár důležitých surovin a teď se bojím, že jsem celé tři roky zahodila pro nic, jen k vůli mé blbosti. Celou dobu mám hezký známky a oboru jsem se věnovala
Bohužel, když jsem ve stresu, tak nejsem schopná racionálně přemýšlet a dělám zbytečné chyby. Jsem z toho fakt na prášky, příjdu si úplně k ničemu. Nejsem schopná nic dělat i přes to, že vím že bych se měla dál učit ať dám alespoň ústní a písemný zkoušky. Přemýšlela jsem jestli nenapsat do školy, co jsem tam vlastně napsala, protože si absolutně nic nevybavuju.Ale asi by to bylo zbytečný poněvadž bych si tam už nemohla něco napsat dodatečně :nevim:.
Od srpna/září jsem chtěla nastoupit do nějaké práce a mám strach co se bude dít. Samozřejmě tu jsou nějaké opravné termíny, ale stydím se, kdybych to neudělala. Uvědomuju si, že se školou jsem v dnešní době nic, ale bez školy je to ještě horší. Nezbývá mi možná nic jiného než spoléhat na dobročinnost školy, která by mi poskytla si vzít suroviny navíc v den zkoušky- nejsou tam žádný speciální, takže nějaký zásoby navíc tam mít budou.
Je tu někdo, komu se „povedlo“ něco takového? Jak jste to řešili? :(

Příspěvek upraven 28.05.25 v 11:59

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
28.5.25 11:17

V první řadě bych se uklidnila, počkala na výsledky nebo se domluvila s paní učitelkou…vždyť my vůbec nevíme, jak tvoje zkouška vypadala…

• Citovat
  • Upravit
Anonym348
28.5.25 11:21
@Anonymní píše: Více

Zkouška ješte vůbec neproběhla. Jen jsme měli losování a zapisovali si potřebné suroviny, které po nich chceme.
Mají i mojí závěrečnou práci, kde jsme si zapisovali všechny recepty apod. Ale bohužel, to co jsme si nenapsali do „výdejky“, to nemáme

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.5.25 11:26

@Anonym348 já jsem teda ještě neslyšela, že by někdo nedostal výuční list…být Tebou, tak bych si stejně dodělala alespoň maturitu, je to v dnešní době minimum, abys nedělala jen pomocné práce za pár korun ;-)

• Citovat
  • Upravit
28.5.25 11:29

Tuto situaci jsem sice neřešila, ale jako nejlepší mi přijde probrat to s třídní a zjistit možnosti. Třeba to nějak půjde skoulet. Pokud ne, alespoň budeš vědět na čem jsi a na opravném termínu si na to dáš pozor.
Nejsi k ničemu, to bude dobrý :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonym348
28.5.25 11:30

Jsou i takové případy, ale to by jste opravdu museli něco hodně pokazit. Docela si věřím, že bych to zvládla, ale bez těch surovin těžko. Maturitu zatím neplánuji a i kdyby, tak k tomu furt musím mít výučák :D

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
28.5.25 11:33

Jednoho takového máme v práci. Normální, šikovnej kluk, ale línej se na ty zkoušky naučit.
Myslím, že učňovské školství funguje jako kterékoli jiné. Neumíš, nemáš.

• Citovat
  • Upravit
8524
28.5.25 11:35

A nemůžeš si je prostě přinést z domova?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5094
28.5.25 11:36

@Anonym348 A ty budeš něco u zkoušky vařit/péct? Nevzpomínáš si, co jsi tam chtěla napsat a nenapsala? Nedá se to udělat bez toho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.25 11:38

@Anonym348 a z jaké jsi rodiny? My si třeba na vzdělání zakládáme po generace a už před skoro 50lety by děda nesnesl, když by mamka a teta neměly alespoň maturitu..taťka je inženýr a obě děti jsme studovali dlouho…ale jinak platí, co jsem psala na začátku, že se musíš zeptat paní učitelky a domluvit se s ní…

• Citovat
  • Upravit
Snopy123
28.5.25 11:39

Najdi si techniky na zvládání stresu. To se bude hodit.

Zeptej se třídní jak v takové situaci postupovat. A hlavně klid.

• Citovat
  • Upravit
3631
28.5.25 11:40

Hlavne treba byt v klude. Ako by som postupoval ja:

1. Nikam by som nepisal, oficialnou cestou sa to neda a to ti kazdy musi oficialne odpovedat

2. Ako tu niekto radil kontaktoval by som triednu ucitelku, nejakeho ucitela ktoreho poznas, ucil ta idealne viac rokov, chytil si ju/ho niekde bokom na chodbe/ v kabinete/ pred skolou a normalne mu povedal ze sa celu dobu snazim, ale stresom som tam asi nieco zabudol, ale nepamatam si co tam vlatne mam, dalo by sa nejako na to pozriet? Doplnit?

3. Stale na samotnu skusku nedoslo. Mozes si doma premysliet pripadnu zamenu, ako rozumne nahradit chybajuce suroviny, neviem co vsetko sa da menit a co nie, ale vzdy existuje nejake riesenie.

Kedze na ziadnej skole sa neuci kriticke uvazovanie, contingency (nepoznam slovensky ekvivalent), zvladanie stresu, dotahovanie veci, planovanie… tak by som ti doporucoval aspon trosku casu tomu venovat, dokaze to vela veci zachranit nielen na skuske, ale aj v skutocnom zivote.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.5.25 11:43

Nic není tak horké, jako se uvaří. Vždycky existuje možnost to opravit a neumírá se na to. Píšu ti to jako někdo, kdo se kdysi v 8. třídě (tenkrát nebyla 9. třída povinná) nedostal na gymnázium právě proto, že dělal při přijímačkách z nervozity nesmyslné chyby na 1. ročník VŠ opakoval.
VŠ jsem napodruhé zvládla, státnice i obhajobu mám a nikoho nikdy nezajímalo, že jsem promovala o něco později.

• Citovat
  • Upravit
LiduNe
28.5.25 11:43

Tak asi je z jiné rodiny, která nestaví hodnoty na titulech :roll:. Ona řeší svoji závěrečnou zkoušku, vaše rodinná sága jí nijak nepomůže.

• Citovat
  • Upravit
3142
28.5.25 11:44

K čemu je první část tvé odpovědi? Aby sis kopla do zakladatelky, že je „jen učnice“ a nebude mít maturitu, zatímco ty jsi z „lepší rodiny“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze