Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtela bych se zeptat na nazor jinych maminek. Mam rocni dcerku a posledni dobou se mi v noci budi a hrozne rve, postylku ma u nas v loznici a kdyz vstane, kouka na nas a jeci. Deje se to cca 2×-4× za tu noc a je to priserny. Mohla by mi nektera z vas poradit jak ji to odnaucit nebo co je treba pricinou ![]()
Zuby, noční běsy, separační úzkost, ležet s maminkou v posteli. Nevím, taky jsme tohle období měli a přešlo to, většinou stačilo chytit za ručičku, pohladit a byl klid. Nezbývá než vydržet ![]()
Ona se probere a okamzite si v postylce stoupne a jeci, ulozeni nestaci a hned jak ji polozim, zase si stoupne a jeci, nepomuze ani flaska s mlikem a s nama v posteli nikdy nespavala, takze nic, co by ji chybelo. Zubu uz ma 8 a je to mozna pricina probuzeni, ale ne toho, ze pak zacne radit ![]()
@JitaCita Vítej do klubu… mám doma přesně to samé co tady píšeš… už 3měsíce každý den téměř každou noc jeden čas jsme takhle vstávali klidně i co 10-30min
Pak to naštěstí trochu polevilo, ale když se takhle vzbudí je to na dlouho pomáhá jen pochovat koukat z okna nebo koukáme do skříně na komínky a až když se fakt uklidní tak jí tam můžu dát zpět
Též doufám v zázrak, ale my jsme ještě před týdnem přestaly spát i po obědě a ráno vstává před šestou a je vzhůru nonstop až do večera ![]()
Držím palce a přeji pevné nervy snad to brzy přejde, u nás to taky začlo bez důvodu ![]()
Tak to my spime jeste 2× pres den, ale ikdyz jsem to vynechala, tak to nemelo zadny efekt, proste si vstane a budi nas. A to jsem byla tak rada, ze si odvykla na mliko pres noc a spala v kuse az do rana. Vydrzelo nam to tak 2 mesice a spanek je zas v cudu
![]()
Pokud pláče a nereaguje na vás - noční děsy. Dcerka je měla přes měsíc v kuse, později i přes den, když spala, nakonec jsme u dětské dostali léky. Později stačilo (stalo se to těsně před nemocí a při nemoci) utlumit ji na noc jednorázově Dithiadenem. - nepovažujte to jako návod, raději se poraďte. I pro dítě je to vysilující. Jakmile se malá zbavila těchto záchvatů - stačil jí kratší spánek.
Ahoj, já tohle měla několik měsíců, vstávala jsem klidně i 20krát za noc
U nás to bylo určitě tím, že syn chtěl být u mě, nebo u prsu.Jak se v noci vzbudil, nedokázal už zase sám usnout
Nám pomohla knika Každé dítě může dobře spát. Ale nemusí fungovat u každého, a příčina buzení může být taky různá.
Přeju ať se to brzo zlepší ![]()
Ahoj uplne to stejne bylo u nas..kdyz jsem ji pozorovala tak jsem si vsimla ze zadne rvat a stoupne si u toho a pritom spinka!!! byl to jako reflex neco ji probralo a hned nahoru jakekoliv polozeni nec nezmenilo hned bylo zase nahore… Nechaly jsme si rvat asi 3 noci a pak se to zkratilo na 1×noc. Pak problem celkove s usinam sileny rev ale uz to vsechno preslo a dokonce spinka v kuse a to ji drzi tak 14 dni a to ma 10 mesicu. Takze asi to chce vyckavat a nekdy polohlo ji unavit a od 16hod nespi, proste ji nenecham. Musis vse vyzkouste
Pevne nervy!!!
U nás byl se spánkem boj hned od narození. Bylo to šílený
Syn nechtěl v noci vůbec spát. Přes den to šlo, noci prořval. Pak postupně spal přes den míň, ale v noci pořád totéž. Vůbec nechtěl chodit spát, usínal až k půlnoci. Pak jsem dala na radu mamky - dítě má mít režim.. Večeře, do postýlky a uspávat. Dopadlo to tak, že od osmé večer ječel v posteli, v deset vyčerpáním usnul, v jedenáct se vzbudil a strašil do jedné a pak se budil co hodinu/hodinu a půl. Nakonec jsem u něj asi zjistila příčinou a tou byla nejspíš strava - po báječných a rychlých instantních kaších jak když do něj střelí - byl děsně aktivní po večeři, takže nakonec byl večer přetažený a hladový, jelikož vše spálil. Teď má k večeři buď totéž, co měl k obědu nebo mu vařím ovesnou kaši a rozmačkám do ní banán nebo nastrouhám jablko. Spí po ní jak dudek a chodí mi spát před desátou (pokud ho netrápí zuby). U nás fakt úspěch! ![]()
Měla jsem podobný problém s naší 10 měsíční holčičkou. Plakala asi hlavně po nás. Jsem slabá, tak jsem ji brávala k nám do postele, kde za chvilku usla. Naši mi vyčítali, že ji to nikdy neodnaučím… opak byl ale pravdou. Po třech týdnech usíná v sedm ve své postýlce a do šesti tam spinká. Pak si ji zase beru k sobě a dospáváme. Nenechávala bych je řvát. Upraví se to samo. ![]()
Ahoj, lítáme v tom taky! Dceři je dnes 19 měsíců zhruba od 10.měsíce se vzbudí klidně každých 20 minut s brekem nejasného původu. Musím vstát, položit jí, hladit dokud neusne a pak nasr…si jít lehnout a sotva začnu zabírat, je to tu zas!!! To, že jsem se už přes rok nevyspala ani nemusím psát. Před měsícem mě napadlo dát jí na spaní spací pytel, aby nemohla vstát a lomcovat postýlkou a ono to docela pomohlo!!!
Sice se pár nocí bránila, nelíbilo se jí, že je jak v kazajce, ale v noci už si pochopitelně nestoupne a na její probuzení reaguji jen pšššš, pšššš, dokud neusne. Nevstávám, nic neřeším, jen jsem stále nasr,,,že jsem zase vzbuzená, ale zaplaťpánbůh aspoň ležím se zavřenýma očima. Nejdřív ty pláče trvaly dýl, postupně se zkracují a dokonce spí někdy i 3 hodiny v kuse, takže je to snad na dobré cestě. Jinak, když jí lezly zuby, tak jsem jí i chovala, aby se utišila. Byl to jiný pláč, to se dalo poznat.Tak hodně štěstí a zkus ten spacák, když budeš mít chuť ![]()
Já jsem odmontovala bok postýlky… takže si malej naleze ke mě, když chce a spí dál… aspoň už neřve nesnesitelně… někdy dám cucnout čajdu a dám dudlík… ale moc se mu líbí, že si k mamince může skočit, když se cítí sám
pochvilce už ho samozřejmě sunu pryč
ale už mi neřve, jak ďábel ![]()
Ahojky, já mám doma dvojčata. Malý spinká úplně v pohodě, malá řádí jako divá! Usne kolem osmé, za 30min je vzhůru a řve. POhladím ji, položím…někdy to zabere, jindy řve jako by ji na nože braly a pomůže jen, pokud ji vezmu k sobě a tam hnedka usne.Pak se během noci takto vzbudí ještě tak 20×, trvá to už tak 3 měsíce a jsem ko. Děcka mají přes 10měs. Jsou dny, kdy stačí jen to pohlazení a uložení, ale těch je hodně málo..
Tak paráda..jsem tu malýho pochválila a téměř o té noci zas vyvádí..asi mě vomejou
Takže postýlka u postele, ruka skrz šprušle..vždycky si jí chytí, dá si ji přes obličej a spí..dokud se ovšem nezvednu třeba na záchod nebo že chci jít něco udělat. Má na to nějaký speciální čidla nebo co. Musim je najít a vypnout
ale jinak je to brouček zlatý. No, útěchou mi je, že se aspoň nebudí tak často, jako dřív.. (doufám, že to tu zas zakřiknu
)
Ahoj, taky máme problémy se spaním, malýmu je 10 měsíců a v noci se budí 3×-4× na UM. Snaha byla ho nechat vyřvat, ale když to v noci trvalo téměř hodinu a já byla urvaná jak pes, tak jsem mu stejně tu flašku vrazila, po té se vždy otočí a chrní dál. Každé dítě je úplně jiné, holka my v tomto věku spala celou noc, usínala s tím, že si flašku držela sama a pak jí položila na skříňku a náš malej? úplnej opak. Jediný čím se uklidňuju je, že se to taky někdy naučí a že až bude chápavější, tak si to třeba nechá vysvětlit, ale do tý doby? snad jen vydržet ![]()