Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Zlepší se to o 1000%!!! Vlastní zkušenost ![]()
Nekdo na uplne mala miminka neni a je to tak v poradku. Prijdou prvni usmevy, prvni vnimani hracek a hrani si, poznavani jidla a to uz je na co se tesit, jsou videt pokroky ![]()
Jestli bych ti mohla poradit..takhle male miminko nepotrebuje extra peci. Samozrejme jidlo, prebaleni, pomazleni ano. Ale nemusis ho bavit hrkanim hrackama a zpivani atd nonstop. Klidne si vedle neho cti, koukej na televizi, venku si pust podcast, hudbu. Venuj se sama sobe at se citis dobre ![]()
Pisu to i jako pouceni sama pro sebe. Zacatky jsou tezke, hodne sily ![]()
PS: dny jsou dlouhe, roky kratke… To jsem si nekde precetla a uplne mi to otevrelo oci. Moji male jsou necele dva roky. Zacatek jsem si neumela uzivat a ted ani nevim jak to uteklo ![]()
Když mimino nespalo, tak jsem si sedla do křesla, vzala ho do náruče a buď jsem na ni žvatlala nebo si k tomu pustila potichu televizi a po očku koukala na nějakej seriál. Nebo jsem ji měla v pojízdným koši, brala ji sebou po domě a vařila nebo myla nádobí a ona na mě koukala. Neboj, ono si to sedne, jsi jen vyplašená prvomatka…. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky,je mi do breku jen to píšu. Spí tu vedle mě kouzelná 16ti denní holčička, která pláče jen když má hlad nebo ji bolí bříško. Když spí, nemůžu se na ni vynadívat, pak se probere a já nevím co s ní a prostě si to neužívám
Prosím uklidněte mě, že se to zlepší!Přijdu si matka na nic, stydím se za sebe a je mi maličké strašně líto. Chodím denně ven, to je fajn, ale doma prostě nevím co s ní a když začne plakat jsem strašně nervózní
To je normální. Já byla taky nervni z toho co s tím dítětem mám jako dělat když byl najednou hodinu vzhůru. Hodinu! Tak v mesici začne pomalu pozorovat a na konci sestinedeli i víc vnímat, možná první úsměv. Jinak nic jiného než přebalit, nakrmit, umýt, uspat, brát ho v kočárku na procházku a davat na bříško teď není třeba. Za měsíc to bude mnohem lepší. Bude mít i rezim
Však si to nedávej za vinu. Klidně když nebrečí si ji polož vedle sebe a čti si nebo něco dělej. Mít dítě ráda přece neznamená, že od teď už budeš napořád jen šišlat a chovat. ![]()
Já mám totiž dojem, že když je vzhůru a nekojí se nebo ji nechovám, tak brečí. Jen tak ležet a koukat vydrží málokdy. obvykle ji musím mít nějak u sebe, ideálně v náručí. Takže neudělám nic, maximálně můžu koukat na tv.
Nejhorší jsou večery
Fakt na mě padá depka jak blázen, ráno to bude lepší zase, ale ty večery nedávám ani trochu, až když usne a jdeme spát, tak jsem šťastná že ji mám a přijde mi úžasná ![]()
@Anonymní píše:
Já mám totiž dojem, že když je vzhůru a nekojí se nebo ji nechovám, tak brečí. Jen tak ležet a koukat vydrží málokdy. obvykle ji musím mít nějak u sebe, ideálně v náručí. Takže neudělám nic, maximálně můžu koukat na tv.Nejhorší jsou večeryFakt na mě padá depka jak blázen, ráno to bude lepší zase, ale ty večery nedávám ani trochu, až když usne a jdeme spát, tak jsem šťastná že ji mám a přijde mi úžasná
No, to že nic neuděláš je úplně normální. Byla u tebe v břiše 9m, tak ji taky chvíli bude trvat si zvyknout venku a tobě zvyknout si na dítě. Fajn je mít šátek, nosítko, nebo prostě nic nedělat no a chovat
to dítě máš asi první, takže nic jiného na práci teď nemáš
bude líp uvidíš
@Anonymní píše:
Já mám totiž dojem, že když je vzhůru a nekojí se nebo ji nechovám, tak brečí. Jen tak ležet a koukat vydrží málokdy. obvykle ji musím mít nějak u sebe, ideálně v náručí. Takže neudělám nic, maximálně můžu koukat na tv.Nejhorší jsou večeryFakt na mě padá depka jak blázen, ráno to bude lepší zase, ale ty večery nedávám ani trochu, až když usne a jdeme spát, tak jsem šťastná že ji mám a přijde mi úžasná
Mam doma to samé, ono prostě s miminkem není žádná velká zábava. Naše je taky neodlozitelna, tak ji mám třeba na sobě a koukám na telku, nebo nosím po bytě a ukazuju různé věci (ne že by to nějak extra vnímala), nebo ji strcim do šátku a dělám si co potřebuji a ona je spokojená, protože je u mě a v pohybu. Teď se teda dost střídáme s mužem, on je na neschopence s kolenem, tak většinou jenom sedí, tak ho využívám že aspoň může chovat
ono to přejde, až malinko povyroste, tak ji začnou zajímat i další věci než máma ![]()
Já si ještě nahlas četla. Brala jsem to jako cvičení na pozdější čtení pohádek. Žánr jsem neřešila, tomu miminu je to jedno.
Jak mě malý miminka nebaví
a to se mi poštěstilo mít rovnou dvě najednou
užívat jsem si to začala trošku až teď, když je klukům 11m.kdyz už začínají chodit, chvíli vydrží sami, můžeme jít na hřiště, kde lezou a tak…
Vydrž, to se zlepší. Dvoutýdenní novorozenec nepotřebuje žádnou zábavu, chce jen být s mámou. Že v době bdění (a hlavně k večeru) brečí, je celkem běžné. Většinou se to zlepší kolem tří měsíců, když děti začnou víc pozorovat okolí a chvíli vydrží třeba na hrací dece.
Jestli potřebuješ nutně doma něco dělat, zkus šátek. Ale jinak bych to, co nehoří, nechala být a věnovala se dceři a sobě. Jsi ještě v šestinedělí, tak žádný zbytečný stres. Není nic špatného na tom, že permanentně nelítáš na růžovém obláčku. Takhle na začátku se v tom spousta prvorodiček plácá a spíš ty dny jen tak přežívá, jenom se o tom moc nemluví.
@Anonymní píše:
Tak to je. Teď máš na práci jen to dítě. Ostatní ať dělá někdo jiný a nebo třeba nikdo. Máš dítě. Život už bude navždy jiný. Zvykneš si, neboj.
![]()
Mám devitimesicni a teprve me to začíná bavit. Taky na mimina moc nejsem ![]()
Jinak když byla malá a byla vzhůru, tak jsme ji buď chovala nebo ji zpívala a nebo ji měla v šátku.
@Anonymní píše:
Vždyť jsou ji dva týdny!
Klid, klid ![]()
Mas ještě rozhozeny hormony po porodu, všechno je nový, doma jste v podstatě par dnu. Všechno se srovná, sedne si to, zajedete si režim, zjistíš co a jak …
První dítě je masakr.
Upřímně si myslím, ze to,,bavi “ málo koho. Zvlášť tohle období ze začátku, kdy jediný co děláš je proste udržovat to dítě naživu a zajistit základní potřeby. Mě mimina hrozně nebaví! Ale proste to k tomu patří. Kdyby to slo, brala bych děti rovnou tak dvouletý ![]()
Zkus vypnout v hlavě tenhle mód, ze si to,,neuzivas “ a proste ber každej den tak jak je. Můžeš se těšit, ze se na tebe začne brzy usmívat, víc navazovat ocni kontakt, bude déle vzhuru … Někdo proste tohle miminkovsky období jen tak propojuje a začne si to užívat až když jsou děti větší, na tom není nic spatnyho ![]()
Ahoj holky,
je mi do breku jen to píšu. Spí tu vedle mě kouzelná 16ti denní holčička, která pláče jen když má hlad nebo ji bolí bříško. Když spí, nemůžu se na ni vynadívat, pak se probere a já nevím co s ní a prostě si to neužívám
Přijdu si matka na nic, stydím se za sebe a je mi maličké strašně líto. Chodím denně ven, to je fajn, ale doma prostě nevím co s ní a když začne plakat jsem strašně nervózní 
Prosím uklidněte mě, že se to zlepší!