Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nechce pomahat, tak ja bych taky nepomahala az bude neco potrebovat. Chova se jak mimino, tak se k ni budu taky chovat jako k miminu. Mimina nejedi zmrzliny, kecup, susenky-cokoliv co ma rada. Jestli fakt schvalne nerika R a Ř, tak bych ji pohrozila logopedii. Musi se to preci proverit. Kdyz ji nic nebavi, tak at se nudi v pokojicku a je to.
@Oriseka Právě že tohle všechno jsem na ní zkoušela. Dokonce jsem na ní mluvila její mluvou a ptala se jestli se jí to tahle líbí, jestli mi rozumí. Ona, že to je hrozný a pokračuje dál. Říkám, že jí nerozumím a ona to zopakuje zase stejně. Logopedii jsem jí navrhla, na chvíli přestane a pak zase najede na to stejný. Všechno má na háku a vysí. á nejradši všechny kolem sebe. Pak jí to je líto, omluví se a během chviličky je zase ve svým stejným módu. R a Ř říká už asi dva roky a teď nazdar máte smůlu. V okolí se nestalo nic, co by jí mohlo nějak traumatizovalo tak fakt vůbec nevím.
Řešila jsem něco trošku podobného. Za mě je to nějaký způsob volání o pozornost, i když se Vám může zdát, že to tak není.
U nás to byl také takový zvláštní sentiment, že už není miminko, a že už je v předškolním věku a pomalu začínají nějaké povinnosti a požadavek na větší samostatnost. Pomohlo to, že jsem na určitou chvíli „hru na miminko“ akceptovala, i jsme si z legrace třeba na e-shopu vybírali plenky nebo dudlík. Pak jsem třeba po 20 minutách řekla, že mimi už je pro dnešek vypnuté a syn se zklidnil a choval se úměrně svému věku. Sama jsem byla překvapená, jak u nás tento přístup zabral
Toto období sem tam ještě trvalo přes první třídu, pak už nic zásadního.
@Anonymní píše:
@Oriseka Právě že tohle všechno jsem na ní zkoušela. Dokonce jsem na ní mluvila její mluvou a ptala se jestli se jí to tahle líbí, jestli mi rozumí. Ona, že to je hrozný a pokračuje dál. Říkám, že jí nerozumím a ona to zopakuje zase stejně. Logopedii jsem jí navrhla, na chvíli přestane a pak zase najede na to stejný. Všechno má na háku a vysí. á nejradši všechny kolem sebe. Pak jí to je líto, omluví se a během chviličky je zase ve svým stejným módu. R a Ř říká už asi dva roky a teď nazdar máte smůlu. V okolí se nestalo nic, co by jí mohlo nějak traumatizovalo tak fakt vůbec nevím.
Já bych absolutně nereagovala, prostě bych ji ignorovala. Kdyby promluvila normálně, začala bych na ni zase mluvit. A taky bych jí nedala nic, co nemůžou miminka.
Nepíšeš náhodou o mojí mladé?
taky má 6 a je to peklíčko…po 6 narozkach oznamila je mi 6 jdu do školy jsem dospělá už nemusím nic dělat nikoho poslouchat…
Musim jí x krát volat, aby vůbec zvedla hlavu a řekla nooo…
Uklid atd to samé koukne kolem řekne vždyť je to dobrý ![]()
Doma mluvi jak…a ve škole funguje v pohodě..ptala jsem se proč to nedělá i doma a prej Doma se mi nechce..
Podle dr ma klasickou předpubertu a máme se připravit na skutečnou ![]()
Jinak je přesně jako já nemam ji co vyčítat geny proste nezapře..
V zs byla uz loni takže školu zná povinnosti má i sve kroužky zájmy..
@Oriseka píše:
Nechce pomahat, tak ja bych taky nepomahala az bude neco potrebovat. Chova se jak mimino, tak se k ni budu taky chovat jako k miminu. Mimina nejedi zmrzliny, kecup, susenky-cokoliv co ma rada. Jestli fakt schvalne nerika R a Ř, tak bych ji pohrozila logopedii. Musi se to preci proverit. Kdyz ji nic nebavi, tak at se nudi v pokojicku a je to.
@summersun píše: Řešila jsem něco trošku podobného. Za mě je to nějaký způsob volání o pozornost, i když se Vám může zdát, že to tak není.
U nás to byl také takový zvláštní sentiment, že už není miminko, a že už je v předškolním věku a pomalu začínají nějaké povinnosti a požadavek na větší samostatnost. Pomohlo to, že jsem na určitou chvíli „hru na miminko“ akceptovala, i jsme si z legrace třeba na e-shopu vybírali plenky nebo dudlík. Pak jsem třeba po 20 minutách řekla, že mimi už je pro dnešek vypnuté a syn se zklidnil a choval se úměrně svému věku. Sama jsem byla překvapená, jak u nás tento přístup zabralToto období sem tam ještě trvalo přes první třídu, pak už nic zásadního.
Jo, souhlas
‚ty jsi miminko? Tak pojd, prebalime…‘, ‚nechces si čistit zoubečky? Tak maminka dočisti‘
U nas funguje presne tenhle humor, začnu se na nej pitvorit jak na male deticky, on je jinak hroznej borec a youtuber, že, takze tohle ho maximalne zprudí, ale zaroven jsem hrozne vtipna, takze to nevydrží ![]()
V hraničnich pripadech uz jsem mu i rekla, ze teda pujdeme k pani doktorce a on dostane certifikat na deb.ila s kulatym razitkem
to je teda spis uz bič na školaka ![]()
@summersun píše: Řešila jsem něco trošku podobného. Za mě je to nějaký způsob volání o pozornost, i když se Vám může zdát, že to tak není.
U nás to byl také takový zvláštní sentiment, že už není miminko, a že už je v předškolním věku a pomalu začínají nějaké povinnosti a požadavek na větší samostatnost. Pomohlo to, že jsem na určitou chvíli „hru na miminko“ akceptovala, i jsme si z legrace třeba na e-shopu vybírali plenky nebo dudlík. Pak jsem třeba po 20 minutách řekla, že mimi už je pro dnešek vypnuté a syn se zklidnil a choval se úměrně svému věku. Sama jsem byla překvapená, jak u nás tento přístup zabralToto období sem tam ještě trvalo přes první třídu, pak už nic zásadního.
Přesně tohle mě napadlo ![]()
Zdá se, jakobyste měli doma malého sourozence a dcera žárlí, dožaduje se také pozornosti. A když nemáte, tak je to jak píše summersun. Hrajte s ní, pochovejte jako miminko, věnujte ji pozornost jako miminku.
Jakoby se to v ní pralo, nabalují se na ni najednou povinnosti a zodpovědnost, kterou dříve nemusela mít a hůře se s tím vyrovnává
@FreeLady12 píše:
Přesně tohle mě napadloZdá se, jakobyste měli doma malého sourozence a dcera žárlí, dožaduje se také pozornosti. A když nemáte, tak je to jak píše summersun. Hrajte s ní, pochovejte jako miminko, věnujte ji pozornost jako miminku.
Jakoby se to v ní pralo, nabalují se na ni najednou povinnosti a zodpovědnost, kterou dříve nemusela mít a hůře se s tím vyrovnává
Tohle bych nedělala. Ukázala bych jí fotky, kdy byla miminko, vyprávěla bych jí, co dělala. A pak řekla, že vidí, jak od té doby vyrostla a že už se prostě jako mimino chovat nemůže. Děti se spíš cítí hrozně dospěle, když mají jít spát nebo ochutnat něco pro dospělé. A najednou jsou malinkatí, když mají po sobě uklidit.
@Russet píše:
Tohle bych nedělala. Ukázala bych jí fotky, kdy byla miminko, vyprávěla bych jí, co dělala. A pak řekla, že vidí, jak od té doby vyrostla a že už se prostě jako mimino chovat nemůže. Děti se spíš cítí hrozně dospěle, když mají jít spát nebo ochutnat něco pro dospělé. A najednou jsou malinkatí, když mají po sobě uklidit.
Ne vždy, náš mladík (9let) by vážně rád byl znovu mimi
A někdy se je schopný u svých mimi fotek dojmout. Přitom je jedničkář, sportovec, má spoustu kamarádů. On ty emoce potřebuje dostat ven. Akorát teď už plně chápe, že radši jen s mámou v soukromí. Sám to vyžaduje. Máme hold cíťu ![]()
@FreeLady12 Mladší sourozence nemá. Hrát tuhle hru se mi vážně nechce. Kamarádka má dceru, která začala v pěti letech vyžadovat lahev a pleny, Kamarádka na to přistoupila a bylo to vážně dost divný, takže jí v tomhle podporovat nechci. Holku to přešlo teď už jí je 13.
@Anonymní píše:
@FreeLady12 Mladší sourozence nemá. Hrát tuhle hru se mi vážně nechce. Kamarádka má dceru, která začala v pěti letech vyžadovat lahev a pleny, Kamarádka na to přistoupila a bylo to vážně dost divný, takže jí v tomhle podporovat nechci. Holku to přešlo teď už jí je 13.
Tak do takového extrému bych také rozhodně nešla, ale ukázat trochu pochopení a citu nikdy není na škodu. A to nejsem žádná ultramoderní matka, která vychovává podle příruček
Vždyť ani my dospělí nefungujeme na principu, teď je Ti 35, tak se budeš chovat tak a tak…to ani nejde.
Ahoj všem, potřebuju se vykecat možná si jdu pro radu. Dceři bude v prosinci 6 let, od narození má svoji hlavu, bývá vzpurná, ale jinak je moc šikovná (zvládá všechno úměrně svýmu věku, když chce). Poslední dobou nám ale dost přerůstá přes hlavu. Na cokoliv se jí zeptáme, tak neví, na všechno, že si nepamatuje, nepomáhá s úklidem pokojíčku, kašle úplně na všechno. Začala schválně i špatně mluvit, patlá, dělá jako že zadrhává řeči, neříká R ani Ř - tohle všechno dělá jen doma nebo u babičky, kdy už nám několikrát řekli, že by potřebovala vyšetřit. Přitom před úplně cizími lidmi normální je, komunikativní, mluví úplně normálně, ve školce v pohodě bez problémů a pak přijde domů a konec, máme do večera totálně vypatlaný dítě, kterýmu když řekneme ať se zklidní, dělá ze sebe ještě většího blbce a má z toho srandu. Vůbec nevíme, jak na ní, když po ní něco chceme, lehne si na zem, hodí nepřítomný výraz a začne vykřikovat máma máma a prostě nepomůže. Já už jsem z toho na palici a i když mi je jasný, že to bude zase nějaký její období, ale je to už tak náročný. Navíc jí prostě nic nebaví, nechce se jí malovat, audio knihy jí nebaví, když jdeme ven, tak se po chvíli nudí a vymýšlí blbosti, dokáže dokonale vyprudit a má z toho jen srandu. Já jsem už zoufalá.