Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Myslím, že ve 3letech má na to právo. Moje holčička /nyní 5/ doteď nevyhledává společnost stejně starých dětí. Ve 3 letech mi celou dobu na návštěvě seděla na klíně, stejné to bylo, když přišel někdo k nám.
Pochopila bych i to, že chtěla, to co ostatní. Děti v tomto věku potřebují všechno a hned - nechtějí se dělit, nechtějí nic půjčovat (a to i ty starší).
Myslím, že by tohle tvé kamarádky pochopit mohly. Za co bys ji měla dát po prdeli, nikomu neubližovala,„jen“ chtěla být středem maminčiny pozornosti.
Mě teda nenapadá důvod k ospravedlňování!!!
Každá máme svůj způsob vyřízení si věcí se svým děckem. Bylo to nepříjemný to je jasný, ale nestalo se nic zvláštního, že bys nad tím musela nějak zoufat
To se stane ještě mockrát a nebude to vždy jen tvoje dítě co udělá scénu
![]()
To znam, tak jestli jsou kamosky normalni, tak to pochopí, nejsi prvni ani posledni
me to mlada dela, kdyz si ji nevsimam a nedej boze, kdyz se bavim s jinyma detma, but ji igniruju, az ji to prestane bavit, ale co plati nejvic je to, ze ji reknu, tak si s detma hrat nebudes, sedni si vedle a poslouchej jak se bavime a to ji samozrejme nebavi, tak ze co ji zakazu, to chce delat..nebudes si hrat a uz maze ode me
mame obdobi opaku, kdyz po ni neco chci aby delala, musim rict, ze to delat nebude
blazinec co??ale jen tak se vyhnu scenam a revu…
jen jdi priste znova, treba mela jen den blbec ![]()
Je pravda, že něco bude na tom, že mě chce mít jen pro sebe. Chodí dva měsíce do školky a je to pro mě dost náročný. Jak jsme spolu, tak se mě nehodlá pustit téměř, pořád chce být se mnou, dělám co můžu, ale když večer usne, tak jsem teď fakt šťastná.
@Anonymní píše:
Je pravda, že něco bude na tom, že mě chce mít jen pro sebe. Chodí dva měsíce do školky a je to pro mě dost náročný. Jak jsme spolu, tak se mě nehodlá pustit téměř, pořád chce být se mnou, dělám co můžu, ale když večer usne, tak jsem teď fakt šťastná.
chapu, to jsme stastny asi vsechny ![]()
To je přesně to, já si myslím, že pro spoustu dětí je to moc brzo jít najednou do školky na celý týden, podle mě ještě mámu potřebuje víc, než jen večer…
Prostě jí chybíš, to je vše. Zvykne si a přejde ji to, jednou
budeš ráda, že se bude chtít pomazlit ![]()
Trestat dítě fyzickou bolestí jsem nikdy nechápala. Nemyslím lupanec přes plínu, ale to chytré pořádně na prdel. Někdy mi přijde, že se z dřív inteligentních pohodových holek, co s nima byla pouze sranda, porodem staly soupeřivé přechytralé slepice, sorry…
Nevim, proč by kvůli tomuhle mělo dítě dostat „pořádně na pr.el“
Nejsem odpůrce nějakýho sem tam plácnutí (když udělá vyloženě naschvál, ubližuje, vzteká se - ne že by to bylo vždycky výchovný, ale i matka je jenom člověk že
), ale v tomhle případě - kdy naopak dcerka mámu extrémně potřebuje, tak jí to „odnaučovat“ bitím - nějak mi to neleze do hlavy. Mám teda dítko ještě mladší (necelý dva roky), tak nevim, jak přesně se chovaj tříleťáci a co na ně platí. Ale ta situace, co popisuješ, mi nepřijde až tak strašná - prostě vám to zrovna nesedlo, tak jste to nekazili sobě ani ostatním, nelámali to přes koleno a radši odešli. Co je na tom k ospravedlňování? Mělas tam zakladatelko radši ztropit scénu, dítě seřezat jak žito - to by jako zpříjemnilo atmosféru nebo co? Nebo by z holky byl rázem usměvavej poslušnej andílek? Asi těžko… Podle mě jsi to vyřešila adekvátně - s klidem, bez zbytečnejch scén - kamarádky by to ěmly pochopit, jejich děti určitě taky nejsou dokonalý.
@Anjes píše:
Trestat dítě fyzickou bolestí jsem nikdy nechápala. Nemyslím lupanec přes plínu, ale to chytré pořádně na prdel. Někdy mi přijde, že se z dřív inteligentních pohodových holek, co s nima byla pouze sranda, porodem staly soupeřivé přechytralé slepice, sorry…
Taky nechapu prehnane fyzicke tresty, jentak letmo placnou pres rucku ci plinku kdyz dela co nema, tak to chapu, ale nejak velky rany, treba i na holou stejnak nic nevyresi.. Kazdy dite, pokud po nem neco chcete, musi mit na vyber z nekolika (staci ze 2) moznosti..
na sourozence to zabralo, jako prd..
Tak zrovna v tyhle situaci bych na zadek nedavala, to se muze obratit proti tobe. Na pristi navsteve muze byt pak mala jeste vic nervni… Ve trech letech to neni vubec neobvykly chovani, prejde to
A navic je nove ve skolce..to by bylo podkopani jistoty jak z ucebnice.
Nějak jsem nepochopila, co tak strašného provedla, že měla dostat pořádně na prdel. Za to, že se vztekala? Ale to dělá hodně dětí v tomhle věku a v období vzdoru.
Jestli jsou to opravdu dobré kámošky, tak by ti neměly dělat přednášky o správné výchově. Příště se zas může předvést nějaké dítě těch ostatních. A jestli mají některé ještě malé děti, tak ty teprve uvidí.
Kamarádka má syna, je mu už přes pět let, náročnější, vzteklý, neposlouchá a někdy je zlý a zákeřný na jiné děti. Nemají to s ním jednoduché a to na zadek taky občas dostane, když už je toho na ně moc. Já bych třeba ve výchově něco dělala jinak, ale jen si to myslím a nikdy by mě nenapadlo jim cpát nějaké svoje názory na to, že mají něco dělat jinak…
Nic bych nikomu nepsala, ohledně tohoto si myslím že skoro na všechny rodiče jednou dojde a dítko jim sehraje pěknou scénku na veřejnosti
No a dceru snad mamánkování přejde, začátek školky je pro ni asi moc náročný, tak ybch byla shovívavější.
Já teda nevím. Vídám se s holkama, co mají starší dítka a nikdy bych jim nekecala do výchovy. Jen kdyby dítko dělalo něco, co se mě osobně dotýká (ubližovalo mýmu dítěti, nebo psovi, nebo něco rozbíjelo a pod). A že už jsem taky zažila vztekací scénky
Máš nárok na svoji výchovu a nemusíš se ospravedlňovat, nebo omlouvat. Stačí, když řekneš, že jste měly blbý den. A když budou mít snahu ti říkat, jak to máš dělat- jak vychovávat, řekni jasně a klidně, že bít ji nehodláš
![]()
Jako maminky to snad musí chápat- jednou zlobí tohle dítko, podruhé jiné ![]()
Kdybych mela Vojtovi mydlit zadek pokazdy, kdyz se chova podobne jako tvoje dcera, tak je celej modrej.
a hlavne teda - ja nikdy svym kamaradkam neradim, jak maji „vychovavat“ svoje deti. navic timto konkretnim zpusobem ![]()
a stejne tak i moje kamaradky mi do vychovy nekecaji.
my se vzajemne respektujeme. mozna mame velke stesti ze si dobre rozumime a jsme vicemene na stejne vlne.
Ahojky, já mám kamarádky v pohodě, do výchovy se jedna druhé nemícháme.. Za to návštěva mé sestry - její 23 a její argumenty k mé výchově dcery, no to mi teda děsně vadí!! Mně i tátovi příjde naše dvouletá dcera hodně šikovná, zvídavá a samostatná a víceméně hodná.. Ale také ji necháváme prostor, aby si zkoumala svět a zbytečně ji nedrilujeme.. Kdežto má drahá sestra, ji hned peskuje, jak dělá špatně to či ono, jak neposlouchá na slovo, jak je rozmazlená a jak jí není rozumět, že špatně mluví apod.. No nemusím říkat, že já i můj muž jsme vždycky po její návštěvě rozhození až naštvaní.. A malá po ní nikdy nebrečí, a to brečívá nebo brečívala snad z každé návštěvy, když jí odcházela.. Ale po mé sestře nikdy ![]()
Holky, potřebuju se možná vypsat, včera jsem byla na návštěvě s 3 letou dcerou u kamarádky, sešlo se tam pět dětí od půl roku do čtyř let. Kámošky jsou bezvadné, až na to, že má dcera se předvedla v tom nejlepším světle před odjezdem, zatímco dvě přibližně staré děti si hrají, tak má dcera chtěla být neustále jen se mnou, to mi nevadí, jsme krátce ve školce a potřebuje mě, vím to. Ale jak kámošky konejšily ty malé dětičky, tak ona chtěla taky, začala se mi vztekat, spíš dělat naschvály, chtěla všechno co měli ostatní, no hororová scénka, nepomáhalo nic, až jsem s ní chvíli zalezla do jednoho pokoje. Pak jsme se tak nějak sbalily a odjely domů, kámošky na mě koukaly jako na „blbce“, prý jsem jí měla dát pořádně na prdel, což jsem neudělala, protože jsem měla pocit, že ji jen shodím před všema a to jsem nechtěla, zažívala jsem to jako dítě a vím, že tohle nedokážu. Nebo myslíte, že to pomůže? Doma je dcera celkem pohodová holka, zásadní problémy s ní nemáme, může to být třeba i tím, že už nepotřebuje tolik návštěvy a tak, když je přes den ve školce? Honí se mi hlavou všechno možné i si říkám, jestli nemám kámoškám napsat, ale nevím, zase proč se ospravedlňovat, ach jo. Pište cokoliv, možná jsem to ze sebe potřebovala dostat ven.