Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den, je prosim nejaka moznost dostat penize za zbozi ktere jsem poslala ale pani nezaplatila? od jake castky je to trestne a bude se to resit kdyz ji udam? jsou to necele 2000
@super mamča Ahoj, já myslím, že trestný čin je to nad 5 OOO,– nebo by vás muselo být víc na udaní. ![]()
Nic moc, máš alespoň nějakou komunikaci, kterou prokážeš, že ti to má zaplatit? Tos já poslala něco za 2000 jen tak?
@super mamča Pokud vůbec nereaguje na Tvé zprávy, tak bych to zkusila a uvidíš. Policie to bude řešit jako přestupek a třeba peníze dostaneš zpět. Máte její jméno, adresu atd. a potvrzení o odeslání a přijetí zásilky?
@super mamča píše:
No a co se bude dit kdyz ji udam?
budou to řešit pčr, dostane max pokutu. Ty někomu něco pošleš za tuhle částku jen tak? To je hodně dobrý ![]()
Ja primo ne ale kamaradla naletela tal chci vedet jaky je postup
Pokud byla za majetkovou tr. činost v posledních třech letech odsouzena, tak je to trestný čin i kdyby ukradla rohlík. pak už je to jedno, jinak přestupek.
Ahoj, obecně, pokud někdo „jen“ neuhradí dluh, jde o občanskoprávní věc, tedy, můžeš ho žalovat u soudu o úhradu dluhu (je třeba existenci dluhu prokázat), tedy věc neřeší policie ani trestněprávní soud. Pokud však někdo převezme zboží s tím, že ho nemá v úmyslu uhradit, to už je jiná věc a může jít o podvod (bez ohledu na to kolik věc stála), pak by věc policie řešila, úmysl je třeba však vždy dokázat (např. daný člověk toto již vícekrát udělal atp.).
I u podvodu musí jít o způsobení „škody nikoli nepatrné“ viz. citace tč povodu: Kdo sebe nebo jiného obohatí tím, že uvede někoho v omyl, využije něčího omylu nebo zamlčí podstatné skutečnosti, a způsobí tak na cizím majetku škodu nikoli nepatrnou,bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty.
Kopretina12 - ano, máš pravdu, napsala jsem to nepřesně, myslela jsem, že by se to asi neposuzovalo podle té ceny, za kterou chtěl ten člověk nějakou svou použitou věc prodat, ale podle nějaké obvyklé ceny (ale fakt netuším, taky je tam ještě druhý odstavec u podvodu), díky za opravu ![]()