Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Potřebovala bych poradit, jak ošetřit parkety pod jídelním stolem? Budeme mít nově jídelní stůl v obýváku, jsou tam téměř 40 let staré bukové parkety, mezi nima malé mezírky. Parkety asi zbrousíme, ale co potom? Nedovedu si představit, jak to dřevo bude trpět, nejmladší bude mít teď 2 roky a ti starší nejsou o moc lepší, ostatně každému občas ukápne, něco spadne apod. Doposud jsme měli lino, tam jde cokoliv setřít, zametá se po každém jídle. Nebo dát pod stůl třeba nějaký obyč. koberec s tím, že se třeba za 2 roky vyhodí a koupí nový? Předem děkuji všem za zkušenosti a názory.
Pokud budou pakety ošetřené lakem a vyspárované, nijak výrazně trpět nebudou. Akorát bych na nohy stolu a židlí nalepila filcové podložky, aby se parkety neškrabaly.
@zuzkasim Parkety zbruste a mezery zatmelte. Na zidle bych dala filcove podlozky a koupila tycovy vysavac.
@zuzkasim Parkety trpět budou. Počítej s tím, že kolem stolu dříve či později budete mít četné škrábance. Máme nohy od stolu i od židlí ošetřené filcem, i přesto je podlaha poškrábaná. Podložky je potřeba měnit, rády také sklouznou. Lak použijte hodně odolný, ideálně vhodný na sportovní podlahy. Dále voda…vše vylité hned setřete, vytírej hodně vyždímaným hadrem nebo mopem. Koberec pod stůl může být vhodný, ale pokud děti něco vylijí, je potřeba nenechat ho schnout na parketách. Jinak počítej s tím, že až ho jednou nadobro sundáte, bude pod ním jiná (původní) barva parket. Což se dá ale zase sjednotit novou renovací.
@zuzkasim Ještě co se týče tmelení. Pokud mezery nejsou velké, nemá to celkem význam. Buk je tvarově nestálá dřevina a tmel se časem nejspíš stejně uvolní. Na rozdíl od dubových parket.
@Paoloska píše:
@zuzkasim Ještě co se týče tmelení. Pokud mezery nejsou velké, nemá to celkem význam. Buk je tvarově nestálá dřevina a tmel se časem nejspíš stejně uvolní. Na rozdíl od dubových parket.
Jo, to je pravda, tmel se časem vydrolí. Nám se teda vydrolil i z dubových.
@zuzkasim zbrousit a nalakovat kvalitním lakem, při vytírání používat přípravek na parkety. Co se mezer týká, jeden podlahář nám řekl, že není možné ze spár dostat všechny nečistoty a z toho důvodu tmel vypadá vždycky, druhý podlahář nám zase řekl, že při použití kvalitního tmelu nevidí důvod, proč by to mělo vyskákat…tak si vyber
i když je buk nestálá dřevina jak píše @Paoloska, na druhou stranu jsou parkety zase 40 let vyschlé, jak píšeš, takže bych se nějakého „hejbání“ podlahy moc nebála.
kusový koberec pod jídelním stolem je zlo, to jsme měli jeden čas doma a už nikdy víc - neustálé shrnování koberce židlemi, fleky po jídle atp. Já bych dala na nohy židlí filc (i když i ten je k vzteku)
@marrlinka Já bych tmelila fakt jen větší mezery. I to lépe vypadá, než místy vydrolený tmel. Dělám v podlahářství, renovaci mi dělali naši kluci, pochopitelně kvalitním lakem i tmelem. Mám dubové parkety a po třech letech i při použití filcových podložek jsou poškrábané, tmel místy vypadaný, zralé na novou renovaci.
Filc na nohy židlí a stolu považuju za samozřejmost. Je vidět, že parkety budou tak jak tak asi trpět a já s mými čuňátky též:-(