Nezvladatelný kocour.

1.8.22 13:28

Nezvladatelný kocour.

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Mám adoptovaného kocourka z ulice. Ze začátku byl hodný ale teď už po mě začíná skákat a kousat. Skočí na mě kolem nohy/ruky jak had s drápy a kouše mě. A ješte zadníma nožičkami kope jak nějaký fotbalista.
Není kastrovaný ale příští měsíc bude. Je cca 6-9mesicu starý.
Stačí kolem něho jen projít a dělá toto.
Jsem z toho zoufalá. Jsem alergická na kočky i přesto jsme ho adoptovali ale začínám si říkat že to nebyl dobrý nápad protože začínám nezvladat jeho chování vůči mě.
Já se mu moc nevěnují ( přiznávám) jelikož dělá to co dělá. Když mě škrábne mám silnou alergickou reakci dalších 4 hodiny. V žádném případě ho nechci dát pryč. Ptám se co mám dělat. Jak se začít chovat? Mám kočku poprvé v životě a nemám zkušenost. Můj přítel si s ním hraje. Já čas Od času. Ale když dělá toto nemůžu a rada bych ho to odnaučila. Začínám se od něj distancovat a není to dobré ale nezvládám jeho chování vůči mě. Je v pubertě (chápu ) ale všechno má své meze.
Také máme s přítelem stejnou výchovu. Ale bydlí s námi další člověk a ten používá ke hře ruce a nohy takže je možné že to zkouší i na mě a moje ruce a nohy používá jako hračku jelikož jiná osoba si s ním takto hraje?! Říkali jsme ať to nedělá ale ignoruje nás. A nadále používá ruce a nohy jako zábavu pro kočku. Děkuji za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
485
1.8.22 13:39

Pořídit parťáka, nejlépe o něco staršího správně socializovaného od matky. Ten si jej srovná. Kastrace taky pomůže ale očividně se nudí. Byl brzy odebrán od matky a nemá správné návyky. Nic víc.
Na hraní používat hračky ne ruce. Kočka potom útočí na ruce a nohy. Ale je třeba si s ním hrát. Popřípadě parťák, ten zabere nejlépe.
Ve skupinách zabývající se kočkama na FB najdete spousty podobných případů a stejné řešení…parťák

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76909
1.8.22 13:44

@YeddaLucie kastrovat, kastrovat, kastrovat co nejdříve, spolubydlící je na přesdržku, protože tímto způsobem už to nikdy kocoura neodnaučíte,
pokud byste pořizovali druhého jako parťáka, tak pokud možno podobného stáří a ražení, aby si z nového tento kocour neudělal fackovacího panáka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.8.22 14:00

Hodně vyblbnout potřebuje. Aspoň půl hodiny denně si s ním hraj - třeba navaž na provázek peříčko/míček a ať to honí, super je taky laserové ukazovátko. A co nejdřív vykastrovat, zklidní se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.8.22 14:02

Kocour je v pubertě, tohle je naprosto normální vývojová fáze. Potřebuje se vybouřit, potřebuje se teď s někým poprat a dokazovat si svou sílu. Je to potřebný pro jeho zdravý vývoj. Teď nekastrovat, potřebuje dospět a vyrůst z puberty. Kastraci až na podzim. Pokud ti to vadí, tak se mu teď vyhýbej, ono to časem přejde. Ale netrestejte ho za to. Pořiďte hračky. Dobrý jsou starší plyšáci, když na tebe zaůtočí, tak mu šoupneš plyšáka, on se do něj může zakousnout a drápat ho podle libosti. Opravdu je to jen období, není to povaha, odnaučit to nejde.

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.8.22 14:02
@stinga píše:
@YeddaLucie kastrovat, kastrovat, kastrovat co nejdříve, spolubydlící je na přesdržku, protože tímto způsobem už to nikdy kocoura neodnaučíte,
pokud byste pořizovali druhého jako parťáka, tak pokud možno podobného stáří a ražení, aby si z nového tento kocour neudělal fackovacího panáka

Naopak, spolubydlící to dělá dobře.

• Citovat
  • Upravit
53190
1.8.22 14:05

Mimochodem, kamarád si koupil kvůli své „drásavé kočce“ takovou speciální rukavici, tu si nandal a deset minut jí s tím vždycky dráždil, zároveň to chytalo chlupy, takže kočka se vyřádila, navíc jí vyčesal a to vše bez poranění :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1266
1.8.22 14:12

Oni si takhle skutečně hrají. Dokonce různé škrábání a kousání je pro ně součást mazlení. Musíš ho naučit znát míru, že když řekneš „Au“, musí přestat nebo ubrat. Naučí se to, pravděpodobně ti nechce ublížit. Jen si zatím neuvědomuje, že nemáš kožíšek jako on, který by tě chránil :) Ale chce to péči a komunikaci, musíš se mu věnovat, jinak bude čím dál horší a navíc se bude trápit. On neví, že dělá něco „špatně“. Má nějaké škrabadlo nebo něco, na čem by se mohl vyřádit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
1.8.22 14:30

@YeddaLucie Ahoj,
kocour je krásný a to co jako chování popisuješ, tak je docela adekvátní jeho věku. To kousání a hraní je u něj vlastně znak náklonnosti.
Po vykastrování (9-10 měsíc, ale nejsem odborník, takže radši nebrat jako radu) by se měl postupně velmi zklidnit. Pozor ale, aby příliš nenabral váhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
1.8.22 14:35

@Janli Naopak, spolubydlící to dělá dobře.

Promiň, ale tohle je fakt blbost.
Ano kocour potřebuje vybouřit, hrát si, lovit,.opravdu i několikrát denně pořádne utahat, až bude lapat po dechu. Ale v žádném případě na to nepoužívat své ruce a nohy.

To je zásada číslo jedna. Existuje asi milion druhů hraček pro kočky.

Zakladatelko, pokud možno se od něj nedistancuj. Když ti tohle udělá, vezmi hračku a pořádně ho s ní prožeň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
1.8.22 14:37
@unuděná píše:
Mimochodem, kamarád si koupil kvůli své „drásavé kočce“ takovou speciální rukavici, tu si nandal a deset minut jí s tím vždycky dráždil, zároveň to chytalo chlupy, takže kočka se vyřádila, navíc jí vyčesal a to vše bez poranění :P

Promiň, ale tak to je kamarád magor. Takhle se s kočkou prostě nezachází, když chceš milého chlupatého parťáka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
1.8.22 14:41
@azalia píše:
Promiň, ale tak to je kamarád magor. Takhle se s kočkou prostě nezachází, když chceš milého chlupatého parťáka.

No, evidentně to fungovalo a nejspíš to nebude výjimka, když se to normálně prodává :P Prostě si s ní hrál, trochu intenzivněji jí drbal a tak, a nevadilo, když se zakousla. V životě jsem jí neviděla útočit na nikoho, byla to velká mazlina, a takhle upouštěla páru ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
1.8.22 15:00

Bud poridit stejne stareho a stejne velkeho partaka nebo ho dat nekomu, kde bude moci chodit ven. Geny nepredelas a kocka z ulice je proste kocka z ulice. Doma neni stastny.

„Dat ho pryc“ neni zadna ostuda, pokud pujde do dobrych podminek. Rozhodne lepsi, nez ho cely zivot trapit v blbem prostredi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
1.8.22 15:32
@azalia píše:
@Janli Naopak, spolubydlící to dělá dobře.

Promiň, ale tohle je fakt blbost.
Ano kocour potřebuje vybouřit, hrát si, lovit,.opravdu i několikrát denně pořádne utahat, až bude lapat po dechu. Ale v žádném případě na to nepoužívat své ruce a nohy.

To je zásada číslo jedna. Existuje asi milion druhů hraček pro kočky.

Zakladatelko, pokud možno se od něj nedistancuj. Když ti tohle udělá, vezmi hračku a pořádně ho s ní prožeň.

No rozhodně dělá líp než zakladatelka, která si vzala domů zvíře a teď si ho nevšímá. Kocour potřebuje zažít i to, že ho někdo přepere, že se dostane do podřízené pozice a to mu žádnou hračkou nenahradíš. Já svoje ruce používám pořád, s kocourama se klidně poperu a vždycky je z nich na konci vychovanej a laskavej mazlíček.

• Citovat
  • Upravit
Janli
1.8.22 15:34
@Lucie_Sx píše:
Bud poridit stejne stareho a stejne velkeho partaka nebo ho dat nekomu, kde bude moci chodit ven. Geny nepredelas a kocka z ulice je proste kocka z ulice. Doma neni stastny.„Dat ho pryc“ neni zadna ostuda, pokud pujde do dobrych podminek. Rozhodne lepsi, nez ho cely zivot trapit v blbem prostredi.

Taky bych se přimlouvala za hledání jinýho domova, ideálně domku se zahradou. Obyčejný kočky v bytě často nedělají dobrotu. Je fajn, že ho zakladatelka zachránila, ale je to nad její síly…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný