Nezvládnutí vysoké školy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nezvládnutí vysoké školy
Ahoj, potřebuji vaši radu, já sama už jsem bezradná. Jedná se o to, že jsem nastoupila na VŠ, bohužel jsem si špatně vybrala obor. Studuji v podstatě dvouobor jazyků. Jeden jazyk mě baví, no jenže problémem je druhý jazyk. Už v prvním ročníku jsem nezvládla pár zkoušek, ale před rodiči jsem se tvářila že všechno jde jak má, nechtěla jsem je zklamat, řekla jsem si že však se nic neděje, zkoušky dodělám ve druhém ročníku. Jenže přišel druhý ročník, a zkoušky se mi ani tak nepodařilo udělat. Což tedy znamená, že mě čeká vyhazov ze školy. Z jedné strany se mi asi ulevilo, protože už tuto školu psychicky nedávám. Z druhé strany se mé psychické zdraví ještě zhoršuje, protože vím, že strašně zklamu celou rodinu, a pravděpodobně mě vyhodí z domu, a já nemám kam jít. Co bych měla dělat? Pokud je tady někdo, koho vyhodili z VŠ, jak jste to řekli doma rodičům? Myslíte si že by mělo smysl se o rok pokusit o jinou VŠ, nebo se mám prostě smířit s tím že na studium na VŠ nemám?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nekoukej na svou rodinu. Pokud ti to nejde, odešla bych, než se trápit. Začni si hledat práci. Doma to normálně řekni, vysvětli. Pokud máš rozumné rodiče, tak to pochopí, pokud ne, k životu je do budoucna nepotřebuješ. Budeš chodit do práce, najdeš si partnera a budeš mít svou rodinu. Já neudělala jednu státní zkoušku, to víš, že děda s mamkou byli naštvaný. Ale co, našla jsem si práci, manžel mě miluje, žiji s ním a ne s mamkou a dědou. Vztah máme tak nějak dobrý no, ale jsou rádi, že pracuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spousta lidí co znám odešla z vysoké školy. Všichni se uplatnili v podobném oboru.
Jako rozhodně to nevnímám jako ostudu. Je to zkušenost. Buď ti to jde nebo nejde, buď tě to baví nebo nebaví. Určitě to není nic co by měl člověk dělat nad vlastní sílí nebo kvůli očekávání někoho druhého. Na tom štěstí nestojí.
Teoreticky můžeš do budoucna nastoupit znovu nebo zkusit nějakou VOŠ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže ten jeden jazyk (obor) ti šel a zkoušky se nepodařily z toho druhého? Zkusila bych si podat přihlášku na jednoobor (pokud se ten jazyk dá studovat samostatně), v září bys nastoupila znova a požádala si o uznání předmětů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to je mi te lito, ze mas takove stresy kvuli tomu, co na to rodina. To je u vas doma opravdu takovy tlak na to, mit VŠ?
Syn skoncil ve tretaku, rozhodl se jit jinou cestou, a ja to beru tak, ze je dospely a je to jeho rozhodnuti.
Nikdy bych se na nej za to nezlobila, i pres to, ze me to mrzi, ale abych ho kvuli tomu vykopla z domu, tak to opravdu ani nahodou.
Verim, ze se ti ulevi.
Moznost zacit jinde asi mas, ted je otazka, jestli chces. Sama vis nejlip, jestli na to mas, nebo by to byly akorat dalsi nervy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Doporučuji přerušit studium a pokud k tomu budeš mít papír od doktra, půjde to nejen bez problémů, ale dost možná budeš mít možnost semestr začít znovu. Jakmile to necháš vyhnít, tak půjde o ukončení studia nebo vyloučení a už se ti ty roky budou započítávat do neúspěšného studia a když někdy v budoucnu budeš chtít studovat, budeš muset za nějaké roky platit a za semestr je to k 20 tisícům.
Přeruš studium a nejlépe s papírem od lékaře, že tvůj zdr. stav vylučuje studium nebo něco takového. Zprávu na studijním ukazovat nemusíš, bude stačit něco dodatečně napsaného od lékaře a požádej ho o to.
Díky tomu přerušení nebudeš muset tu školu dokončit, ale klidně jít jinam. To přerušení je de facto napořád, ale máš pořád ty roky zdarma.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli by tě vyhodili z domu, jsou to kre… Zkus si podat přihlášku na jednoobor a dotáhnout ten jeden jazyk. Jak tu píše saddreamer, mohou ti uznat předměty a budeš to mít rychlejší. Zajdi poptat na studijní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odešla jsem ze dvou vysokých škol sama (špatný výběr oboru, ano, 2×, jsem jelito
) a to poslední, na co jsem koukala, bylo zda tím někoho zklamu. Dodnes mě to nemrzí, vím, že vystudované obory bych dělat nechtěla. Rodiče mě vždy podpořili, chtěli hlavně, abych byla v životě šťastná. Přeju ti, ať se v životě řídíš víc tím, co sama chceš, než tím, co chce okolí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zelenákvětinka123 píše: Více
Jestli nechceš pokračovat, odejde sama co nejdříve. Studium oficiálně ukončí.
Prihlas se znova na jednobor a nechej si uznat shodné předměty (jak poradili prede mnou).
Problém je, že neúspěšně studium se odecita. Příklad - máš bezplatně 4 roky na bakalari. Studuješ 1 a pul roku, studium nedodelas, zůstane 2 a půl roku bezplatného.
Počítá se na dny. Takže jestli bys ráda na jednoobor, ukončí aktuální rychle (z důvodu těch doplatku). Přibližně půl roku budeš doplácet na dalším oboru, částky 20 až 30000 i více za semestr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@NaNicemNezalezi píše: Více
Není pravda. Může přerušit a jít jinam, ale až přerušení skončí, doba neúspěšného studia za započítává (je jedno jestli studium bylo přerušeno nebo ne).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nepočítá se doba „preruseneho studia“. Předchozí neúspěšně studium se normálně počítá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co plánuješ dělat, jak dostaneš vyhazov z vysoké? Musíš na UP nebo rychle najít práci, abys měla zajištěné zdravotní pojištěné, které je povinné.
Teď nemusíš řešit, dokud jsi student.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pro rodiče by mělo být prioritou to, abys byla v pohodě. Neudělala jsi nic špatně a nikomu nic nedlužíš. Mít vysokou není povinnost dítěte vůči rodičům. A pokud by tě kvůli tomu vyhodili z domu, tak jsou to špatní rodiče. Už jenom to, že tě to napadlo známka toho, že něco z jejich strany není dobře ![]()
Drž se.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@jejjej píše: Více
Jo, asi tak nějak spíš to je. Ale je prostě důležitý něco dělat, aby se jí zbytečně nepočítal ten čas další, kdy do školy chodit nebude. Ale teď by to přerušit mohla s tím, že by to pak chtěla třeba dokončit. Ukončit to může i později, nebo ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako rodiče by mě to mrzelo, ale nakonec bych si řekla, že jsi dospělá a je to tvůj život. Samozřejmě předpokládám, že míníš začít pracovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit