Poradna pro látkování a látkové pleny
Miloslava Ščerbová
V sama doma říkal nějaký odborník, že to není žádný řešení(hlavně u malých dětí. U větších prý se to tak řešit může a dokonce se na to prodávají nějaký senzory) a že dítě usínající bez plenky je podvědomě ve stresu, když ho probudíte vyčůrá se, ale nevnímá to. Navíc říkal, že tento problém se (noční počůrávání) řeší až od pěti let věku. Tenkrát jsem si řekla, že to nebudu hrotit a jak jsem psala, malá jednoho dne přišla s tím, že už to ,,pochopila a nechce plenku,, dřív to podle mě nemá cenu hrotit, dokud si na to dítě nepřijde samo. V poledne jsem jí dala prostě vyčůrat před spaním a v poho. A přes den byla sama bez plen od roka a půl(prostě jsem jí tu plenu už nedala a to ani do auta) Sice nehody byli, ale vydržela jsem. Myslím, že přes den je to o trpělivosti a naučit se to dá.
Nelluška píše:
V sama doma říkal nějaký odborník, že to není žádný řešení(hlavně u malých dětí. U větších prý se to tak řešit může a dokonce se na to prodávají nějaký senzory) a že dítě usínající bez plenky je podvědomě ve stresu, když ho probudíte vyčůrá se, ale nevnímá to. Navíc říkal, že tento problém se (noční počůrávání) řeší až od pěti let věku. Tenkrát jsem si řekla, že to nebudu hrotit a jak jsem psala, malá jednoho dne přišla s tím, že už to ,,pochopila a nechce plenku,, dřív to podle mě nemá cenu hrotit, dokud si na to dítě nepřijde samo. V poledne jsem jí dala prostě vyčůrat před spaním a v poho. A přes den byla sama bez plen od roka a půl(prostě jsem jí tu plenu už nedala a to ani do auta) Sice nehody byli, ale vydržela jsem. Myslím, že přes den je to o trpělivosti a naučit se to dá.
kazde dite je na odplenkovani na noc vyzrale same, jak uz jsem psala, ja to taky nehrotila, ale kdyz si malej sam rikal, tak jsem to brala jako signal…a to mel dva roky a mesic…nekde jsem cetla, ze plinku na noc by melo dite odbourat do tri let.
Zakladatelka nepise, ze ma problem pres den.
JO píše, že jí netrápí noc, ale den přes poledne kvůli školce.
přes den je syn uplně bez plenky už dlouho ale v noci to nejde ![]()
tak ja jsem to pochopila, že chce poradit na noc a že přes den nemá problém.. ![]()
Pokud je přes den zcela bez „nehody“, v noci bych jednou vzbudila (před půlnocí/až bych šla sama spát - záleží kdy dítě usíná) a nechala vyčůrat (vzbudit do bdělého stavu). Před spánkem (odpoledním i nočním) bych dala vyčůrat. Pomáhají také různé vymyšlené příběhy o zvířátkách, která se také naučila nečůrat při spinkání. Při zjištění „nehody“ po spánku dítě nekárat, když se povede, že zůstane suchý, velmi chválit/odměnit. Na odměně je dobré se předem domluvit (mělo by to být něco, co má dítě rádo). Většinou jde o to, že dítě si neuvědomuje, že se mu v noci chce čůrat/kakat. Toto se potřebuje naučit. Časem se začne budit samo.
Je důležité uvědomit si, že odplenkování na spaní může trvat až rok od doby, kdy dítě přestane nosit plenky přes den.
Ve školce je dobré na toto pedagogický personál upozornit, aby se dítěti v tomto ohledu více věnoval (dohlídl na vyčůrání před spánkem).
Synovi v listopadu byly dva roky. Před spaním dám vyčůrat a stejně pak má mokrou plínku, domlouváme se, že pokud bude suchá, tak nalepíme nálepku, tak jsem ho naučila na nočník a záchod, ale zatím se to povede málokdy.
ivulk píše:
mě by to přez noc ani nevadilo to budu doma tak ji muze mit jak bude potrebovat, ale pri tom odpolednim spanku je to problem..protoze to mi ho do te skolky nevezmou..ted je mu 2,5 a plinku ma mokrou v poledne kazdy den
tak tady psala toto: no to je jedno, myslím, že ve školce chodí hromadně čůrat před spaním, alespoň v té naší, tak by to neměl být problém. A jak jsem psala, pět měsíců je dlouhá doba a určitě se to do té doby naučí.
Nelluška píše:ivulk píše:tak tady psala toto: no to je jedno, myslím, že ve školce chodí hromadně čůrat před spaním, alespoň v té naší, tak by to neměl být problém. A jak jsem psala, pět měsíců je dlouhá doba a určitě se to do té doby naučí.
mě by to přez noc ani nevadilo to budu doma tak ji muze mit jak bude potrebovat, ale pri tom odpolednim spanku je to problem..protoze to mi ho do te skolky nevezmou..ted je mu 2,5 a plinku ma mokrou v poledne kazdy den
tak to se omlouvam, to jsem nejak preskocila. ![]()
… já bych se přikláněla k tomu, že je blbost dítě v noci budit na čůrání. Ségra to dělala, dělá to do sedmi let! a stejně mají občas nehody ještě teď. Protože si pánové (7 a 4) na to zvykli, že se nemusí hlídat sami, ale že to maminka v noci obstará! Takže bacha na to, čůrání má být přirozené, že se prostě vzbudí sám, ne aby se dítě spoléhalo na někoho jiného… a že se začne spoléhat, to začne a velmi brzy! A pak to není sranda odnaučovat.
dcerka od me sestry mela plinu pres den i noc do dvou a pul let, segra to proste neresila, protoze se to nedalo resit…pak jednoho krasneho dne plinku sama odhodila, sedla na nocnik a byla bez ni i v noci a bez nehod…
jeji druha dcera se naucila na nocnik od naseho prcka, je o mesic starsi a plinu na noc porad ma, protoze hodne v noci pije…
ja zadnou metodu neodsuzuji, na kazde ditko plati neco jineho…ale znam i pripady maminek, co to nechaly na samotnem ditku a nic se nedelo…:-/
urcite je lepsi, kdyz si prcek zacne rikam sam, pro buzeni v noci taky nejsem, ale asi nejsem tak odvazna na to, abych tvrdila, ze je to hloupost.
kazdopadne drzim pesti at se to povede!
ivulk píše:
ahoj, máte některá recept jak naučit dítě spát bez plenek? za pul roku jdeme do školky tak mam strach abysme to vůbec stihlipřes den je syn uplně bez plenky už dlouho ale v noci to nejde
A spi celou noc v klidu?
Tak dceru jsem učila tak, že na nočník hned po probuzení, pak během dne jsme posazovali panenky a medvídky
a přiznám se, že byla doba kdy jsem opravdu nemyslela na nic jiného. V noci jsem ji nechávala spát na podložce, nějakou dobu se počurávala a vzbudila se až ji to studilo. A mám dojem, že proto začala vstávat sama. No a u syna to mám bez práce, ségra ho všemu naučila, je od 2 roku bez plény, jen občas si cvrkne když je dlouho venku ![]()
Držím palce ![]()
myslela jsem to tak, ze pres den je uplne bez plenky, ale ne na poledni spanek to mu ji davam..jde mi vlastne hlavne o to spani..kdyz bude potrebovat plenu na noc az bude chodit do kolky tak je mi to jedno ale v poledne pri spani ve skolce ji mit nemuze.. tak zkusim ho nechat vycurat tesne pred spanim a uvdime jak to bude probihat..:-)
ano celou noc spi v klidu..nekdy se vzbudi a vleze si k nam do postele..ale uricte se nevzbudi na curani..
Tak v noci když se vzbudí napit, vyčurat dávám a spi pořád s námi, tak se mi to lépe hlídá