Nočník - povzbuzení pro maminky
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
nočník - povzbuzení pro maminky
Ahoj maminky, dlouho jsme se opíchavali s nočníkem, tak jsem si řekla, že vás, které s tím právě bojujete, trochu povzbudím.
kolem sebe jsem vesměs slyšela „počkej, až to přijde, tak to přijde, nemá smysl spěchat“, ale taky „on má už přes 2 roky a pořád má plínku?“ něco po druhých narozeninách (na začátku dubna) jsem čekání nevydržela, a začala vysazovat. a sebrala na doma plínku. a pořád jsem přepírala počurané a pokakané tepláky. po týdnu snažení, a bez absolutně žádného výsledku jsem to vzdala. nemělo to smysl, to bylo vidět. znovu jsem to zkusila na začátku června. tentokrát bez tepáků, prostě doma chodil s holým zadkem. už bylo teplo, a pro mě to bylo pohodlnější a rychlejší. první 3 dny jsem zase utírala čuránky a sbírala hovínka, ale pak…si na nočník sedl sám. od té doby, až na občasnou nehodu (nestihl doběhnout) doma chodil na nočník sám. ale běda. jakmile jsem mu nasadila tepláčky nebo slipky, klidně se počural, pokakal…tak to bylo celý červen, v červenci jsem se ale obrnila, a začala ho přes všechna rizika s tím spojená brát bez línky i ven. prostě jsem ho každou hodinu dávala vyčurat, a hotovo. a tak jsme to dělali celý červenec - doma na holo, v pohodě. venku v kratasech - dávala jsem ho vyčurat a dobrý. pokud jsem ho nechala, počural se. už byl i na noc bez plínky, protože ji měl delší dobu suchou, a ráno si hned sedl na nočník, ale ty kalhoty nám v tom prostě dělaly hokej. a před 14 dny o víkendu mu něco secvaklo v hlavičce, a začal si říkat. řekl si jednou večer u ohně na zahradě, a pak už si říkal pořád. párkrát si ucvrkne, když se zabere do hry, ale vždycky se zarazí a doběhne, že chce čurat. takže u nás už zdárně splněno.
ne, nechci se tady pochlubit. v 28 měsících začít chodit konečně na nočník není žádný terno, to vím
ale chtěla jsem tím dát naději maminkám, které s tím bojují, aby vydržely hlavně s nervama. ono to přijde. akorát že třeba později, než by se vám líbilo
zajímalo by mě, kdybych ho nechala úplně být, jestli by si taky začal sám říkat ty 2 týdny zpátky?? nebo by to vydržel až do 3 let? a proč to někomu secvakne ve 2 a půl a někomu ve roce a půl? to je mi fakt záhada ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Každý dítě je jiný, některému to „secvakne“ dřív, jinému pozdějc. Náš malej je taky na plínách, ale já to neřeším, ono mu jednou dojde, že se mu chce čurat nebo kakat, na nočník vysazuju před/po spaní a víc nehrotím, dle mě to nemá cenu se nervovat, toť asi muj názor ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@baruska.provazek no mě by si teda nepovzbudila, představa sbírání bobku po bytě a utírání čůrání nevím no
to fakt není moje představa odplínkování ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to měla celkem blbý, že jsme v baráku 2 maminky se stejně starýma dětma - manželova ségra má o 10 dní mladší holčičku. a nějak spolu úplně nevycházíme. teda spíš se nevyhledáváme
no a to bylo pořád „ona je bez plínky“, „na dvůr bez plínky“…jako jasně, všichni říkají nenervuj se, ale ono to člověku na náladě nepřidá
člověk ví, že to není soutěž, že to stejně neuspěchá, ale stresuje to, no.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlépkaD píše:
@baruska.provazek no mě by si teda nepovzbudila, představa sbírání bobku po bytě a utírání čůrání nevím noto fakt není moje představa odplínkování
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@baruska.provazek píše:můžu tě ujistit, že já měla ze začátku taky zcela jiné představy
no já několikrát už odplínkovala, a nikdy ne takhle. Vždycky v klidu, bez stresu a nic jsem nesbírala a dokonce dřív než ve 28 měsících. Tím nechci machrovat, to fakt ne. Jen že se z toho dělá víc než to je. Jako skoro se vším co se týče dětí. Možná kdyby jsi to zkusila za měsíc bylo by to bez sbírání a utírání.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže, jestli dobře počítám, 2,5 měsíce nervování se.
Máš výdrž. Já ani manžel jsme ji neměli a počkali jsme na ono „sepnutí“ a bylo to ze dne na den v klidu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě se kluk odplenoval v 26 měsících. Impuls přišel od něj. Bylo to ze dne na den, do měsíce byl bez pleny i v noci. Byl zkrátka připravený, měl ukončené všechny fáze, kterými si děti při učení čistoty musí projít a bylo to bez práce, bez nervů, bez mého hlídání nebo připomínání. Zkrátka se odplenoval a od prvního okamžiku to měl pod kontrolou.
Na tvém popisu nic povzbuzujícího není.
Rozhodně bych 2,5 měsíce nelítala každou hodinu s děckem na nočník a už vůbec bych si nenechala kálet a čůrat všude po bytě. Opravdu jsem čekala na vhodný okamžik a radši jsem si tohle ušetřila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ukulina píše:
Takže, jestli dobře počítám, 2,5 měsíce nervování se.Máš výdrž. Já ani manžel jsme ji neměli a počkali jsme na ono „sepnutí“ a bylo to ze dne na den v klidu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě bylo vysvětleno, že čurání u dětí má několik fází. Dítě se počůrá a uvědomuje si to, pak si řekne, ale už to teče, no a až naposled dítě řekne, že chce čůrat a dokáže i chvíli vydržet, než dojde na záchod. MUDr. říkala, že je to o dozrání mozku (jednoduše řečeno). To, že některé vychytávají nějakou pravidelnost, je možné, ale v podstatě nic moc neurychlí. První dítě jsem honila a bylo bez plynek kolem 22 měs.,na mladší nebyl čas a ta už od od 18 měsíců byla bez plynek i v noci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kazde dite je jine. U starsi dcery mam takove zkusenosti - odplenkovat jsme zacaly v 1,5 roce, kdy sama pochopila, co curani je. Plenku mela, trenovaly jsme chozeni na nocnik po spani, pred koupanim… Postupne jsem sebrala plenku pres noc, pak pres den, do auta, na prochazky. Ve 22m byla uplne bez pleny nenasilnou cestou, ve 24m je temer bez nehod, rekne si nebo dojde sama. Kamoska to parkrat zkusila a ditko ignorace, odlozila to na 24 mesic a dite ihned pochopilo a je zcela bez nehod. Jina kamoska posazuje od kojeneckeho veku, dite v roce chapalo, co se po nem chce, nicmene ted ve 27m se stale pocurava, protoze je zvykle, ze curani za nej hlida mama.
Mladsi dcera vubec na nocniku nevydrzi, nechape, co se po ni chce, je ji rok. Synovec, stejne stary, chodi od 10m, rekne si o kakani.
- Citovat
- Upravit
@baruska.provazek tak já to měla podobně, ale teda mnohem dřív, protože jsem musela od dvou let malého do práce, takže tenhle kolotoč dobře znám
jo kdyby u nás ty školky nebyly tak přísné tak je to v pohodě, ale když musíš mít dítě na den bez plen i bez dudla, protože ho jinak nevezmou, zkrátka to jinak nejde a navíc znám děti, kterým to vážně samo neseplo ani po třetím roce věku, takže budˇv klidu, zvládly jste to docela rychle nám to trvalo bohužel mnohem déle, a že už to byly nervy ti myslím nemusím říkat, měj se ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každé dítě je jiné, ale já bych to teda takhle nedělala…holka si na to přišla sama, prostě jsem jí jen ukázala nočník, párkrát na něj posadila a v pohodě…To by mě mohlo, abych lítala po bytě a sbírala bobky! To bych jí tu plínu radši nechala. Ted je jí 20měsíců a plínku už má jen na noc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No náš kluk je taky už skoro měsíc bez plíny přes den doma, sám si začal říkat na nočník. Někdy se stane, že si čůrne na zem, tak jde hned do plíny. Naštěstí si říká o nočník, i když má plínu, takže plínu sundáme, vyčurá se a pokud už ten den den kadil, tak zůstane bez ní. Neumím si představit sbírat bobky v bytě, kde jsou většinou koberce - u nás
sice má většinou bobky, ale i tak
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit