Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky holky, máme takový problém, tak bych potřebovala poradit. Mám syna 2,5 roku už chodíme do školky. Doma normálně chodí na záchod, jak na malou tak i na velkou. Ale ve školce to na velkou prostě pustí do kalhot, ale na malou tam chodí normálně na záchod. Co s tím? Učitelka říká že to dělá pokaždé na procházce, ale mě to prostě nedělá 🤦 Už jsi začínám připadat jak Tatarka ![]()
Nové prostředí, bez mámy, stres
můj dvouletý syn má pořád pleny, odmítá hrnec. Takže bude mít plenku asi i ve skole nebo nevim ![]()
Příspěvek upraven 14.05.25 v 18:54
@Hannah pipi píše: Více
Náš odmítá ve školce chodit na velkou úplně. Předtím to pleny i dvakrát, během školky a teď nic.
@stinga fakt? To jsi mě uklidnila. Mamka do mě kutí, že by už mě ideálně na záchod. Jenže násilím ho na tom hrnci přeci držet nemůžu ![]()
@Hannah pipi píše: Více“Už chodíme do školky” Ty tam také chodíš?
On normálně na záchod doma jde, ve školce pouze na malou a na velkou to prostě pustí do kalhot, a nějak ksem z toho zoufalá no ![]()
Je ještě malej, má na to nárok. To určitě i učitelka ví
Navíc ve školce je to prostě jiné než doma. Spousta dětí se tam i počůrá protože je třeba moc zabraná do hry a podobně. Nestresovala bych, doma bych pokračovala v tom co vám funguje a ono to naskočí i v té školce ![]()
Hodně bych zvážila to nějak víc hrotit, dítě stresovat a podobně. Potom to dítě začne zadržovat a je to problém na roky. Jsou tu o tom desítky diskuzí. Dítě je na tohle hrozně citlivé. Hlavně v klidu, není to konec světa.
@xavierka píše: Více
To už jsou malému 2? Nechceš dát zase nějaké fotky do tvé diskuze? ![]()
@Hannah pipi píše: Více
Nemohla by ho učitelka poslat s nějakým předstihem před procházkou? Ale pokud se mu na procházce rozhýbou střeva a chce se mu, tak co má chudák dělat, no…
@xavierka píše: Více
Dvouletý má fakt ještě dost času…dokud to nepochopí a sako.mu to nedocvaknennema smysl to nějak lámat přes koleno…dcera měla pleny taky ještě skoro ve 3 letech i přes den a pak to najednou secvaklo…na delší cesty je měla ještě nedávno protože měla problém dojít si někde jinde nez doma nebo případně teda ve školce. A na noc je má ještě ted…skoro ve 4…spí tak hluboce že ji ta potřeba v 50%pripadu nevzbudí, tak radši ji dám plenku než aby byla smutna tojo že má mokrou postýlku, že něco nezvládla…synovi byli 2 v prosinci, taky na nočník nechce, teď se naučil že po spaní po obědě si vždycky na chvíli sedne a občas si sedne i když vidí starší že jde…ale málokdy něco pustí..ještě to prostě nechápe…
@Aletheia ja to chápu nespěchám, je moc šikovný. Ale paní učitelka je z toho taky špatná. A mě to trápí. Není to soukromá školka a státní se nechce tímhle zabývat, bohužel. Tak jestli to nebude lepší tak myslím že prcka asi vyloučí. No uvidíme, jen jsem se chtěla trochu uklidnil že v tom nejsem sama ![]()
Vyloučit dítě z MŠ lze jen ze závažných a zákonem definovaných důvodů, což pravidelné vyměšování do kalhot při procházce není. Ale ano, teoreticky lze po zákonných zástupcích vyžadovat, aby si dítě přišli umýt či přebalit, protože toto není v náplni práce učitelů. Právo na vzdělávání v MŠ má každé dítě, bohužel tedy i to, které pravidelně nedokáže ovládat své potřeby, kdy to není jen jednorázová záležitost. Státní mateřské školy musí přijmout spádové dítě i pokud je ještě na plenách, což mnoho rodičů neví a zároveň ho kvůli tomu ani nesmí vyloučit, ale pokud chtějí, tak mají způsoby, jak toto rodičům znepříjemnit. 🤷
@curria píše: Více
mhm - takže rodičům se nesmí znepříjemňovat, ale učitelky to můžou mít super příjemné, když budou mít vzdělávat dvacet pokaděných dětí
![]()
@stinga píše: Více
Hele já sama v MŠ učím, mně to říkat nemusíš. 😀 Naštěstí v soukromé, i když pořád je akreditovaná, kde si bohudík můžeme dovolit děti na plenách nepřijmout a také je od jisté doby už nepřijímáme. 😇 I když pracuju s malými dětmi, tak jsem pořád jejich učitelka a ne chůva nebo osobní asistentka, takže tleskám každé ředitelce, která se za své pedagogy postaví a nenechá je vzdělávat těch dvacet pokaděných dětí, jako ta moje. 🤷
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.