Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj holky,
mám 10 měsíční holčičku. V létě jsem ji hodně nosila v šátku, vyhovoval nám nejvíce úvaz kapsa na břicho. Těď přes zimu jsem nošení omezila, ale ráda bych se k tomu zase vrátila. Chtěla bych ji nosit hlavně na zádech. Nemáte někdo typ na pohodlný a bezpečný úvaz na záda. Díky za každou radu.
Jana + Kajka (10m)
Ahoj Jano,
podrobnosti o úvazech šátku jsou na e-miminu v části „Rady a tipy“. Jsou tam i úvazy na záda. Já jsem nosila v šátku neteřinku a té se nošení na zádech nelíbilo, takže nakonec jsem nosila pořád na břiše. V zimě pod bundou. Ale každé mimi je jiné, některým určitě úvaz na zádech vyhovuje.
Ulrika
Jani, kapsa jde uvázat i na záda, nám se to osvědčilo.
Alice
Ahoj Alice, nemohla bys prosímtě popsat, jak se to dělá? (Kapsa na záda) - šátek používám, hlavně teda kapsu vpředu. Díky Sylva
úvaz na záda
Pouze pro děti, které již pevně sedí!!
1. Dítě si po:,–(íš za záda, přehodíš mu za zády šátek a mírně dotáhneš. Šátek leží rovně přes záda a prochází po bocích dopředu.
2. Šátek vepředu zkřížíš přes hrudník, přehodíš pásy přes ramena a dítěti přes záda.
3. Zkontroluješ hmatem, jestli jsou pruhy správně, nadzvihneš si dítě pod zadečekm, mírně se předkloníš a vstaneš.
4. Protáhneš pásy dítětí do kříže mezi nohama a vpředu zavážeš.
Alice
Ahoj, malou musím nosit, protože je silně dráždivá. Pomáhá to, zklidňuje se. Někdy se vzpouzí, někdy hned usne, je ot boj. Ale nejhorší jsou tady ty hice, hned je mokrá a já taky… jsem fakt ztahaná. Poradíte?
Funkční prádlo pro malou i pro tebe
hodně oblíbené je třeba merino, je to sice dost peněz, ale fakt funguje a při častém nošení se vyplatí. Pro mímo klidně kup velkou velikost (já koupila nedonošeňátku triko 74 a gatě 80
), ono se to zahrne a dýl to vydrží ![]()
Jo, funkční prádlo
Moira extremlight, klidně o několik čísel větší, mají trika s psaníčkovým výstřihem, stačí tam lupnout na ramínka patentek.
Merino jsme měli tričko tenoučký od engela a teda byli jsme oba vařený a břicha zapotničkovaný. Možná tak ještě merino+hedvábí, ale ta moira mi přijde nejlepší
@Etcetera78 @Gladys Holky, objednala jsem nám to funkční oblečení, protože asi jen tak nosit nepřestanu. Jak a jak často to prosím vás perete??? Na to nesmí avivíž a snad ani sypký prášek, že?
Děkuji moc
@avm3 a co jsi objednala? Já moiru peru v ruce, když to z dítěte večer stáhnu, tak to mrsknu do umyvadla, kápnu k tomu trochu jeho mycího gelu a když kolem toho jdu po uložení, tak to jen promnu, vymáchám, dám schnout, do rána je to suché.
Vlna je něco jiného, tu stačí vyvětrat, praní probýhá, až když je fakt špinavá či smrdí, což může být klidně jednou za měsíc. Musí se dávat pozor na teplotu vody, vlna se sráží a prací prostředek by měl ideálně obsahovat lanolin, protože pak se eliminuje možnost, že by kousala a taky to zlepšuje její životnost a odolnost
@Gladys Tu moiru extremlight, jak si doporučila
Objednala jsem pro sebe triko s krátkým rukávem a malé taky.
@Gladys Ahoj, omlouvám se, ale ještě budu otravovat. Jdu si pro radu. Malá se mi při uvazování dost vzteká, pak se uklidní, ale jak se zastavím, nebo si chci sednout, tak se začne budit a vzpouzet… je to normální? Mě z toho nošení v šítku asi jebne
![]()
@avm3 je to normální
ale neboj, s velkou pravděpodobností si zanedlouho zvykne a bude to v poho. Ale ze začátku to opravdu chce nasadit a vyrazit…třeba při čekání na autobus jsem vždycky provozovala amatérské břišní tance, aby maličká měla pocit, že se pořád jde, a nebudila se… ![]()
@avm3 potvrzuji, zcela normální. Sice se vyskytují i abnormální děti, které nevyžadují pohyb, ale jsou v naprosté menšině.
Běžný způsob. jak zvyknout mimino na šátek je navázat a okamžitě vyrazit ostrým tempem ven ![]()
@Etcetera78 @Gladys no jo, ale když nosím celý den a pořád, tak si chci taky odpočinout
začnu asi trénovat kočárek…
díky holky