Poradna o zdravém nošení dětí
Iva Gondeková
Ahoj maminky..Předem se omlouvám za založení této diskuze, vím že tu jich je spousta, ale na přečtení a hledání informací nemám moc času
..Potřebuji nutně nějaké nosítko a nějak se nemůžu dopátrat toho, jaké je lepší. Bohužel u nás ve městě se nikde neprodávají takže nemám možnost vyzkoušet a ze známých nikdo nenosil. Prckovi jsou 2m, doma ho utěší jen chození po bytě, chtěla bych ho využít i v létě na výlety, ale nějak pořád nevím jestli šátek, manducu nebo vak..Navíc už jsem zblblá velikostí u šátku, takže fakt nevím jaký..Líbí se mi tenhle http://www.promojedite.cz/…obily-i3612/, je to někdo, kdo s ním má zkušenost?
Prosím o jakoukoliv radu nebo tip ![]()
Ja zatim zkusenost nemam, ale na doporuceni znamych planuju nositko Babybjorn.. Uvazovani satku mi prijde zdlouhave ![]()
My máme manducu, malá je v ní cca od 2 měsíců a po celou tu dobu spokojená, z počátku jsem teda musela pořád jít, jak jsem se zastavila vzbudila se a brečela, ale později když už začala čumáčkovat kolem sebe kde se co děje a tak tak už jí nevadilo ani stát na místě. Prospala tam i mnohakilometrové výlety pěšmo. Pohoda, dobře a snadno se upěvňuje pro dítě je to pohodlné ergonomické, kyčle jsou ve správném uložení narozdíl od výše zmiňovaného babybjorn. Při nošení by kolínka měly být výš než kyčle nebo aspoň ve stejné výši, a dítě co nejvíce přimáčklé k matce aby byla dobře držena páteř která se sama neudrží jěště. Takže na toto myslet pokud pořizujete jakékoli nosidlo. ![]()
Koupila jsem šátek, malému jsou tři měsíce a nosím snad permanentně. Koupila jsem Girasol, je pevný a koupila už jsem zanošený. Prý je to lepší, aby nebyl nový, ale zanošený, tak jsem na mimibazaru koupila a je skvělej. Ještě se tedy učím úvazy, ale bude to fajn.
Já mám dlouhý 5metrů, může tím pádem uvazovat i tatínek, ale délka třeba 4,6 s myslím, že také postačí ![]()
Jinak žádné jiné nosítko nemám-jo klokanku, ale tu fakt nepoužívám ![]()
@MV313 píše:
Ja zatim zkusenost nemam, ale na doporuceni znamych planuju nositko Babybjorn.. Uvazovani satku mi prijde zdlouhave
a mě zase přijde předražená klokanka babybjorn jako vyhozené prachy. kup manducu, ergo, beco atd, nemusíš nic vázat a dítě bude v ergonomické poloze a nebudeš mu ničit záda a vydrží ti pohodlné nošení podstatně dýl…
@Denisa313 vzhledem k tomu, že neumím kolíbky, nosím od malinka vertikálně. Do manduky ho nějak neumím poštelovat od mala, takže nosím v šátku - na maličké miminko mi přijde asi nejvhodnější, šátek se velikostně krásně přizpůsobí. Leo je fajn šátek od miminka, ne že by to byl úplný univerzál až třeba na 15kg batole, ale tak do roka vám bude určitě sedět. Nosítko mi přijde dobré až na chodící dátě, případně na různé pochůzky s vyndavábím a nandaváním dítěte (pojížďky po doktorech, úřadech atd)
Záleží na tom, jak moc tě nošení chytne, jestli to pro tebe bude ryze funkční záležitost nebo se z toho stane koníček a budeš nošení prožívat trochu intenzivněji ![]()
Doporučuju nosenideti.cz, mimo jiné i fotogalerii, uvidíš, že nadšenců je spousta
@wildcat a jakou manducu jste měli? Já jsem se tedka dívala na liliputi a dočetla jsem se že je až od 4m
..Já myslela že jsou od narození, nebo je v tom nějaký rozdíl?
Babybjorn je visítko, to prosím ne (dítě v něm visí za rozkrok).
Šátek nebo manduca - záleží, na co se cítíš
S šátkem je víc uzlování, ale zas má daleko víc možností a navážeš si ho opravdu tak, jak chceš. Manduca bude jednodušší na aplikaci - zasuneš dítě a jdeš. Aspoň myslím, sama mám jen šátek.
Jo, a s šátkem je např. kapku problém sundat a navázat uprostřed bahnitého lesa
Oboje má své.
Myslím, že zapůjčení a případně následný prodej nabízejí i internetové obchody.
Nebo se ti ozve nějaká nosnice z Břeclavi a předvede.
Délka - my máme 4,7 m, protože nosí i chlap (190 cm). Na mých 170 cm je to tak horní hranice, ale zas si ji s tím navážu v pohodě na záda a stáhnu na prsou.
Jo, a šátek doporučuji s podélnými pruhy, abys mohla zkontrolovat, jestli se při vázání nepřetočil ![]()
Mam oboje. Manduca je super na poponaseni ale na delsi vylet je lepsi satek. Manducu prcek toleruje az od pul roku do te dob tam vriskal. Vyhoda manduci je ze neni tak slozite pripnuti a snadno se nosi na zadech nevyhody memsi dite se v ni snadno hrouti coz muze vest k nespravne poloze a neda se tak dobre dostelivat na telo takze vzdycky nekde trochu planda (to kazde nositko). Vyhody satku jsou ze podpori opravdu spravne navazani a dezeni pozice u ditete, da se na telo dokanale napasovat a dotahnout takze neni problem dite nest i nekolik hodin zvlast potom tezsi dite. Naucit se vazat satek neni zadna veda. Ja sama se to naucila na internetu ale daji se sehnat i kurzy kolem 300kc.
Ja jsem nejprve poridila elasticky satek Moby . Bylo to hlavne proto, ze v budoucnu jsem chtela presedlat na nositko, takze jsem nechtela do satku tolik investovat. Navic elasticky satek ma vyhodu v tom, ze uvaz nemusi byt tak precizni, povoli drobne chyby (hlavne co se dotazeni tyce). Navic jsem nejprve nosila v kolibce, coz v Manduce nejde. Pozdeji jsem zacala v satku nosit i vertikalne a nakonec jsem presla na Manducu. Malou bych urcite mohla v Manduce nosit i drive (ma integrovanou novorozeneckou vlozku), ale proste na male miminko mi prisel lepsi satek, zdal se mi takovy „kontaktnejsi“.
@Denisa313 Rozdíl je v tom, že manduca tam má všitou novorozeneckou vložku, neb novoš neroztáhne nožičky natolik aby mohl rovnou bez ní…
Jak ctu prispevky, tak asi budu muset prehodnotit vyber, co?
to je veci, clovek aby se v tom vsem vyznal..
@Denisa313 Vak určitě ne. Ten je tak na poponášení a ještě ne moc těžkých dětí. Jít s ním pár kiláků je o záda.
Šátek je variabilní, ale vyžaduje nějakou tu zručnost. Leo mám doma jen v jiné barvě. Je to silnější pevnější šátek a na léto teda moc není. Na nošení mimča mám MaM. Ale pokud kolem nemáš nikoho, kdo by nosil, a neuvážeš aktuálně ani panenku, tak bych se do něj nehrnula.
U nosítek dost záleží na osobních preferencích a rozměrech nosiče
Mám Manducu a jde, ale na delší tahání stejně beru šátek ![]()
Každopádně doporučuju vyzkoušet. Třeba V bavlnce mají půjčovnu, kde si můžeš něco osahat. A nějaké půjčování vede skoro každý větší web.
@Denisa313 manduca je jen jedna. Je to znacka nositka. A pokud porizovat satek tak ja preferuju nepruzne satky protoze se u vetsiho ditete neprovesuje. Mam znacku didymos velikost 4.7 metru. Merim 165 a zvladam s nim vsechny uvazy je to takova nejpouzitelnejsi velikost. A u satku plati ze je lepsi zanoseny nez novy. Je mekci a lepe se navazuje
@Denisa313 ještě dodám, že zrovna to leo je nositelné i jako nové, rychle měkne, já mám leo ringsling a je to fakt příjemný šátek.
Ale jinak obecně šátky, hlavně ty pruhy, bývají tužší a než se zanosí a změknou, může to trvat nějakou dobu, záleží na intenzitě nošení, vázání, praní…
Ja mam manducu, ma novorozeneckou vlozku, takze je v ni pohodlne i malemu miminku. Ja nosila syna od 3 tydnu. Z pocatku jsem musela nasazovat u zdcadla a zkontrolovat si, zda je maly soumerne, ale po chvili uz jsem to zmakla i brz zrcadla. Hlavni vyhoda pro me je rychlost nasazeni a sundani oproti vazani satku.