Nová práce - omyl nebo podraz?

Anonymní
27.8.16 09:39

Nová práce - omyl nebo podraz?

Moc zdravím. Řeším teď zajímavou pakárnu. Zajímaly by mě Vaše pohledy, názory i rady na danou věc. Vrátila jsem se ze zahraničí a začala hledat práci. Byla jsem ochotná jít kamkoli, přestěhovat se a do něčeho se zakousnout a někde se usadit. Dostala jsem 3 fajn nabídky. Jednu jsem přijala, přestěhovala jsem se 200 km od původního bydliště a hned jsem se do toho zakousla. Pracovní nabídka, kterou jsem písemně dostala byla fajn a dost na obsazení té pozice spěchali. Přijali mě v polovině měsíce na DPP, tak aby mě mohl zaměstnanec co odchází, zaškolit, s tím, jsme se paralelně dohodli na podmínkách smlouvy na HPP, kterou budu mít od prvního.
Smlouva by měla být sepsána dle pracovní nabídky - několikrát jsem se ujišťovala, že to tak bude - personalistka nechápala proč jsem se na to opakovaně ptala. Ujišťovala mě, že je to samozřejmost, že písemné přijetí pracovní nabídky je závazným právním jednáním jak pro firmu tak pro mě - což tak skutečně je a bezdůvodně od toho nejde jen tak bez následků odstoupit.
Jenže ke mě se postupně začali dostávat informace, podle kterých mi došlo, že v tom co mi nabídli jsou některé nadstandardní ujednání, které nejsou v té firmě obvyklé a že mi zatajili, že to místo je náhradou za člověka, který je dlouhodobě na neschopence a po uzdravení plánuje návrat - v současný době je to v nedohlednu…
Z personalistky to vypadlo v pátek - tj. důsledek pro bude takový, že smlouva nebude na dobu určitou, ale na dobu „neznámou“ - do té doby než se ten člověk bude chtít vrátit. Tj. něco jak kdybych byla náhrada za mateřskou, což mě neskutečně štve, ale nějak jsem to překousla.
Pak přišel další kiks ohledně těch „nadstandardních“ podmínek, od kterých se odvíjí tak zásadní věc - výše platu!
Všechno mi to bylo vysvětlené omylem ze strany personalistky, která je tam krátce a udělala chybu v pracovní nabídce, kterou mi předložila a kterou já jsem závazně přijala.
Nevím co teď s tím. Jsem neskutečně naštvaná, protože jsem kvůli nim odmítla jiné pracovní nabídky a s díky nepřijímala nabídky na další pracovní pohovory. Způsobili mi tím opravdu „újmu“ jako blázen a dobře si to uvědomují. Taky si uvědomují to, že pokud nepřistoupí na původní podmínky, tak můžu odejít z minuty na minutu a nebude v té firmě nikdo, kdo by mojí práci předal někomu dalšímu. Je to velmi zodpovědná a specifická pozice.
Co byste dělali na mém místě? Mám tvrdě trvat na původních podmínkách a riskovat, že mi to neprojde a já se opět budu muset stěhovat lán světa, shánět znovu bydlení a další práci nebo mám podlehnout?
Jinak fakt věřím, že to vzniklo omylem, v mém oboru není tohle běžné jednání. Nikdy jsem nic podobného nezažila a ani nikdo z mých kolegů, který v té firmě kdy pracoval.
Díky za každý názor.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2777
27.8.16 09:43

Trvala bych na podmínkách, které byly sjednány dříve. Máte to alespoň něčím podložené nebo je to jen mezi čtyřma očima?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.16 09:47
@Turante píše:
Trvala bych na podmínkách, které byly sjednány dříve. Máte to alespoň něčím podložené nebo je to jen mezi čtyřma očima? [/citace
Vše mám písemně podložené :).
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
27.8.16 09:48

@Turante Vše mám písemně podložené, jak nabídku tak její přijetí.

• Citovat
  • Upravit
2777
27.8.16 09:57

V tom případě trvejte na svém :nevim: Buď dostanete na co máte nárok nebo s vámi rozváží poměr, ale spíš bych to viděla na splnění podmínek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.8.16 09:57
@Anonymní píše:

Tak není o čem diskutovat. Tady jsou podmínky, které jste mi dali černé na bílém. Plňte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12893
27.8.16 09:59

Řekla bych, že to byl možná částečně omyl a částečně podraz.
Specifičtí a zodpovědní lidé na dobu určitou se většinou blbě shánějí.
Takže to asi radši zatajili, aby vůbec někoho sehnali.
Zbytek byla asi chyba.
Moje chování by se asi odvíjelo od toho, zda máš šanci dostat nabídku na podobné peníze jinde.
Buď bych si našla něco jiného okamžitě, pokud by mě to finančně nějak nepoškodilo.
Nebo bych zašla za nadřízeným, řekla že tě uvedli v omyl ohledně toho, že nemáš zaměstnání na dalších x let. Takže očekáváš alespoň vstřícnost ohledně platu, protože chyba se stala na 100% na jejich straně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
27.8.16 10:01
@Anonymní píše:

Trvala bych na dohodnutém a zároveň se velmi aktivně začala ohlížet po něčem jiném. Nepřekvapilo by mě, kdyby podobné podrazy vyplavaly i v dalších případech. A neměla bych moc výčitek při odchodu během zkušební doby.

Jen teda bude potřeba najít nějaké pohovorově vhodné vysvětlení, proč hledáte něco jiného. Vysvětlení protože ti pitomci co jsem pro ně začala dělat jsou podrazáci nepůsobí dobře a to i když je to pravda…

Ovšem vypadá to, že jste vysoce kvalifikovaná a furt jede konjunktura, takže vaše pozice na vyjednávání je dost silná.

Navíc jste v současné firmě už zaučená…

Příspěvek upraven 27.08.16 v 10:04

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6061
27.8.16 10:02

Taky bych trvala na původních podmínkách - zvlášť když je máš písemně podložené. Jestli je to specifická práce, máš dobrou vyjednávací pozici a nebála bych se toho. Lepší pro ně připustit, že udělali chybu a nastavit ti podmínky tak, abys neodešla - než aby narychlo někde někoho sháněli a „práce“ stála. Podmínky byly dané, máš to písemně, hodně jsi pro to udělala - stůj si za tím - minimálně ke kompromisu, který by pro tebe byl přijatelný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.16 10:10

@Sany80s Něco by se asi našlo, ale teď je úplně jiná situace v shánění práce v mém oboru, jelikož v červnu vylezlo ze škol spoustu absolventů. Ještě k tomu to bydlení - podepsala jsem nájemní smlouvu, navíc bych při hledání práce musela zas cestovat jak pitomec což stojí nemalé peníze. Oni absolutně porušili právní zásady smluvního jednání a na základě toho jsem přišla o pracovní nabídky, které ve srovnání s „novými“ podmínkami, byly prostě lukrativnější :(((. Chjo, to je fakt sladkej návrat domů :(. Jsem ráda, že si alespoň tady můžu anonymně pofňukat.

• Citovat
  • Upravit
3711
27.8.16 10:32

Já byhc v prvé řadě nedělala takové kroky jako stěhování (a všechny další věci a hlavně náklady) a vše bez smlouvy. A nějakou DPP a pak se dořeší - ne! Prostě chci smlouvu rovnou a hned, ať vím, co čeho jdu, zvlášť když podnikám takové kroky. Na co poteřbují u HPP takového času, aby se doladily detaily. Myslím, že tě celou dobu takali za noc, ale zase jeslti je to specifická pozice? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.16 11:12

@zvidavajanca A jak bys to řešila kdybys dostala pracovní nabídku stovky kilometrů daleko? Bydlela bys ve stanu? Navíc, ve většině firem se nastupuje k prvnímu. Měla jsem záruku v oboustranně písemně schválené pracovní nabídce - pracovní pozici ihned stáhli z nabídky, přepsali na mě firmě služební auto i přesto, že jsem byla na DPP, čerpala jsem i veškeré benefity stejně jako pracovníci HPP. Neměla jsem důvod je podezírat. Nějaká chyba na mé straně možná je, ale na jejich je mnohem větší a bude mít pro ně velmi špatné následky pokud se mnou nedohodnou. Dokonce se vystavují i riziku velkých pokut, pokud práci v následujícím měsíci neodvede kompetentní osoba s odbornou způsobilostí. Je otázka jestli jim to za to stojí a jestli si to před nejvyšším vedením dokážou obhájit. Z praxe vím, že „neprofesionální lemry“ jsou v tomhle v celku zdatné. Ale co už…

• Citovat
  • Upravit
66815
27.8.16 11:44

Do zaměstnání se nastupuje kdykoli, já snad žádnou pracovní smlouvu nemám od prvního. Já mám teď slíbenou práci nastálo, smlouva samozřejmě na dobu určitou. Po příchodu do zaměstnání jsem se dozvěděl, že žena se stejnou kvalifikací odešla nedávno na mateřskou. No, jsem zvědavá, jak dopadnu. Zatím se mnou jednají fér, uvidíme. Možná jsi ze zahraničí zvyklá na jiné jednání se zaměstnanci, vítej na divokém východě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2740
27.8.16 12:05
@Anonymní píše:
@zvidavajanca A jak bys to řešila kdybys dostala pracovní nabídku stovky kilometrů daleko? Bydlela bys ve stanu? Navíc, ve většině firem se nastupuje k prvnímu. Měla jsem záruku v oboustranně písemně schválené pracovní nabídce - pracovní pozici ihned stáhli z nabídky, přepsali na mě firmě služební auto i přesto, že jsem byla na DPP, čerpala jsem i veškeré benefity stejně jako pracovníci HPP. Neměla jsem důvod je podezírat. Nějaká chyba na mé straně možná je, ale na jejich je mnohem větší a bude mít pro ně velmi špatné následky pokud se mnou nedohodnou. Dokonce se vystavují i riziku velkých pokut, pokud práci v následujícím měsíci neodvede kompetentní osoba s odbornou způsobilostí. Je otázka jestli jim to za to stojí a jestli si to před nejvyšším vedením dokážou obhájit. Z praxe vím, že „neprofesionální lemry“ jsou v tomhle v celku zdatné. Ale co už…

Tohle je ze světa science fiction, tomu nějak nerozumím. Vy jste, ačkoliv jste neměla smlouvu či dohodu, čerpala benefity, bylo na vás přepsané firemní auto. No, ještě tam muselo být něco…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.8.16 12:27

@Sojkka Mluvím o době kdy jsem měla DPP. Tahle práce se bez auta dělá obtížně…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat