Nová práce - poradíte prosím?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
24.5.19 22:39

Nová práce - poradíte prosím?

Ahoj, prosím o zachování anonymu, díky. Mám příští měsíc nastoupit do nové práce. Částečně to bude něco, co umím, ale s přesahem do HR, což jsem nikdy nedělala. Navíc bych měla oslovovat jen programátory, a všude se píše, že programátorů je nedostatek, a firmy se proto předhání v benefitech, aby vůbec někoho nabraly. Takže se bojím, abych na tomto nepohořela. Prý nebudu obvolávat, jen psát maily.
Holky, které jste tu z HR nebo s tím máte jakoukoli zkušenost (myslím i z druhé strany) - co dělat a nedělat, abych se v práci osvědčila? Jasně že nepsat jeden hromadný mail, ale upravit to tak, aby byl osobnější, ale stejně… V mém okolí na takovéto maily nikdo záměrně nereaguje, o to víc se bojím, že mě vyhodí ještě ve zkušebce.
Moc díky za rady!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
483
25.5.19 08:41

Pohled z druhé strany. Je velmi důležitý si pořádně přečíst životopis na webech :). Když jsem měla životopis na Linkidin, tak se mi pravidelně ozývali z HR, aniž by si ho otevřeli a přečetli si ho. Viděli pouze Programátor a už si nezjistili, že programuji CNC mašiny, že mám zkušenosti v Catii a v podobných programech
a nabízeli mi různé programování od Linuxu, přes webovky. Po upozornění, že jsem strojařská a né „ajťák“, tak mi neposlali ani omluvu :)
Nebo jeden, který mě oslovoval v mužském rodě, místo v ženském, měl nachystaný jeden email a ten rozesílal. Ten se aspoň zastyděl a omluvil se mi :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.19 16:33

@Obeli Díky za reakci. Na toto si chci dávat pozor, protože vím, jak to lidi štve. Taky mi přišly přes Linkedin zprávy s „Vážený pane“, přitom je podle profilu evidentní, že jsem žena. :roll: A stejně jsi dobrá, že na takové nabídky reaguješ, já bych to rovnou smazala. Když si oni nedali čas, proč bych já měla plýtvat svým volnem?

• Citovat
  • Upravit
8664
25.5.19 16:44

Pohybuju se v oblasti HR a náboru v IT asi 7 let. Naučit se dá všechno, ale spíš záleží, kolik budeš mít času na zaučení se a hlavně zdali se ti někdo bude na začátku věnovat. Abys dokázala používat Linkedin efektivně, chce to opravdu trošku více času zapracování. Nábor v IT je jeden z nejobtížnějších na současném prac. trhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
25.5.19 20:06
@Anonymní píše:
@Obeli Díky za reakci. Na toto si chci dávat pozor, protože vím, jak to lidi štve. Taky mi přišly přes Linkedin zprávy s „Vážený pane“, přitom je podle profilu evidentní, že jsem žena. :roll: A stejně jsi dobrá, že na takové nabídky reaguješ, já bych to rovnou smazala. Když si oni nedali čas, proč bych já měla plýtvat svým volnem?

Beru to tak, že je to i slušnost, aspoň napsat odmítnutí, a občas mi i udělalo radost, když jsem je upozornila, že nedělají správně svou práci a že jsou tak trochu neschopní :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.5.19 20:43

@BrnackaM Díky za odpověď. Míru zaučení v tuto chvíli neznám, ale asi to nic hlubokého nebude. S Linkedinem pracovat umím jen minimálně - upravit si profil… Rozhodně si ho ještě před nástupem proklikám. Máš prosím nějaké konkrétní tipy, na co se zaměřit? Co ty sama využíváš a funguje ti to. Nebo tip na nějaký článek, kde jsou dobré, tj. fungující rady? A případně i tip, co dělat, abych nějakého programátora získala?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.5.19 20:44

@Obeli Tak to upozornění, že svou práci dělají blbě, to mě nenapadlo. :)

• Citovat
  • Upravit
483
25.5.19 20:50
@Anonymní píše:
@Obeli Tak to upozornění, že svou práci dělají blbě, to mě nenapadlo. :)

Je to jejich vizitka. S myslím, že na takové pozici, by se mohli víc snažit, než si přečíst první dva řádky, obzvlášť, když „loví lidi“ pro prestižní firmy. Nehledě na to, že to nevrhá dobré světlo na zadavatele :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8664
25.5.19 23:55
@Anonymní píše:
@BrnackaM Díky za odpověď. Míru zaučení v tuto chvíli neznám, ale asi to nic hlubokého nebude. S Linkedinem pracovat umím jen minimálně - upravit si profil… Rozhodně si ho ještě před nástupem proklikám. Máš prosím nějaké konkrétní tipy, na co se zaměřit? Co ty sama využíváš a funguje ti to. Nebo tip na nějaký článek, kde jsou dobré, tj. fungující rady? A případně i tip, co dělat, abych nějakého programátora získala?

Ty jo, to se asi nedá úplně generalizovat. rozhodně se podívej, jak se používá vyhledávání pomocí boolean stringů. Ideálně bys taky měla mít přímo recruiter účet na linkedinu, ne jen ten základní, s tím toho moc nenahledáš.
Jinak jak jsem říkala, IT je jeden z nejobtížnější marketů na trhu. Musíš oslovit cca 100 lidí, abys jich aspoň pár získala na pohovor, pak záleží kolik jich uspěje. Taky záleží, pro jaký jazyk ty programátory budeš hledat…C/Java/PHP/Python? Někteří se hledají líp, jiní hůř. Další věc je, jaké plat. ohodnocení jim bude firma schopná nabídnout, zdali je to vůbec konkurence schopné na trhu. A v neposlední řadě by to měl být zajímavý projekt, aby se na to vůbec někdo chytl. Kdo bude dělat pohovory? Ty nebo někdo jiný? minimálně potřebuješ nějaký tech. trenink, aby ses s těmi lidmi byla schopná obstojně bavit a neztrapnila ses.

Je toho spousta, z hlediska náboru je IT opravdu jednou z nejpropracovanějších oblastí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
26.5.19 01:27

Ahoj, vzhledem k aktuální situaci si myslím, že pokud se jedná o práci v jiném oboru jen s přesahem do HR, je dost možné, že firma má svoje HR a vzhledem k náročnosti IT pozic potřebuje pomoc. Pokud je tomu tak, určitě Tě zaškolí v tom, co budeš dělat, toho bych se nebála. Umím si představit například marketingovou pozici co v této oblasti vypomůže přetíženému HR, nebo naopak IT pozici od které budou chtít, aby mimo jiné i oslovovala budoucí kandidáty jejich „řečí“. Pokud to nebude Tvoje hlavní pracovní náplň, určitě se toho neobávej. Zaměř se na to co umíš. Naučit se něco nového není nikdy na škodu, tak nech strach doma, trochu si věř a pamatuj, že zkušební doba je pro obě strany a uvidíš sama jestli Ti to bude vyhovovat. Jestli bude firma neprofesionální a budeš se cítit jako „blbec“, neboj se ozvat. Tohle je aktuálně dost náročná disciplína i pro otrlé personalistky a může se stát, že bude firma „šetřit“ na nesprávném místě, a to je cesta do pekel. Držím palce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat