Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky (a samozřejmě i chlapi),
Do novostavby teď zařizuji novou kuchyň a jsem trochu v patové situaci, a to že fakt nevím jaký dřez. Do designu kuchyně by se mi líbil černý, a co si budeme povdat, ty granitové dřezy jsou prostě krásné! Jenže, trochu mě děsí cena nějakého kvalitnějšího a víc než cca 4-5tis na dřez v rozpočtu prostě nebude, takže bych musela volit z trochu levnějších značek (Lavello, Sinks, levnější Franke).
Dál se trochu bojím odolnosti granitu vůči horku. Když třeba slévám těstoviny/brambory a tak, tak horký hrnec stavím na odkap dřezu, jak se ot s granitem? Vydrží tuto teplotu?
Další možností je starý dobrý nerez. V různých diskuzích se setkáváms názory, že nerez už nikdy protože na tom jsou vidět kapičky. To mě třeba nikdy netankovalo, pro mě je nerez naprosto blbuvzdorný materiál. Co je jeho mínus je design, ten černý by prostě vypadal lépe, i když lednice bude taky nerez, tak by to asi nebyla žádná tragédie ![]()
Při brouzdání eshopy jsem potkala i tectonitové dřezy, ale co vím, tak to dělá jen Franke. Máte s tím někdo zkušenost? Je skoro nemožné na to najít nějaké recenze.
Kdo máte jaký dřez a jak jste spokojení? Pořád ještě nejsem rozhodnutí co si koupit ![]()
Pokud máte granit, měnili byste za nerez, nebo jste spokojení? Pokud jste spokojení, jakou máte značku a jak dlouho? Nebo máte s dřezem nějaké problémy?
P. S. tvrdost vody zatím neznáme (studna, rozbory ještě nejsou hotové) a na keramický dřez nejsou finance.
Rozhodně granit, ale na černém je vidět vodní kámen, ten je na údržbu ještě horší než nerez. Jsi s tím smířená? Osobně bych raději zvolila šedý, na kterém není vidět skoro nic. O tom tectonitu jsem jen četla a nevypadá to vůbec špatně, ale ještě to asi nemá tolik lidí, aby ses někde dočetla recenze.
Mame nerez obyc z hobbymarketu, vzala jsem ten nejvetsi co byl a je to k nezaplaceni, oproti tem pidi drezum ve vetsine kuchyni.
Mycka neni argument, slevam v tom brambory, myju hrnce, omyvam hromady zeleniny nebo ovoce, proste velikost je pro me cislo jedna.
Kapicky jsou videt (neresim), ale to pry na cernem granitu se delaji uplne mapy.
Jeste me kdysi v usa zaujalo, ze maji vsichni umyvadla a drezy z akrylatu nebo co to bylo, proste bez vystupku, to mi prislo taky blbuvzdorne.
Jinak ad navrh - suplik pod drezem…? A davat vse na sporak levou rukou…? (Byva drez vlevo, sporak vpravo, pro pravaka.)
Máme černý granit a už nikdy. Máme tvrdou vodu a vypadá strašně. A nic s ním nejde udělat, ocet, citron, speciální přípravky, nic. Znovu půjdu do nerezu, nějaké kapičky jsou nic, proti bílému povlaku, který prostě nejde ničím odstranit.
Za mně nerez, granit se mi nelíbí, je drahý a nejde vyčistit - na černém je vidět vodní kámen, na světlém budou časem fleky od jídla atd.
@prejeta_zaba píše:
Rozhodně granit, ale na černém je vidět vodní kámen, ten je na údržbu ještě horší než nerez. Jsi s tím smířená? Osobně bych raději zvolila šedý, na kterém není vidět skoro nic. O tom tectonitu jsem jen četla a nevypadá to vůbec špatně, ale ještě to asi nemá tolik lidí, aby ses někde dočetla recenze.
Já mám černej granit. Hodně lidí mě zrazovalo, že na tom půjde vidět vodní kámen. No … není to pravda.
A to ho mám už skoro 3 roky. A je jak nový. Člověk jen nesmí být líné čuně, víš? Stačí sem tam dřez vyčistit a je jak nový. ![]()
@bibi2233 píše:
Máme černý granit a už nikdy. Máme tvrdou vodu a vypadá strašně. A nic s ním nejde udělat, ocet, citron, speciální přípravky, nic. Znovu půjdu do nerezu, nějaké kapičky jsou nic, proti bílému povlaku, který prostě nejde ničím odstranit.
Já s tím teda fakt problém nemám … Ale po každém umytí nádobí dřez vytřu do sucha. Nenávidím, když zůstane mokrý dřez. To je pro mě prostě bordel a neuklizená kuchyň. ![]()
@Gracetheworld ještě zřejmě existuje černý nerez, který mě nadchnul, viděla jsem to běhat někde na instagramu (asi itálie nebo co), ale ať jsem googlila jak chtěla nenarazila jsem na něj, ale bylo by to řešení. ![]()
Za mě nerez, kuchyn je “pracovní” zóna a má byt hlavně funkční.
Jinak pokud mohu byt tak směla, zvětšila bych ve vašem plochu mezi lednici a dřezem a sporak dala “za roh”.
Při vaření přece jdeš do lednice, potřebuješ jídlo někam dat a očistit ho a nakrájet. Na to je nutné nějaké místo plus ten dřez. Hotové si das ke sporaku, přesunem se a varis. Přeci nebudeš od lednice a dřezu litat až pod okno a tam si to chystat?
když bys dělal přípravu mezi sporakem a dřezem, mas to taky naprd, protože si to tam umazes a nebudeš mít místo na ty připravené a očištěné věci na vaření.
@Lucie_Sx píše:
Jinak ad navrh - suplik pod drezem…? A davat vse na sporak levou rukou…? (Byva drez vlevo, sporak vpravo, pro pravaka.)
Tady to bylo kompromisní. Vpravo od lednice je ještě spíž, navíc kvůli oknu na levé straně tam není kam dát lednice aby byla zachována posloupnost prací, proto je to řešené takto. Každopádně teď už s tím nic neudělám, rozvody a všechno je hotové.
Pod dřezem bude výsuv s odpadkovým košem.
Moje idea je taková, že stejně příprava bude na ploše mezi dřezem a sporákem a pak z linky do hrnce budu dávat pravou rukou
Ono tam toho místa je dost, ze dřezu bych na sporák nedosáhla nai kdybych chtěla ![]()
@Semtex píše:
Za mě nerez, kuchyn je “pracovní” zóna a má byt hlavně funkční.Jinak pokud mohu byt tak směla, zvětšila bych ve vašem plochu mezi lednici a dřezem a sporak dala “za roh”.
Při vaření přece jdeš do lednice, potřebuješ jídlo někam dat a očistit ho a nakrájet. Na to je nutné nějaké místo plus ten dřez. Hotové si das ke sporaku, přesunem se a varis. Přeci nebudeš od lednice a dřezu litat až pod okno a tam si to chystat?když bys dělal přípravu mezi sporakem a dřezem, mas to taky naprd, protože si to tam umazes a nebudeš mít místo na ty připravené a očištěné věci na vaření.
To bohužel nelze, už jsou rozvody a díra na digestoř. Ale mezi dřezem a sporákem je metr a pár cm, to mi zas jako tak málo místa nepřijde ![]()
Ta pracovní plocha pod oknem bude spíš doplňková, počítám že hlavní příprava se bude dít na té delší straně.
Teď mám cca 40cm pracovní plochy a jde to, nové bude úplně královské.
@Gracetheworld mám šedočerný granit a poté, co jsme ho přestala pravidelně čistit (se dvěma dětmi a prací nemám čas ho každý druhý den drhnout) jsou na něm vidět jak tmavší fleky, tak ty od vodního kamene. Není to ale žádná katastrofa, vidět to jde jen při důkladném zkoumání. Věřím, že kdybych ho zkusila vyčistit pořádně, všechno to zmizí.
Já mam černý dřez franke 2 roky a jsem spokojena. Není na něm nic vidět a to se o nej fakt nějak speciálně nestarám
nevytiram do sucha, jednou za čas ho vezmu olejem a je furt jako nový. Je velký, dělám v něm vše - slévám brambory, myju ovoce atd není od ničeho zabarvený. Jediné co, tak teda nepokladam horký hrnec. Ten dávám na mřížku z ikei. Ale na to se dá zvyknout. Jinak co se návrhu kuchyně týče tak to mam dost podobně. Vlevo indukce, pak dřez a pak lednice a já jsem spokojena
já mam teda kuchyni do U takže když stojím u dřezu tak za zády mam pracovní místo kde vše dělám.
@Lucie_Sx Co se velikosti dřezu týče, tak chci také co největší s aspoň malým odkapem. Je mi jasné že i když je myčka, tak spousta se toho myje v ruce, a to hlavně velké věci jako velké hrnce, plechy, pekáče,…
V USA jsem viděla buď ty akrylátové, které byly v levných nebo starších kuchyních a ty uměly být teda taky pěkně zašlé. Víc jsem tam ale viděla keramiku, která mi přijde super, ale nad mé momentální finanční možnosti.