Nový trend ABKM?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anais Brno
12.8.22 18:36
@Kočka nedomácí píše:
Moje holčička strávila 3 týdny na JIPu hned po narození - ABKM.

Chudák :srdce:

• Citovat
  • Upravit
19
12.8.22 20:57

Vy jste fakt střelený, já jsem jasně napsala, že nezlehčuju tuto alergii :lol: dcera má sem tam soplovitou stolici a zařazené prdy, hned mi okolí vnucuje že má ABKM, proto mě zajímalo jestli i někomu dalšímu nepřijde, ze se to vnucuje všem už až moc a někdy při všem. Hned tu některé nesmyslně útočíte, přitom se ptám kvůli sobě. Nikoho jsem nehodlala urazit. Když to tu čtu, určitě nepodcenim. Děkuji za některé normální komentáře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
12.8.22 22:16

@Amalie215 Uprimne - pri cteni nekterych diskusi zde mam bohuzel spis pocit, ze naopak stale jeste i dnes existuje dost lekaru, kteri tuto diagnozu povazuji za velmi raritni a trva zbytecne dlouho nez je detem pomozeno… Je to 10 let, co jsem to resila se synem a je mi fakt smutno, ze se to od te doby prilis neposunulo - taky proto reaguji tady na emiminu vzdycky, kdyz nejakou diskusi na toto tema zahlednu, protoze osvety neni nikdy dost… At uz tvoji dcerku trapi cokoli, preju ti, abys tomu co nejdrive prisla na kloub a male se ulevilo. Z hlediska pravdepodobnosti dava urcite smysl zacit vyloucenim ABKM, ale je to samozrejme na tobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24313
12.8.22 22:34

@Amalie215 po zkušenostech se synem bych neváhala a hned nasadila dietu. Raději měsíc držet dietu než se zbytečně trápit. Nemyslím si, že je ta dieta něco hrozného. Samotná ABKM je úplně brnkačka. Doma se drží na pohodu. Horší je oběd v restauraci, ale měsíc je nic. Jen to člověk musí řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
681
14.8.22 22:16

Mě spíš mrzí, že se o tom nevědělo dřív. Mám ABKM a co já se v dětství natrápila s bolavým břichem, průjmy, ekzémy, šíleným akné…Nikdo nevěděl proč a sváděli to na psychiku. Až v dospělosti jsem zkusila vysadit mléko a ejhle, během pár týdnů obrovské zlepšení a do půl roka po akné a ekzému ani stopy, trávení se srovnalo…nový člověk. Testovat jsem se ani nenechala, je mi fuk, co zjistí v laboratoři. Pro mě je alfa a omega to, jak se cítím.

K tomu, že je to trend - nemyslím si. Spíš se o tom dřív nevědělo. A mě zase štve, když přijdu někam na návštěvu a všichni se hrozně vyptávají proč nejím to a to a tvoří se, jak kdybych si to vymyslela, abych byla zajímavá a moderní nebo co. :roll: Jistí příslušníci mé rodiny mu opakovaně i po asi 8 letech, co nejím mlíko, opakovaně servírují mléčné věci s tím, jestli jsem si to jako nerozmyslela :lol: Ne, nerozmyslela, furt mě nebaví, když je mi blbě a mám pleť jak puberťák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anais Brno
14.8.22 22:18

@Linduš91 velmi podobne, cca ve dvaceti zjištěno ABKM a v necelých třiceti celiakie.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.8.22 22:32
@Linduš91 píše:
Mě spíš mrzí, že se o tom nevědělo dřív. Mám ABKM a co já se v dětství natrápila s bolavým břichem, průjmy, ekzémy, šíleným akné…Nikdo nevěděl proč a sváděli to na psychiku. Až v dospělosti jsem zkusila vysadit mléko a ejhle, během pár týdnů obrovské zlepšení a do půl roka po akné a ekzému ani stopy, trávení se srovnalo…nový člověk. Testovat jsem se ani nenechala, je mi fuk, co zjistí v laboratoři. Pro mě je alfa a omega to, jak se cítím.K tomu, že je to trend - nemyslím si. Spíš se o tom dřív nevědělo. A mě zase štve, když přijdu někam na návštěvu a všichni se hrozně vyptávají proč nejím to a to a tvoří se, jak kdybych si to vymyslela, abych byla zajímavá a moderní nebo co. :roll: Jistí příslušníci mé rodiny mu opakovaně i po asi 8 letech, co nejím mlíko, opakovaně servírují mléčné věci s tím, jestli jsem si to jako nerozmyslela :lol: Ne, nerozmyslela, furt mě nebaví, když je mi blbě a mám pleť jak puberťák.

Já jsem přišla za doktorkou s tím, že mám alergii na mléko a chci jít na krevní testy ať mi to potvrdí. :mrgreen:
Její první slova… nj, vidíš to nás nenapadlo, že by za tím mohla být potravinová alergie.
X zdravotních problému, x lékařů a příčina zjištěna až skoro v 30 letech. Samozřejmě krevní testy, problém potvrdili…
Kdyby mi příslušníci mé rodiny řekli, jestli jsem si to náhodou nerozmyslela, tak bych byla snad i ráda :mrgreen: Mě říkají, kousek zákusku, sýru apod… ti nemůže uškodit a jestli jo, tak tady je záchod :pocitac: No jak by stačilo jít na 5 minut na záchod a bylo po problému :zed:

• Citovat
  • Upravit
2579
30.8.22 12:35

Tak ono hlavně dítě kravské mléko nepotřebuje. Kdybyste dítěti do roka dali třeba něco sójového, ořechy nebo jahody (časté alergeny), každý se na vás hned oboří, jak mu můžete dávat alergeny, ale u mléka to najednou nevadí, z neznámých důvodů se mléko přidává i do kaší pro půlroční děti atd. :roll: A když někdo mléko nemůže, řeknou mu „tak snad trochu nevadí“. :roll:

@Anonymní píše:
Já jsem přišla za doktorkou s tím, že mám alergii na mléko a chci jít na krevní testy ať mi to potvrdí. :mrgreen:
Její první slova… nj, vidíš to nás nenapadlo, že by za tím mohla být potravinová alergie.
X zdravotních problému, x lékařů a příčina zjištěna až skoro v 30 letech. Samozřejmě krevní testy, problém potvrdili…
Kdyby mi příslušníci mé rodiny řekli, jestli jsem si to náhodou nerozmyslela, tak bych byla snad i ráda :mrgreen: Mě říkají, kousek zákusku, sýru apod… ti nemůže uškodit a jestli jo, tak tady je záchod :pocitac: No jak by stačilo jít na 5 minut na záchod a bylo po problému :zed:

Podle mě si to často lidi pletou s intolerancí laktózy (pochopila jsem tedy, že u tebe je to alergie). A tam opravdu většinou platí, že malé množství něčeho tučného nevadí (nejhorší jsou na to odtučněné mléčné produkty, tam je víc laktózy), tvrdé sýry vlastně nemají laktózu žádnou. Holt asi nezbývá než jim to vysvětlit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65288
30.8.22 12:38

@whitemirror jenomže u tech malych deti s alergii vadi i umele mléko, které je určené primo pro ten vek, žádné kravské

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
30.8.22 13:10
@vokishka píše:
@whitemirror jenomže u tech malych deti s alergii vadi i umele mléko, které je určené primo pro ten vek, žádné kravské
…coz je zpusobene tim, ze vetsina UM se vyrabi prave z kravskeho mleka… :D Ono z ceho jineho to taky vyrabet, ze jo…
@whitemirror Navic bych uplne nerekla, ze BKM je stejne silny a rozsireny alergen jako napriklad jiz zminovane orechy. Je to typicky alergen pro kojence a male deti - vetsina se toho ale do dospelosti zbavi a mleko pozdeji snasi dobre. Takze nevidim duvod, proc kravske mleko do stravy zdraveho ditete normalne nezarazovat - pokud se problem neobjevil uz v kojeneckem veku, je velmi nepravdepodobne, ze by se zrovna tato alergie rozvinula az pozdeji - na rozdil treba od tech orechu apod.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.9.22 09:58

Ono se dříve neřešilo více věcí a přežili jsme. Otázkou je, kolik naším rodičům to dalo trápení a úsilí, aby nám ulevili. Když je dneska tolik možností, tak proč nezkusit. Navíc, když jim to má pomoc, proč ne? Možná tydle věci a jiné nebyly tolik prozkoumané.

Moji malou také trápilo bříško snad od porodnice, nemohla spát a furt se jen vztekala a trápila. Proto nám paní doktorka předepsala dietní mlíčko, které se dává i na ABKM a je lepší.

• Citovat
  • Upravit
4785
1.9.22 10:04

Ono to spíš je tím, že kravské mléko ve skutečnosti blbě snáší docela dost lidí, akorát je v naší společnosti považované za normální, že máš potíže s trávením, různé ekzémy, akné atd. Radši doktoři píšou kortikoidy atd. a nezeptají se, co jíš… špatné trávení kravského mléka způsobuje potíže s imunitou, typicky v dětství třeba časté angíny a záněty středního ucha - to byl můj případ, plus ekzém, alergická rýma. Odhaleno ve 29 letech. Mohlo mi být líp už dávno. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3499
1.9.22 11:34

@Freeandwild ABKM u dospelych moc casta neni - ABKM trpi 1-3% kojencu, ale 90% z nich se problemu zbavi do veku 6 let., tj mezi dospelymi nejde ani o 0,5% populace. Ale naopak velmi rozsirena mezi dospelymi je intolerance laktozy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4785
1.9.22 11:40
@Magda26 píše:
@Freeandwild ABKM u dospelych moc casta neni - ABKM trpi 1-3% kojencu, ale 90% z nich se problemu zbavi do veku 6 let., tj mezi dospelymi nejde ani o 0,5% populace. Ale naopak velmi rozsirena mezi dospelymi je intolerance laktozy…

Tak vzhledem k tomu, že třeba u mě to nikdy absolutně nenapadlo nikoho zjišťovat, se těm nízkým číslům ani nedivím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2579
9.9.22 22:51
@Magda26 píše: …coz je zpusobene tim, ze vetsina UM se vyrabi prave z kravskeho mleka… :D Ono z ceho jineho to taky vyrabet, ze jo…
@whitemirror Navic bych uplne nerekla, ze BKM je stejne silny a rozsireny alergen jako napriklad jiz zminovane orechy. Je to typicky alergen pro kojence a male deti - vetsina se toho ale do dospelosti zbavi a mleko pozdeji snasi dobre. Takze nevidim duvod, proc kravske mleko do stravy zdraveho ditete normalne nezarazovat - pokud se problem neobjevil uz v kojeneckem veku, je velmi nepravdepodobne, ze by se zrovna tato alergie rozvinula az pozdeji - na rozdil treba od tech orechu apod.

Já neříkám nezařazovat mléko, ale stejně tak je dobré zařazovat ořechy, protože pokud na ně člověk nemá alergii, je to ještě větší přínos než kravské mléko. Alergie se samozřejmě může rozvinout později, ale taky nevidím důvod nezařazovat ořechy „preventivně“ jen proto, že je to alergen.

Je pravda, že na ořechy asi bývají prudší reakce než na BKM a je to častější alergen, jenže ořechy se, na rozdíl od kravského mléko, necpou do UM, dětských kaší, pečiva atd. :lol: Prostě měl by být větší výběr potravin bez mléčných složek a nejen u dětských potravin. V dospělosti kravská bílkovina většině lidí nedělá potíže, ale zase se v dospělosti často objevuje intolerance laktózy. Já sama měla asi v 5 diagnostikovanou ABKM kvůli atopickému ekzému a vůbec nevím, jak se dělala diagnostika, jestli se to nějak ověřovalo nebo se jen řeklo, mám ekzém = nemůžu mléko a čokoládu.

Potom jsem z té alergie vyrostla a byl nějakou dobu klid a v dospělosti mám pro změnu intoleranci laktózy. :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí