Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, mě přijde ze každé bolesti bříška a hlen ve stolici hned všechny přisuzují ABKM přitom kdysi by to byla jen novorozenecká kolika - ještě dozravajici trávicí soustava apod. Teď každá potíž hned ABKM mi přijde. Nechci to nijak zlehcovat… ale je tu vůbec někdo kdo má mimino s hlenem ve stolici, kolikami a nepřisuzuje to hned ABKM?
@Amalie215 píše:
Holky, mě přijde ze každé bolesti bříška a hlen ve stolici hned všechny přisuzují ABKM přitom kdysi by to byla jen novorozenecká kolika - ještě dozravajici trávicí soustava apod. Teď každá potíž hned ABKM mi přijde. Nechci to nijak zlehcovat… ale je tu vůbec někdo kdo má mimino s hlenem ve stolici, kolikami a nepřisuzuje to hned ABKM?
Tak pokud tomu decku pomůže dieta matky nebo nastepene mleko, tak to asi to ABKM bude, ne
Tak právě kdysi se to neřešilo a miminka se zbytečně dlouho trápili
. Přitom řešení bylo takhle snadný. U nás v rodině tohle mělo víc miminek před mým porodem. Což je super - hned jsem věděla, co zkusit a koliky přešli. Kdysi by se chudáček malý zbytečně trápil dlouhé měsíce a já s ním.
@Amalie215 píše:
Ono je to tak se vším. Člověk má trošku vyrážku nebo se po mléku trochu proběhne a hned je to intolerance všeho možného. Většinou to mají ti lidé načtené do nejmenšího detailu, dají ti u oběda přednášku, jak na lékařském sněmu…
ne, nebaví mě tyhle lidi vůbec poslouchat. Když je někdo skutečně nemocný, většinou o své nemoci nemluví a nedává přednášky na potkani. Móda to možná do jisté míry u některých zakomplexovanych jedinců je. Ale taky je fakt, že alergií a všeho možného přibývá, jednak kvůli lepší diagnostice a druhak kvůli prostředí, ve kterém žijeme. Pokud Ti to vadí, radim neposlouchej ty lidi a jeď si podle svého.
Ty jsi asi nemela dítě, ktere ti hodiny denně prorve, zaměrně prorve, nikoli proplace
Krev a hlen ve stolici neni v pořádku.
A jestli tě irituje, že se nekdo musi celozivotne naucit stravovat jinak, tak to necti.
Rekla bych v duchu Syty hladovemu nevěří
Taky moje malá měla. Nitky krve a hlen ve stolici, časté bolení bříška. Já byla vděčná, když mi moje pediatrička hned jako první věc poradila vysadit ze stravy mléčné výrobky. Koukala jsem tehdy jako zjara, nikdy dřív jsem o tom neslysela. Během několika dní koliky skončily, veškeré ostatní problémy jako zahleněnost nebo nitky krve také. Někdy po prvním roce jsem opet na radu pediatricky začala pomalu a opatrně se zakysanymi mlecnymi výrobky, jogurty a postupně ostatními mlecnymi výrobky a problémy se již neopakovaly.
Nevím, zda to lze považovat za trend, asi záleží v jakých kruzích se pohybujete.
Mám spoustu kamarádek s malými dětmi a žádné z nich ABKM nemá ani nemělo.
Není to spis někdy tak, ze je trend za vším hledat trend? 😀
@Amalie215 píše:
Až si to zažiješ na vlastní kůži s dítětem nebo sama u sebe, tak potom mluv. Jo a něco si o tom zjistí.
Tímto nebo laktózou příp. ještě lepkem trpí velká spousta lidí… A bolesti, které ty lidí mají jsou šílené. Sama jsem jedním z nich…
A v začátku svého života jsem taky natrefila na takové zlehčování a stálo mě to x let lítání po doktorech, x diagnóz a šílených zdravotních problému
Spíš se to dřív vůbec neřešilo.
Pamatuji si dědu. On pil a jedl mléčné výrobky. Vždy pak letěl na WC. Jinak by se po…, tak ho to okamžitě prohánělo. Sestra má křeče břicha. Já to ani nezkouším. Od mala mám blok mléčné výrobky. Mi smrdí, čpí. Nedostanu většinu přes krk. Mléka bych se nikdy nenapila. Smetanové omáčky považuji za zkažené jídlo, jak mi to smrdí. Na žádnou alergologii nepůjdu. Moje tělo to odmítá. Tak to nejím a nepiju.
Přes to nejede vlak. Syn měl atopák (teď dlouho v útlumu), když se napil mléka a něco mléčného snědl, tak měl na sobě fleky. Dětská říkala, že to může opravdu na čas zmizet a může to vyvolat stres někdy v budoucnu.
A neteři od manželovy sestry byl problém zjištěn, když byla na SŠ. Ji to opravdu vyvolal stres.
Ono se to dřív prostě neresilo. Tak jako spousta jiných věcí. Není teď víc lidí s ABKM, ADHD, dys… jen to umíme pojmenovat, jsou na to diagnostické postupy, péče je dostupná, informace jsou dostupné, víc se o tom mluví, víc se to řeší… No a taky je třeba rozlišovat, kdy jen matka mele něco o tom, že má takový a makovy dítě, aby si obhájila nějakou svoji neschopnost, lenost, nevědomost… a kdy tu danou věc má dítě opravdu diagnostikovanou.
@Amalie215 jo, nepřisuzovala jsem a nakonec se potvrdilo 🤣 takže asi tak..
Nezlob se na mě, ale už název diskuse mě naštval. Vůbec nevíš, co píšeš! Můj první syn kvůli ABKM krvácel ze střev a ani moje extrémní dieta k ničemu nevedla (zhubla jsem na 46 kilo). Druhý syn jen mírné náznaky ABKM a nyní dcera zase špatný.
Vůbec nemáš ponětí, jaké to pro matku je, když její dítě trpí. Promiň, ale nazvat to nový trend je úplně mimo mísu.
Syn má taky ABKM a další alergie. Jako mě každý ze začátku, když jsme na dietu najeli říkal, že je to blbost. Že si vymýšlím mi řekla tchýně. Synovi první projevy byli od půl roku věku proplakané noci. Ale teď myslím opravdu celé - hysterický neutišitelný pláč. Až v deseti měsících měl hlen ve stolici po prvním podání UM. Teď je aspoň relativní klid. Už tohle období nechci nikdy zažít.
A jo, pořád o tom mluvím, všude čtu složení. Na každé návštěvě hned hlásím, že to a to nesmí, aby náhodou někde něco nesnědl. Ptám se v restauracích, hlídám rodinu, aby nezapomněla, že nesmí to a to. Nejde to jinak. Je to otravné i pro mě, ale neudělám s tím nic. Když omylem někde něco sní bude trpět celou noc a já ho budu dávat čtrnáct dní dohromady. Je to strašný a to má jen fakt prd proti některým lidem. Byla bych opravdu hrozně ráda, kdybych to řešit nemusela a mohl by jíst vše.
A teď si zpětně je mi děsně líto, že jsem tu dietu nezkusila hned. Že jsem si říkala, že to určitě nebude ABKM. Chudák syn kvůli mému rozhodnutí trpěl půl roku
zaváděla jsem totiž i trochu rychleji příkrmy. Malý začínal blbě spát a já nechtěla hned dát UM. Kdybych to UM dala tak jsme se netrápili tak dlouho.
@Amalie215,
ty sis nabehla
Ted se tady na tebe sebehnou a kazda ti napise, jak o tom vis houby, kdyz sis to prece neprozila a nevycetla na internetu
![]()
@Amalie215 píše:
No…
ona i ta „bezna“ novorozenecka kolika je vlastne mirnejsi verzi ABKM, ktera je zpusobena nevyzralosti travici soustavy. U vetsiny deti nezpusobuje vetsi problemy a do 3 mesicu sama vymizi tim, jak streva dozraji a dokazi dobre plnit svoji funkci. Je tudiz super, ze dnes uz je o tomto problemu takove povedomi, ze dost maminek souvislost s mlekem napadne i v techto lehkych pripadech a pro ulevu od koliky jim postaci treba i jen castecne omezeni mlecnych vyrobku v jejich vlastni strave. Pokud jde o „pravou“ ABKM, tak krome revu a koliky, pripadne casteho zvraceni, je ve stolici hlen a krev, coz snad nemusime diskutovat o tom, ze to ve stolici zdraveho cloveka (i dospeleho - natoz miminka…) opravdu nema co delat a je potreba to resit. V tezsich pripadech se to nasledne projevi i neprospivanim miminka, tj. i kdyz dite objektivne vypije mleka dost, zkratka nepribira, protoze traveni neni efektivni, a tam uz se to resit musi v kazdem pripade. Co je ale zajimavy fakt, tak i tato tezsi forma v cca 80% pripadu vymizi do 1 roku veku a v 98% do 6 let. Proto se tim zrejme tak dlouho nikdo prilis nezabyval, protoze ty deti zkratka nakonec taky „nejak“ vyrostly. Ovsem v jakem stavu maji takovi lide streva, o tom asi lepsi spis nepremyslet…
Za sebe tedy na te „epidemii“ ABKM nevidim nic spatneho - prave naopak. Je super, ze mene deti diky tomu trpi zbytecne, jako to bylo bezne v minulosti. Proste se taky priklanim k nazoru, ze spis se o tom drive zkratka nevedelo, nez ze by to byl novy „umele“ vytvoreny problem. Samotnou me mrzi, ze kdyz se mi narodil syn, nevedela jsem o tom nic. Mohla jsem jeho i sebe usetrit 7mi mesicniho trapeni. Pritom zpetne videno, bylo jasne, ze riziko u nej bylo velike, protoze ja jsem ABKM jako miminko mela taky - hodne jsem zvracela a pribirani nic moc, vyresilo se to az tim, ze jsem byla od 3m prikrmovana nemlecnymi prikrmy, coz je otazka, zda bylo v takovem veku idealni, ze… Paradoxne ja i syn (dnes 10 let) mlecne vyrobky nyni bez problemu tolerujeme, prestoze ABKM byla minimalne u syna opravdu velmi silna.
Moje holčička strávila 3 týdny na JIPu hned po narození - ABKM.