Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Kojený roční syn mi už 14 dnů neotevrel pusu na nic jiného než jogurt, rostou mu stoličky, bude to asi tím. Kojit by chtěl neustále, což dřív nebylo.
Nicméně… Jí už dlouho vše ostatní - kus knihy, papírové kapesnicky, toaletak, co jde, okouše, včera ukousnul kus hračky z plastu 🤦♀️ to již po několikáté, snažím se ho hlídat, ale stačí chvilka. Venku jí trávu, hlínu… No děs, často se tím dáví, musím do něj „bouchnout“. Ráznému „NE“ se směje, přijdu mu u toho asi vtipná. Dá se to nějak odnaučit?
Je. To samé dělá naše štěně. On taky potřebuje miláček vše hlodat, ohlodat 🙊 😂.
To přejde, zejména až ho přestaou bolet ty zuby.
Jinak - posiluje si tím imunitu.
Kousátko nezabere?
A teda ne - fakt do něj nemusíš bouchat, je to batole, které prostě mužeš zvednou a případně mu tu věc vzít.
To bouhnuti podle me neni mysleno jako za trest, ale proto, ze se dusi… Jako kdyz cloveku zaskoci a nekdo ho bouchne do zad… ![]()
@Mamca_1234 tak on si tim masiruje dasne, vyzkousej ruzna kousatka. A presnidavky, studene veci vyzkousej.
@Mamca_1234
no kdyby to pretrvavalo, rekla bych o tom pojidani detske lekarce, jestli jsi to s ni jeste neprobirala.
muze to byt k veku, ale existuje take syndrom Pica
My máme 11mesicu a taky jí všechno jen ne jidlo
nebo teda něco občas sní, ale papír, karton, plast a nebo nějaký zajimavy drobek ma radši. Nevidím na tom nic zvláštního, podle mě to dělá snad každé dítě
Jestli tě to uklidní, tak muj osmiletý byl jako maly, taky jako ochutnavac. V puse jednou skoncil malem i vajgl. Když mi kamaradka v pul toce navrhla, že vezmene deti ven na deku, tak ta moje motorová myš ochunala travu, kaminky, vetve.
Když mu rostly zuby, tak jsem ho pravidelně lovila u pracky, kde byl zahryzly do těsnění z bubnu ![]()
No casem ho to přešlo, ale ješte občas si ve skolce „liznul“ futer, nebo měl chutě na zastavku MHD.Ve skolkovem veku jsem doma nemela jediny jeleni luj a kdyz se propracoval k tycinkovemu lepidlu, tak si taky s radosti kousl. Pomohlo jediné, být ve strehu a rychlejsi nez on a pak čas…
Ale na druhou stranu jsme se obesli bez strevnich chripek a zvracení. To bych spocitala na orstech jedne ruky.
Jednou mi snedl takovou tu plastelinu Play dough, modrou, druhý den vidim modre h… si rikame s manzelem, ty blaho, co mu je. No pak mě napadlo s cim si hrál den předtím ![]()
@Anais Brno píše:
Jestli tě to uklidní, tak muj osmiletý byl jako maly, taky jako ochutnavac. V puse jednou skoncil malem i vajgl. Když mi kamaradka v pul toce navrhla, že vezmene deti ven na deku, tak ta moje motorová myš ochunala travu, kaminky, vetve.
Když mu rostly zuby, tak jsem ho pravidelně lovila u pracky, kde byl zahryzly do těsnění z bubnu
No casem ho to přešlo, ale ješte občas si ve skolce „liznul“ futer, nebo měl chutě na zastavku MHD.Ve skolkovem veku jsem doma nemela jediny jeleni luj a kdyz se propracoval k tycinkovemu lepidlu, tak si taky s radosti kousl. Pomohlo jediné, být ve strehu a rychlejsi nez on a pak čas…
Ale na druhou stranu jsme se obesli bez strevnich chripek a zvracení. To bych spocitala na orstech jedne ruky.
Jednou mi snedl takovou tu plastelinu Play dough, modrou, druhý den vidim modre h… si rikame s manzelem, ty blaho, co mu je. No pak mě napadlo s cim si hrál den předtím
![]()
tedy takhle jsem se uz dlouho nezasmala ![]()
Mám doma stejně staré dítě a děla to stejny. Jen teda neotvira pusu vůbec na nic, co je k jídlu. Obcas pomáhá poradne to vychladit, pak přes odpor napatlat na pusu, aby to olizla a zjistila, ze ji to predtim chutnalo a pak je zase bezedna. Nefunguje to ale vždycky. V tom případě to nelamu přes koleno, dam mliko, však ona si zas časem da.
Dneska byla nadšena ze psi granule a to normálně odmítá cokoliv zvykat. Zuby pouziva prave jen na papíry, hracky, nábytek, v žádném případě ne na kousatko a jídlo.
@Anezka1990 Hehe, bacha na ty granule, jsou dost navykovy, nas vic jak dvoulety rabir na nich silene ujizdi doted
Musime porad schovavat kocici misku a vzdycky, kdyz je podezrele ticho, najdu ho sediciho na vrcholu skrabadla, jak laduje…nastesti mame granule kvalitni, zadne umelotiny, tak pri nachytani znova vysvetlim, schovam a priste jde zas… ![]()
@JezinkaBezinka jo tchan dělá na statku, maji tam chovne byky na maso a ty granule jdou prý mic dobré. Mami neboj, deda mi vzdycky otevře nový pytel
osm let…
Mamčo, domnívám se že by jste malému měla přestat podávat jídlo, potom dostane hlad ![]()