Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, vyšel mi pozitivní screening. NT hodnota je 2,82mm. Chci se zeptat budoucích maminek, které to mají taky tak, jak se pak rozhodovaly.
@Dorisska a o čem se chceš rozhodovat? Tomu nerozumím…půjdeš na plodovku ne?
Tak to je ruzny… nekdo by na plodovku nikdy nesel, ze bude svoje dite milovat takovy jaky je, nekdo by se tam hnal, protoze by nezvladl postizeny dite, nekdo by sel, protoze by nevydrzel ten stres… ja bych sla a urcite to bude dobre ![]()
No já právě na odběr plodové vody moc nechci jít. Ted mi doktor doporučil tripel test a pak se ukáže co dál…
Jen to NT bylo pozitivní, nebo celý screening (krev a ultrazvuk)? Pokud celý screening, jaké riziko ti vyšlo? Já měla u jednoho dítěte NT 2,7, ale celý screening negativní, i když na hranici. Rozhodovala jsem se tak, že riziko potratu při odběru v dané chvíli je vyšší, než je riziko vady, tedy jsem na něj nešla. Pokud by celkové riziko postižení bylo větší, zaplatila bych nejprve Prenascan, a až v případě špatného výsledku z něj šla na odběr klků nebo na amniocentézu. Naštěstí další vyšetření byla naprosto v pořádku.
@zrcadlo screening byl negativní, jen to NT pozitivní. Můj gynekolog mě trochu uklidnil, že je to v té „šedé zoně“.
Jo takhle. Já bych na plodovku šla. Byla jsem a jsem za to ráda. Je třeba vyhýbat se velkým nemocnicím, kde se často střídají doktoři a učí se medici. Tam je riziko vyšší. Já byla ve Svitavách, kde to píchá jeden a ten samý primář, už asi deset let a za tu dobu nebyl jediný potrat.
@Dorisska píše:
@zrcadlo screening byl negativní, jen to NT pozitivní. Můj gynekolog mě trochu uklidnil, že je to v té „šedé zoně“.
Tak to bych na invazivní odběry nešla. Měla jsem to stejně, a nastudovala o NT snad všechno, co bylo na netu, a trochu mě uklidnilo, že v zahraničí berou jako hraniční NT až od 3, někde dokonce 3,5. U nás je to opravdu hodně posunuté. Pokud byla nosní kůstka přítomna a celkově byl screening negativní, tak kvůli samotnému NT bych neriskovala.
@zrcadlo moc Ti děkuji. Taky pořád o tom čtu. Snažím se na to nemyslet, ale někdy se prostě ta myšlenka vkrade do hlavy ![]()
Pokud na tom nejste finančně špatně, tak bych zvážila neinvazivní vyšetření Prenascan/Clarigo. Na invazivní bych za dané situace asi nešla.
@Dorisska To je normální, já na to myslela každý den až do velkého utz, ale snažila jsem se na to myslet stylem „já vím, že jsi v pořádku, věřím ti“ (pozitivní afirmace
) Tam hodně vzadu jsme pořád s manželem měli variantu, že tohle těhotenství nemusí dopadnout - v tom jsme byli zajedno, že při špatných zprávách do toho nepůjdeme - ale oba jsme prostě chtěli věřit (a u nás se v rodokmenu down objevil, o to to bylo těžší). Jo a manžel mi teda hned řekl, že jestli je to pro mě těžké, tak těch 12tis. za Prenascan okamžitě zaplatíme, já mu řekla, že si dám týden, a pokud se po týdnu budu trápit a budu plná pochybností, tak jo. Ale po tom týdnu jsem si říkala, že i kdyby Prenascan dopadl dobře, tak si člověk řekne „chromozomální vada to není, ale může mít vadu srdce, která je často s vyšším NT spojená atd. atd.“ - prostě určitou míru pochybností bych stejně měla, takže jsem nakonec počkala až na ty triply a na velký utz, kterému hodně věřím.
Držím palce!
Dcera měla 4,2. Když mi to doktor změřil, rovnou volal na specializované pracoviště, že mě tam za dvě hodiny čekají. Že tam mají špičkové ultrazvuky a třeba uvidí něco lepšího. Tím mě dorazil. Ale nic lepšího neviděli. A máme v rodině výskyt down syndromu. Nakonec mám zdravou, teď už 4 letou slečnu. Mě tehdy doktor řekl, že to může znamenat 150 vývojových vad nebo taky nic. Na plodovku jsem nešla, triple testy byly negativní. Vzali mi spoustu krve na všechno možné a vše bylo také v pořádku
Bála jsem se i mentálního postižení, ale dcera je naprosto v pořádku ![]()
@Dorisska ahoj,mala mela NT 2,5 a celkove vysel screening negativni. Nebylo mi receno, ze by to byl problem. Az pri triple testech kdy mi vysla trochu nizsi hodnota hcg a geneticce se nelibila hodnota NT, mi byla doporucena geneticka konzultace a odber plodovky. Nechala jsem si misto toho zopakovat triple test, hodnota hcg uz byla v poradku. Na genetickou konzultaci jsem nesla. Velky utz ve dvacatem tydnu jsem si zaplatila u Mudr. Eliase v Pardubicich. Utz dopadl dobre, takze jsem to cele prestala resit a dneska mam zdravou pulrocni holcicku. Byla jsem rozhodnuta, ze pokud by utz ve dvacatem tydnu vysel spatne, tak bych sla na ty placene testy z krve.
Počkala bych na hodnoty triple testu - idealne aby udelali kombinovany screening. Misto odberu bych absolvovala pripadne odber krve na test dna plodu z krve matky. Tak jsem se rozhodla i ja. Down riziko 1:28.