Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, Mamka mě bohužel přihlásila na lyžařský kurz, na který jsem ji už několikrát řekla, ze ne(už jsem tam jednou byla a nelíbilo se mi+ na lyžích mám obrovský strach). I přes to všechno zaplatila a dnes 2 dny před odjezdem jsem už vybouchla, ze nikam nejedu. Třídní ji na to odepsala, ze peníze se nevrací a ona je ze mě ted hrozně zklamaná. Myslím si, ze v 16 už bych mohla rozhodovat o tomto sama+ ona sama ví, ze se třídou nevycházím moc dobře. Co mám dělat?
Bohužel za tebe rodiče stále zodpovídají a mohou rozhodovat.. škoda že to mamka neumí vzít tvůj názor. Zkusit si s ní sednou nějak v klidu promluvit aby tě pochopila?
A není to příležitost pro zlepšení vztahů se třídou? Čím víc se budeš izolovat, tím horší to bude… a ten čas s nimi ještě pár let trávit budeš ![]()
Já bych jela mě by to za to dusno s mámou doma nestálo. Nejdeš na smrt. Máma asi jen chce aby ses normálně zapojila do běžných aktivit. Mě kdyby do hodně věcí taky nedokopala, tak jsem strávila dospívání zavřená doma, protože puberta.
Ale rozhodnutí je na tobě, násilím tě asi do autobusu rvát nebude. ![]()
No říkala si jí, že jet nechceš, neměla to platit. Já bych na lyžák jet taky nechtěla, nemám to ráda, nebaví mě to a nesnáším cokoliv organizovaného, lyžák nepovažuju za nic smrtelně důležitého. Můžeš chodit do školy do jiné třídy.
Ja jsem v 16 jela na lyzak, mela nas na starosti nase telocvikarka, ktera absolutne nebrala ohled na to, ze ne vsichni maji kondicku jako ona. No, po pravde jsem to nevzvladala primarne ja, jsem proste takova pruhledna vila. Navic me tlacila lyzarska bota tak, ze mi 3 den lyzaku natekl nart a bolelo to jak prase.
Zkratka a dobre, oznamila jsem ucitelce, ze na svah me uz nedostane a zustavam na pokoji a budu se divat na TV. Snazila se mne zlomit, ale nenechala jsem se.
Takze i toto je moznost. Skoda penez, ale pokud se nebere na zretel, ze neco nechces, tak asi neni jina cesta.
Jo a reci o tom, jak se mas spratelit s kolektivem, ktery z tebe dela outsidera, tomu se musim jenom smat. Jiste, oni te naraz zacnou prijimat, jenom proto, ze ty ses rozhodla tak. Kasli na to!
Vázne vám komunikace doma.
Naše odjíždí taky v pondělí. Ale jednak se těší, je společenská. A jednak mají u nich na SŠ lyžák a jiné sportovní akce povinné všichni. Kdyby někdo nemohl, tak omluvení je pouze potvrzení od lékaře.
Na tvém místě bych brala, že budou nové zážitky. Když nepojedeš, tak zas bude třída utužovat vztahy a bez tebe. Odpoledne na ubytování se hrají hry, komunikují jinak, než je to ve třídě. Dcera jedou na hotel, že je tam i wellness, sauna, bazén. Tak si vezme plavky, župan, kdyby je učitelka pustila/šla s nimi i tam.
Mně máma taky nutila. Muži říct, že nám to poznamenalo vztahy a dodnes nemám ráda jakékoliv akce mimo domov, mám stažený žaludek, ale nakonec to nikdy nebylo tak hrozné, jak jsem se bála. Taky jsem se třídou nevycházela úplně ideálně.
Zkusila bych ještě jednou mámě říct své argumenty. Pokud nepomůže, řekni sama sobě, co ti na tom nejvíc vadí a zkus s tím něco udělat. Mně by to třeba zlepšilo to, že bych měla mobil, což za mě nebylo. Musíte jen lyžovat? Není to skvělá možnost, jak se naučit na snowboardu? Nebo třeba na běžkách? U syna těch možností měli víc.
@alitace16 píše: Více
Matka je aktivní lyžař a snažila se Tě naučit na lyžích?
Nebo to sama neumí a myslí si, že Tě příkazem naučí lyžovat?
Nejela bych nikam, at se vztekne, tohle předvádění rodičovské autority na sílu nesnáším, takže by byl smolík.
Výjimku bych udělala, pokud máš dobré kámošky a byly by v nabídce jiné aktivity a taky jestli jsou učitelky jsou rozumné a nebudou Tě nutit lyžovat za každou cenu, když by ses bála…
@alitace16 píše: Více
Učitelé nic nedělají a nechají někoho natáčet proti jeho vůli a posmívat se mu?
Nejela bych. Svoje děti bych nenutila. Nepřijde m to jako neví, bez čeho člověk nemůže žít.
Že nechávají někoho, ať se směje těm, kdo se učí, začíná. To je selhání dospělého doprovodu, že nezasáhnou.