Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,
ráda bych se podělila o naši zkušenost a doufám, že v těchto řádcích najdete útěchu a naději.
Když se nám narodil první syn, měření oušek dopadlo v pořádku, tudíž jsem neměla potřebu nad vyšetřením více přemýšlet.
U druhého syna bylo ale všechno jinak. V porodnici se nepodařilo naměřit ani jedno ouško. Koukáte se na ten svůj uzlíček a říkáte si, proč zrovna on? Hledala jsem po nocích nejrůznější informace a zkušenosti ostatních maminek (rodičů). Už jsem studovala, jak žije dítě s kochleárním implantátem a psychicky se připravovala i na nejčernější scénář.
Doma se nám však zdálo, že na zvuky reaguje. Šustění, veselý křik a smích staršího syna nebo třeba vysavač. Za čtrnáct dní jsme byli objednáni na ORL, kde se znovu měření nedařilo. Přístroj neustále psal, že sonda není v oušku. Po půl hodině zázrakem vyšlo levé ouško. Sice jen jedno, ale v tu chvíli jsem byla šťastná alespoň za to. Cítila jsem strach, ale zároveň vděčnost, že syn není úplně neslyšící. Lékařkou nám bylo doporučeno se objednat do brněnské dětské nemocnice na foniatrii. Termín jsme dostali za necelé dva měsíce. Mezitím mi naše dětská lékařka řekla, že asi 40 % dětí se ouška v porodnici nedaří naměřit. A ať se tím snažím zbytečně nenervovat. Řekla jsem si, že si konečně začnu užívat toho drobečka a nebudu myslet na to, co bude. Ač to bylo těžké. Během toho dlouhého čekání jsem nehledala žádné další informace, nezjišťovala případné možnosti a zkušenosti druhých lidí. Užívali jsme si doma jeden druhého.
Dnes jsme se synem navštívili foniatrii. Měření se znovu nedařilo a přiznám se, že jsem přestala doufat v to, že by mohlo být ouško v pořádku. Lékařka nás poslala do čekárny, abych malého uspinkala a měření podstoupíme znovu. A díky Bohu, zadařilo se!
Maminky, myslíme na vás. Posílám vám sílu a pevné nervy. Věřte, že i opakovaně nevýbavné OAE mohou přinést šťastný konec. Tak, jako nám.
Držte se! ![]()