Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Nedávno jsme to probírali u logopeda, a prý kolem 5. roku to klidně teprve může přijít. Ptala jsem se na to, protože syn má lehkou dysfázii a zatím „proč“ je takové pro něj neuchopitelné. V zimě mu budou 4. A řekla mi, že to u něj přijde později, až bude v té řeči kovanější, ale že i u úplně standardně se vyvíjejících dětí to může přijít až kolem těch 5 let.
Naše děti měly taky období “proč” až později. Ale pak se ptali už na složitější věci, často jsem musela i hledat v encyklopediích a na internetu. Na jednoduché věci se nejspíš ptát nepotřebovali.
@Mutlice @Hoa Mai děkuji, holky. Tak to jsem ráda
!! On mluví od počátku moc pěkně, všichni ho chválí. Je šikovný od malička, jen mi přijde, že ke všemu dojde, dozraje trošku později, než děti, které vídám v jeho okolí. Teď tedy bojujeme se vzteklosti, vzdorovitostí a domlouváním,… snad toto období přejde co nejrychleji
!!
Můj starší syn se taky začal ptát až v 5, a to mluví slušně. U mladšího syna, který nemá takovou slovní zásobu to přišlo cca ve 3 a čtvrt.
Mě přijde, že jsme období proč neměli, ale nahradilo ho chci vidět. Takže jsme objížděli a objíždíme hrady, zámky, bunkry, mosty atd.
Dobrý den. Syn až v 5 letech začal mít období „proč“? Je to v pořádku? Myslela jsem, že nás to úplně mine a teď mi z kulometu otázek jde hlava kolem
. Děkuju za vaše názory