Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše: Více
existuje Mounjaro a léky, které snižují cholesterol,
přítel si píchá Mounjaro a jí v poledne polévku a večer salát - nemá vůbec hlad
Ahoj, já mám sice cholesterol ok, ale měla jsem naposledy vyšší cukr trochu a teď jsem šla do sebe, od 27.12. nejím skoro sladké (jen ráno jogurt s proteinovým mysli), přestala jsem pít sladké limonády a začala jsem 3-krát týdně chodit cvičit (předtím jsem skoro 7 let necvičila, do té doby zas 6-krát týdně fitko). Pro mě je cukrovka strašák a hlavně se bojím těch jejích komplikací. Vysoký cholesterol zas může pak zapříčinit infarkt, mrtvici… léky na něj jsou různé, nejčastěji se dávají statiny, ale mají hnusné NÚ - třeba myopatie a není to úplně vzácné a může to pak člověka dost omezit, takže za mě kdyby to šlo, tak se raději nejdřív pokusit zhubnout, než hned léky.
Můžeš navštívit nutriční terapeutku, která ti pomůže sestavit jídelníček tak, abys měla hodně bílkovin a menší chutě na sladké a fast food. Když nemáš ráda cvičení, tak nemusíš hned fitko, ale třeba procházky pro začátek.
@stinga píše: Více
A až si ho přestane píchat tak co? Zrovna tento týden jsem četla, že dle statistik se do dvou let po vysazení vrátí všichni na váhu před hubnutím. Že řešení by bylo dostávat pak udržovací dávku. Ale není to otestované, takže se to zatím nijak nenastavilo.
To bych jí radila jen jako pomocné řešení. Ostatní bude o návštěvě odborníka.
@alisekR píše: Více
jo máš pravdu, nejdůležitější je pevná vůle, neprasit a pohyb, jednoduché a fungující rady, ale ne každý to dokáže,
jen jsem tak zkráceně odpověděla, na otázku zakladatelky, že nic neexistuje
Příspěvek upraven 10.01.26 v 14:53
@alisekR píše: Více
Protože to většina lidí nebere jako pomocníka při hubnutí, ale zázračnou věc, která za ně udělá všechno práci a zhubnou sami. Už i v klinických studiích to snad každý pátý dokázal prejist ty léky a než hubnout s nimi. Ty léky nejsou žádný zázrak sami o sobě.
Na potlačení hladu existuje jedna super věc, jmenuje se jídlo. Potřebuješ kvalitní jídlo, hodně bílkovin (libové maso, tvaroh, bílky, luštěniny), to tě zasytí a pak nebudes mit potřebu lézt do mekace a cpát se cukrama. Bohuzel no, zalezi na tobe jestli je ti přednější zdraví a nebo tvoje lenost a pohodlí. Cvičit nemusíš, váhu a hlavně ten cholesterol stáhne jen to jídlo, můžeš zařadit třeba jen procházky na začátek.
Nejsi velmi obézní. To vypadá jinak. Ale rozhodně je na místě začít svou váhu řešit, ale především tu kvalitu jídla.
Na FB je spousta Reels, kde skládají zdravý jídelníček. A je to k jídlu. Já tedy hubnout nemusím, mám váhu ok. Ale občas se na to ráda podívám, jako inspiraci pro rychlé vaření v jednom pekáčku či hrnci. Všichni se shodují, že základ je dostatek bílkovin hned ráno. Tvoje závislost na Fastfood je dána závislostí na dochucovadlech. Chce to začít vařit doma a dochucovat kořením a klidně hodně.
A znali jste někdo nějaký odstraňující případ, kdo svůj cholesterol a obezitu neřešil a umřel nebo dostal infarkt? Jak si mám konečně uvědomit, že mi to hrozí a že to není tak, že budu se cpat dal a „nic se nestane“.?
Pravdu máš, je to tak. Lidi to berou jako nové řešení jejich obezity. Injekce pomůžou těm, co opravdu mají třeba pomalý metabolismus a jinak jí celkem kvalitně. Ale někomu, co požírá denně Fastfood a croissant, to nepomůže.
To jsi tak hloupá? To máš v mozku tedy. Zajdi k praktikovi a on ti ukáže seznam mrtvý duší.
neznám nikoho, kdo se třeba ze 130 kg dožil 80 let.
Já tě asi chápu. (Dříve jsem běhala/cvičila a taky nechápala.) Co se mi narodilo dítě, ze začátku cvičit nešlo a když už to šlo a jde, tak prostě s dítětem mi to nejde si ten čas najít a už vnímám, že ani ta vůle není. Ono jako s velkým zadkem a povoleným břichem se moc běhat nedá. Navíc jsem si zvykla jíst v noci, když dítě spí (klidně vafle, křupky,…). No moje rada? Ten čas na sebe si najít každý den (ale ne ve smyslu jedení-alespoň chůze s hůlkama, ať je to v tempu). Držím ti palce a zkusím to společně s tebou něco se sebou udělat.
Znala jsem velmi aktivního sportovce s nulou tuku, který umřel…
Může tě to ohrozit na životě a nemusí.
Nevadí ti, ze jsi neohebna, nemotorna. Blbě se ti kupuje oblečení…?
Co zaměstnání? Tam tě to nelimituje?
Nejde o to, jestli známe nějaké případy, protože pro vás to jsou naprosto cizí lidé, ke kterým nemáte žádnou vazbu. Takže to na vaše sebeovládání nebude mít žádný vliv. Změnit to můžete akorát vy sama. Pokud vám na životě záleží, pak jistě důvody najdete. V opačném případě budete jíst dál. Nicméně můžete zkusit začít číst osudy obézních, známých osobností, či shlédnout o nich nějaký dokument, jako např.: Michal Tučný, Jiří Růžička, Jan Libíček aj. Třeba vás to navede správným směrem, třeba ne…
Ahoj. Jsem velmi obézní, 170 cm a 93 kg. Pri preventivní prohlídce zjištěn vysoký cholesterol. Pak týden jsem se hlídala a stejně jim znovu jako prase.
týden jsem to vydržela, počítat si kalorie atd. A stejně lezu do fast foodu, už síce ne do mekáče, ale do Burger king, ty rostlinné burgery, sice to nemá cholesterol, ale leze to hodně do peněz a je to kalorické. Tučné nahrazují sladkým…
Už fakt nevím co dělat. Stále chuť na sladké, stále se něčím cpat. To se asi už ani 40 nedožiji (34 je mi), protože nemám vůli. Na jídle jsem závislá jako na nějaké droze a nevim co delat, přitom cholesterol už není sranda.
Taky nenávidím bohužel sport a cvičení
Prostě jsem rozežrané prase.
Můžete mě nějak vystrašit co se mi stane, když už teď mám vysoký cholesterol a budu dál takhle žrát?
Proč si to konečne nepřipouštím, že je to vážné?
Co dělat? Vážně neexistuje nic na potlačení hladu a chuti když už vůle nestačí? Diky