Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, začnu přímo. Mám psychické potíže a je potřeba pomoc psychiatra. Jde o to, že mám opravdu panickou hrůzu z toho si tam zavolat. Je mi strašně nepříjemné o problému mluvit a bojím se, že bych do telefonu musela říct důvod. Nemáte nějakou radu jak to zvládnout?
Napsat mail by nešlo?
@Anonymní píše:
Ahoj, začnu přímo. Mám psychické potíže a je potřeba pomoc psychiatra. Jde o to, že mám opravdu panickou hrůzu z toho si tam zavolat. Je mi strašně nepříjemné o problému mluvit a bojím se, že bych do telefonu musela říct důvod. Nemáte nějakou radu jak to zvládnout?
Ahoj a nemůžeš tam napsat e-mail? Myslím, že do telefonu ale jinak nic moc rozebírat nemusíš, to až na osobním setkání. Nebo nemůže tě tam objednat někdo z rodiny/blízkých? Každopádně držím palce, abys někoho brzy sehnala, dnes má většina psychiatrů plno, tak asi budeš ráda, pokud vůbec někoho seženeš. Já se léčím na psychiatrii 15 let a když jsem k mé Dr. šla poprvé, tak jsem do telefonu nic nevysvětlovala. I teď jí raději někdy píšu e-maily, protože je mi to příjemnější a líp se vyjádřím. Držím ti palce.
Ne, do telefonu nemusíš říkat důvody, jen musíš počítat s delší dobou na objednání. A nejspíš budeš muset zavolat na víc míst, než najdeš někoho kdo bere nové pacienty.
Případně si holt jdi sednout na ambulanci do velké nemocnice.
Ideální je objednat se a pak zajít k praktickému lékaři/lékařce a nechat si napsat nějaké základní léky a pak to nechat překontrolvoat na té psychiatrii. Výhodou je, že když už ti budou fugnovat léky, tak ta návštěva psychiatrie bude snazší, protože nebudeš tou úzostí tak moc zaplavená.
Jinak jako trénínk - zkus chat nejké linky důvěry a vyzkoušej jaké je to napsat a jak budou regovat. A když to bude v pohodě, tak to zkus pak na jinou linku zavolat - je to anonymní, můžeš to kdykoliv položit.
Já bych spíš měla starost, abych vůbec nějakého psychiatra sehnala, a když už, tak aby mě neobjednal za půl roku. Nechcete se poradit s praktikem? To další řešte až následně.
Většina pracovišť má dnes web a na něm kontaktní formulář, takže vůbec volat nemusíš, jen je potřeba počítat s tím, že ti napíší anebo zavolají zpátky ohledně potvrzení nebo změny termínu ![]()